Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

20 let od povodní na Moravě: Lidé nechtěli opustit domy, mysleli, že voda hned opadne

Autor: Slávka Červená - 
4. července 2017
13:15

Léto 1997. Moravu ničily povodně. Fotograf Jiří Buček (69) tehdy zachytil hasiče zachraňující lidi na loďce v zatopené části Baťov v Otrokovicích. Snímek se nyní objevil na plakátech k výstavě fotografií Povodně 1997.

A skvělé je, že se k plakátu postavil i hasič. Zestárlý o 20 let… Fotograf ani návštěvníci ale hasiče ze snímku nemohli poznat. „Ani se nedivím. Tehdy jsem vážil 90 kilo, dnes mám 130,“ řekl Stanislav Kožuch (64), který byl profesionálním hasičem v Otrokovicích. „Teď jsem už dva roky v důchodu a žiju v lese na chatě. Nemohli mě vůbec vypátrat,“ řekl Blesku. Snímek je z 11. července 1997.

„Baťov jsem dobře znal, dříve jsem tam bydlel. Na pramici jsme vyhledávali lidi, kteří se měli evakuovat. Na fotce se právě dívám do oken bytů nad obchodním domem Prior. Bylo to složité. Lidé odmítali byty opustit. Mysleli, že voda hned opadne. Musel jsem je přemlouvat,“ vzpomíná dnes.

„Jsem rád, že jsme se po letech seznámili. Je to můj nejlepší snímek. Fotil jsem mrtvé město a pan Kožuch snímku dodal dynamiku,“ vzpomenul Jiří Buček.

Povodeň na Moravě a Odře proběhla mezi 5. a 29. červencem 1997. Během záplav v Česku zemřelo 49 osob a škody byly odhadnuty na 63 miliard korun. Buček tehdy bydlel na Baťově v přízemí činžovního domu. Když voda začala stoupat, pro jistotu si vzal brašnu se dvěma nikony.

„To bylo jediné, co jsem zachránil. Vrátit se už nešlo. A tak jsem coby člen fotoklubu začal fotit. Vojákům jsem tajně vlezl na korbu vozu a kamarád Karel Ševčík mě vzal do člunu. Byla to tehdy apokalypsa,“ vzpomínal. Nafotil několik kinofilmů a utopil jeden fotoaparát.

Z Baťova bylo evakuováno šest tisíc lidí. Zpět se lidé mohli vrátit až po 11 dnech. Jeden člověk zde přišel o život. Voda v baťovských cihlových domcích stála několik dnů ve výšce tři metry. Jiří Buček prezentuje v místní galerii výběr 30 velkoformátových fotografií. Otevřeno je od úterý do neděle od 14 do 18 hodin do konce července.

Povodně 2013: Rozbouřené Labe v Křešicích na Litoměřicku

Video  Povodně 2013: Rozbouřené Labe v Křešicích na Litoměřicku  - Blesk - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi