Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ortel a Gipsy dostali šanci „rozdat“ si to před kamerou. Jak to dopadlo?

Autor: zzu - 
21. června 2017
05:01

Na české hudební scéně platí Tomáš Ortel a Radek Banga alias Gipsy.cz za dva nesmiřitelné rivaly. Banga na sebe upozornil při předávání Slavíků, když při ocenění kapely Ortel opustil sál. Nyní v rozhovoru pro Blesk.cz naznačil, že by se nebránil ani přímé konfrontaci v médiích. Jen jsme ale dvojici pozvali do studia, zájem obou rázem opadl. Banga najednou tvrdí, že už bylo vše řečeno. A Ortel zase k setkání prý kamery nepotřebuje.

Setkal se Radek Banga s Ortelem po tom, co opustil loni v listopadu vyhlašování výsledků ankety Český slavík?

„Myslím, že by nebyl důvod se s ním scházet, jeho názory jsou dané, já znám ty jeho, on zná moje. I když můžu říct, že bych se nebránil debatě v nějakém pořadu, ale myslím, že v tuhle chvíli je to zbytečné a řeklo se dost,“ zmínil Banga pro Blesk.cz.

„Kdybychom se potkali někde z očí do očí, tak by to nedopadlo nějak extrémně pozitivně, naše smýšlení je diametrálně odlišné,“ doplnil.

Banga: Potkat se s Ortelem? To by nedopadlo pozitivně

Video  Gipsy.cz alias Radek Banga: Potkat se s Ortelem? Nedopadlo by to pozitivně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ortel: Debatě se nebráním

„Rozhodně se debatě nebráním, jen nemám potřebu z toho dělat show. Bylo by to jen zviditelňování, jako celý jeho výstup a prezentace pro média, prohlásil Tomáš Hnídek alias Tomáš Ortel.

„K dalšímu zviditelnění pana Bangy není třeba účast mé osoby. Věřím, že přijde čas, kdy se s tímto člověkem potkám a nebude k tomu potřeba štáb s kamerou,“ uvedl Ortel, podle kterého by podobná akce nic neřešila.

Banga se proti Ortelovi postavil loni v listopadu. Při vyhlašování výsledků ankety Zlatý slavík šel Ortel přebírat cenu se svojí kapelou. Banga na to konto začal pískat a opustil sál. Nebyl sám, podobně odešla třeba i Iva Pazderková. Nelíbilo se jim příliš nacionalistické zaměření skupiny.

Banga působí jako preventista

Radek Banga kromě zpěvu působí také jako preventista. Obvykle formou přednášek vysvětluje žákům například drogovou problematiku. S dětmi řeší i klasickou šikanu nebo stále častější kyberšikanu, aby si uvědomovaly, s čím vším se můžou setkat a co už je za hranou.

Radek Banga popsal, jak bojuje proti nenávisti:

Prevenci se Banga věnuje šest let. Jsme přesvědčeni, že největší problém je disfunkční rodina, ze které vzniknou další patologické jevy. Tak jsme nejprve dělali vyloučené lokality a sociálně slabší základní školy, dneska už děláme gymply, střední školy, dětské domovy. Škála dětí, které potřebují pomoct, je široká. Navíc to není jen prevence, ale také motivace, aby žáci pochopili, že i z těch nejtěžších životních situací se lze dostat,“ zmínil pro Blesk.cz Banga.

A děti prý mají zájem. Některé se na Bangu pak obrací přes Facebook, aby jim poradil, chtějí s ním řešit konkrétní problém, což je mnohdy složité. „Třeba se může stát, že nějaká slečna má doma tatínka alkoholika, tak se ptá, co by mohla dělat, já jí odkážu dál, nebo předám svoji zkušenost. Komunikace funguje, na Facebooku mě sleduje asi 20 tisíc dětí. Když už cítím, že je to za čarou a že by daný problém měla řešit policie, tak neudělám to, že bych je „naprášil“. Ale snažím se žáky přesvědčit k tomu, že by tu věc měl řešit už psycholog, psychiatr, nebo policie,“ dodal Banga.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině