Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Cena benzinu potěší české řidiče. V létě za své měsíční výdělky dojedou dál

Autor: mah, ČTK - 
16. června 2017
16:57

Levný benzin a zvyšující se průměrná mzda umožňuje českým řidičům ujet více kilometrů než kdy předtím. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala společnost Cyrrus. Z té vyplývá, že si můžeme koupit necelých 950 litrů benzinu. Podle experta by navíc benzin mohl ještě zlevnit a stejně jako loni by jeho cena mohla spadnout pod 30 korun za litr.

„Letos ve třetím čtvrtletí dosáhne průměrná hrubá mzda v Česku podle našeho odhadu 28.650 korun. Při ceně benzinu platné v polovině června, tedy 30,25 Kč za litr, bude možné za tuto mzdu pořídit 947,1 litru benzinu,“ řekl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Zmíněný ukazatel porovnávala analýza od roku 2005. Zatím nejvíce litrů benzinu si podle ní mohli Češi v létě za svoji mzdu pořídit loni - 921,2 litru a v roce 2009 - 820,9 litru. Nejméně benzinu si řidiči naopak pořídili v roce 2006, kdy jim průměrná výplata stačila pouze na 606,5 litru.

„Průměrná prázdninová cena benzinu by letos musela stoupnout na více než 31,10 Kč za litr, aby řidiči za měsíční mzdu natankovali méně než o loňských prázdninách,“ uvedl Kovanda.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje, jsou benzin i nafta v Česku v současnosti nejlevnější od loňského prosince, jejich ceny klesají už sedm týdnů. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 nyní činí 30,21 Kč za litr, o 28 haléřů méně než před týdnem. Průměrná cena nafty pak za týden klesla o 37 haléřů na 29,07 Kč za litr.

Kovanda připomněl, že o loňských letních prázdninách se v tuzemsku litr Naturalu prodával průměrně ještě levněji, a to za 29,44 Kč za litr. Podle něj je možné, že ceny benzinu letos v létě na loňské úrovně spadnou opět. Jako důvod označil především vývoj na světovém trhu s ropou, kde podle něj mírně převažují tlaky k dalšímu poklesu její ceny.

„Pokud bude takový vývoj pokračovat, cena litru benzinu ještě do začátku prázdnin klesne poprvé od loňského prosince pod úroveň 30 Kč za litr. Cenovému poklesu nahrávají nejen obavy z převisu nabídky ropy na světových trzích nad celkovou poptávkou po ní, ale i posilující koruna, která je aktuálně vůči dolaru - v němž se ropa obchoduje - prakticky nejsilnější za poslední takřka dva a půl roku,“ dodal.

VIDEO: I na cestě do Chorvatska mohou řidiče čekat různá úskalí. Dlouhé kolony se tam vytvořily i letos na jaře

Video  Na chorvatských hranicích se vytvořily obří kolony. Řidiči čekali dlouhé hodiny  - Reuters / Hudba: hudebnibanka.cz - Itay Steinberg, Roman Weinstein, Or Chausah - Song to your Eyes
Video se připravuje ...

agfor ( 16. června 2017 19:02 )

Už jsem se lek', že budeme mít konečně platy jako Němci. Toho se však díky černošské invazi do Evropy (a po volbách i do Čech) nikdy nedočkáme, když ta přivandrovalá sebranka dostane 21 000 Kč.

Zobrazit celou diskusi