Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dlažební kostky a voňavý „granát“. Víme, co do letadla určitě nepatří

  • Autor: ula - 
    23. 6. 2017
    06:40

    Chystáte se letecky na dovolenou a nevíte, co patří do příručního zavazadla? O tekutinách se už všeobecně ví, ale existuje celá řada dalších předmětů, které na palubu nesmí. Víme, které to jsou, i co se stane s nepovolenými věcmi. 

  • 1.Pozor na makety a napodobeniny

    Všechny zakázané předměty a omezení pro příruční zavazadla jsou vždy uvedeny v přepravních podmínkách.

     

    „Problém většinou vznikne, když se cestující s přepravními podmínkami neseznámí nebo si neuvědomí, že s sebou zakázaný předmět v zavazadle má. Např. je v podmínkách uvedeno, že cestující nesmí přepravovat zbraně ani jejich napodobeniny – plastová pistolka na vodu tedy do příručního zavazadla nepatří, je potřeba ji zabalit do zavazadla k odbavení do nákladového prostoru. Stejný problém představují třeba zapalovače ve tvaru nábojů nebo třeba parfém s lahvičkou ve tvaru granátu, který už jsme na kontrolách také zaznamenali,“ řekla Blesk.cz mluvčí letiště Václava Havla Marika Janoušková.

    Na přepážkách je zavazadlo opatřeno štítkem s čárovým kódem, který určuje jeho cílovou destinaci. Na přepážkách je zavazadlo opatřeno štítkem s čárovým kódem, který určuje jeho cílovou destinaci. | Matěj Smlsal

  • 2.Výjimky? Dětská výživa či dieta

    Omezení se vztahuje i na tekutiny, gely a aerosoly, které můžete mít jen v baleních o obsahu do 100 ml a všechny zabalené v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o celkovém objemu do 1 litru.

     

    „Výjimkou je ale dětská výživa, medikamenty či speciální dieta, ty můžete mít ve větším objemu, takže se cestující nemusejí obávat, že by jim tyto potřebné tekutiny během letu chyběly. Ve větších objemech si cestující může vzít také tekutiny a gely v neporušeném bezpečnostním balení z letištních obchodů, tyto jsou totiž již zkontrolovány,“ dodává Janoušková.

     

    Mezi tekutiny ale také patří například zubní pasty, rtěnky a pomády na rty.

    Zavazadlo je ihned transportováno na bezpečnostní kontrolu. Její přesný průběh letiště tají. Zavazadlo je ihned transportováno na bezpečnostní kontrolu. Její přesný průběh letiště tají. | Matěj Smlsal

  • 3.Dlažební kostky jako suvenýr

    „Co se týče těch kuriozit, stává se, že nám turisté z Prahy odvážejí jako suvenýr dlažební kostky, a to nejen ty malé. Ty jsou samozřejmě také nebezpečným předmětem, spadají mezi tupé předměty, které lze použít k úderu s cílem způsobit vážné zranění. Zajímavý byl také případ umělecky vyrobené kytary z průhledného plastu, která v sobě jako dekoraci měla zatavené zakázané předměty,“ popsala  Janoušková.

    Když je bezpečné, projede pod skenerem kódů, který ho pošle do správné destinace. Když je bezpečné, projede pod skenerem kódů, který ho pošle do správné destinace. | Matěj Smlsal

  • 4.Nepovolené předměty končí v odpadu

    Pokud řeknete, že vám při kontrole něco zabavili, zaměstnanci letiště se ohradí. Tento termín se jim nelíbí.

     

    Podle mluvčí vás pracovníci dle platné legislativy upozorní na problém a s předmětem vám nepovolí projít přes bezpečnostní kontrolu. Cestující se však nepovoleného předmětu může dobrovolně vzdát a předat jej na kontrolním stanovišti k odložení do určených kontejnerů.

     

    Jakmile se nepovoleného předmětu vzdáte, začne se s ním zacházet v režimu odpadů.


    „Dávají se do speciálně upravených kontejnerů, které jsou opatřeny plombou a visacím zámkem, aby k nim neměl nikdo přístup. Zaplombované nádoby se z místa bezpečnostní kontroly transportují do suterénu terminálu, kde jsou v uzamčených prostorách skladovány až do okamžiku svozu. Pravidelně 3x týdně je pak tento odpad odvážen v rámci svozu komunálního odpadu mimo letiště k odstranění,“ vysvětluje další osud zabavených věcí Janoušková.

    Každé zavazadlo cestuje na své plošině, která přesně ví, kde kufr vypustit. Každé zavazadlo cestuje na své plošině, která přesně ví, kde kufr vypustit. | Matěj Smlsal

  • 5.Elektronická zařízení a spotřebiče

    Telefony, fotoaparáty nebo běžné baterie jsou na palubě letadla povolené. Notebooky je doporučeno převážet v kabině letadla, nikoliv v odbaveném zavazadle. Některé společnosti navíc dovolují vzít si brašnu s notebookem jako extra zavazadlo na palubu.

     

    E-cigarety je možné vzít s sebou na palubu letadla, ale jejich použití je přísně zakázáno.


    Elektrické paralyzéry jsou na palubě letadla zakázány.


    Powerbanky spadají do stejné kategorie jako klasické Li-Ion baterie, které mají předepsanou kapacitu, se kterou můžete do letadla. Tyto kapacity si určují jednotlivé aerolinky samy.

     

    „Například společnost Ryanair ve svých pravidlech pro příruční zavazadla zmiňuje, že si nesmíte vzít baterii nebo zařízení, které má baterii s příkonem vyšším než 160 Watthodin,“ upozorňuje portál Skrblik.cz

    A už se klouže! Skluzavkou dojede přímo do rukou letištního pracovníka. A už se klouže! Skluzavkou dojede přímo do rukou letištního pracovníka. | Matěj Smlsal

  • 6.Alkohol a tabák

    Převoz alkoholu v letadle je povolen pouze v odbaveném zavazadle v množství odpovídajícím vlastní spotřebě. Povolené množství odpovídá 10 litrům destilátu, 20 litrům alkoholizovaného vína (např. portské, nebo sherry), 90 litrům vína (z toho max. 60 litrů šumivého) nebo 110 litrům piva. Každá z těchto položek vyčerpá povolený limit.

     

    Převoz tabáku nebo cigaret je možný v příručním i v odbaveném zavazadle, ale pouze v množství určeném k vlastní spotřebě. Limit je stanoven na 800 ks cigaret, 400 ks doutníčků, 200 ks doutníků, nebo 1 kg tabáku.

    ...naskenuje ten kód a umístí zavazadlo do připraveného vozíku. ...naskenuje ten kód a umístí zavazadlo do připraveného vozíku. | Matěj Smlsal

  • 7.Na paštiku zapomeňte

    Potraviny bez tekuté složky jsou na palubě letadla povolené. Jídlo s tekutou složkou je nutné umístit do odbaveného zavazadla. Rozhodně zapomeňte, že byste si na palubu letadla vzali například paštiku.

     

    Do některých zemí platí zákaz dovozu masných nebo mléčných výrobků, např. do USA.

     

    Dětská výživa může být v tekuté podobě, na některých letištích však může být vyžadována ochutnávka, nebo doklad od lékaře. Množství dětské výživy v pevné formě na palubě letadla není omezeno.

    Naplněný vozík pak přijede přímo k letadlu. Naplněný vozík pak přijede přímo k letadlu. | Matěj Smlsal

  • 8.Žádná hořlavá kosmetika

    Na kosmetiku s tekutou složkou, jako jsou parfémy nebo deodoranty, se vztahuje pravidlo o tekutinách.


    Do letadla je zakázané brát hořlavou kosmetiku (lak na vlasy, odlakovač na nehty).

     

    Na palubu letadla je možné si vzít nehořlavé spreje určené k lékařskému nebo toaletnímu použití.

     

    Pudry na obličej, zásypy a další dětskou kosmetiku bez tekuté složky lze přepravovat v kabině letadla.

    Pomocí pásu naloží pracovníci letiště kufry do zavazadlového prostoru letadla a hotovo. Pomocí pásu naloží pracovníci letiště kufry do zavazadlového prostoru letadla a hotovo. | Matěj Smlsal

  • 9.Zapalovače

    Na palubě letadla je možné přepravovat běžné sirky a zapalovače v množství jeden kus na osobu.

     

    Benzínové zapalovače nebo turbo zapalovače s vysokou teplotou hoření jsou zakázány i v odbavených zavazadlech.

    Letiště Václava Havla Praha Letiště Václava Havla Praha | Matěj Smlsal

  • 10. Léky a zdravotní pomůcky

    Převoz léků pro osobní potřebu je povolen.


    „Léky doporučujeme převážet v originálním obalu, u většího množství spolu s předpisem od lékaře nebo s receptem na jméno cestujícího. To samé platí pro injekční jehly určené k aplikaci inzulínu a dalších nezbytných medikamentů. Roztok na kontaktní čočky je považován za zdravotní pomůcku a nevztahuje se na něj omezení na 100 ml tekutin,“ říkají odborníci z portálu Skrblík.cz.

     

    Na palubu letadla je povoleno brát si tlakoměr nebo berle. Zakázány na palubě letadla jsou hole se špičatým koncem nebo ostrými hranami.

     

    Na pražském letišti kontrolují odbavené kufry na přítomnost výbušniny:

  • 11.Nože, nůžky, špičaté a ostré předměty

    Na palubu letadla si smíte vzít nůžky s délkou hrany do 10 cm a většinu nářadí s maximální délkou do 18 cm, které musí být bez ostrých hran. U společnosti EasyJet patří mezi zakázané předměty na palubě nože, nůžky delší než 10 cm, brusle, pletací jehlice, kulečníková tága, žiletky a další.

    Kontrola zavazadla na letišti Kontrola zavazadla na letišti | Michal Protivanský

     

  • 12.Žádné zbraně a střelivo

    Na palubu letadla je zakázáno brát si baseballové pálky, obušky nebo vybavení k bojovým sportům, kterým je možné vážně zranit jiné osoby.

     

    Podle mezinárodních leteckých předpisů si na palubu letadla nesmíte brát zbraně a střelivo. V případě zájmu o převoz v zavazadlovém prostoru je nutné předměty přepravovat na letecký nákladní list za zvláštních přepravních podmínek. Paintballové zbraně bez nádoby s hnacím plynem nebo dětské hračky ve tvaru zbraní je možné přepravovat v odbaveném zavazadle.

     

    Tisková mluvčí pražského letiště popisuje, proč se zvýšila bezpečnostní opatření:

  • 13.Pruty, deštíky a sportovní vybavení

    Běžné deštníky si lze bez problémů vzít do letadla. Velké deštníky a slunečníky nejsou na palubě letadla povoleny.

     

    Pruty a rybářské náčiní je nutné odbavit a umístit do zavazadlového prostoru.


    Pro drahé sportovní náčiní nebo hudební nástroje je možné u některých aerolinek zakoupit extra sedadlo a vzít si je s sebou na palubu letadla.

     

    Elektromagnetická zařízení nebo zařízení, která by mohla ovlivnit navigaci letadla, jsou zakázána převážet. Výjimku tvoří kardiostimulátor.

     

     V případě převozu květin je nutné, aby byly umístěny v příručním zavazadle, nebo tvořily příruční zavazadlo.

    Víme, co do letadla určitě (ne)patří. Víme, co do letadla určitě (ne)patří. | Archiv

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi