Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fena na videu tahá z krávy placentu. „Pomáhá a má svačinu,“ říká majitelka

Autor: bru, ula - 
14. června 2017
20:45

Ve facebookové diskusi, která se zabývá BARFováním, což je metoda krmení domácích mazlíčků syrovým masem, se objevilo video, na kterém je vidět, jak německý ovčák tahá z krávy placentu. Majitelka psa vše okomentovala slovy, že pes pomáhá kravám po otelení s očištěním. Veterinář však s něčím takovým ale rozhodně nesouhlasí.

„Bonča pomáhá kravám po otelení s očištěním, aneb Bonča jako porodní asistenka,“ píše majitelka psa k videu a dodává pro nechápavé, že si její fena sama šikovně obstarává svačinu.

Pod videem se okamžitě zvedla vlna kritiky, mnozí nařkli ženu z týrání zvířat. 

U videa se strhla dlouhá diskuse. U videa se strhla dlouhá diskuse. | Facebook

U videa se strhla dlouhá diskuse. U videa se strhla dlouhá diskuse. | Facebook
Na záznamu je vidět, jak fena vytahává z krávy placentu. Blesk.cz požádal o odborný názor veterináře. 

Veterinář: Placentu by měl tahat odborník, ne vlčák

„Placentu by měla z krávy tahat osoba odborně způsobilá, ne vlčák. Ten taky nemá co dělat na dojírně. Velkým zvířatům se nevěnuji a nevím, co přesně říká vyhláška, ale kráva by měla mít při dojení maximální klid,“ řekl veterinář Samuel Evinic a dodal: „Každopádně krávě by se to nelíbilo, ani kdyby placentu tahal veterinář. Posoudit, jestli jde o týrání, je docela nelehké, k tomu by se měly vyjádřit spíš kompetentní orgány.“

„Dobrý večer, video je určeno pro skupinu barf, ne pro veřejnost. Děkuji za pochopení,“ reagovala majitelka na žádost o vyjádření.

„Především by placenta měla být odstraňována pouze veterinářem nebo jinou odborně způsobilou osobou, ale nikoli psem. Z přiložené obrazové dokumentace lze dovodit, že placenta je pravděpodobně již od dělohy uvolněná, to znamená, že to pro krávu není bolestivé, takže se o týrání s největší pravděpodobností nejedná. Placenta obecně je velmi lákavá pro jakoukoli šelmu, psy nevyjímaje. Zakousnutí do placenty kráva necítí, jen vnímá ten tah, pokud by jí to bolelo, byla by reakce diametrálně odlišná. Pro jednoznačné posouzení tohoto případu by však byla určující přítomnost veterináře přímo na místě,“ uvedl k videu Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy.

 


mart33 ( 14. června 2017 21:35 )

Šichtařová to doma dělá uplně stejně, dyž rodí.

y1xcvbnm ( 14. června 2017 21:08 )

Veterinář: Placentu by měla tahat odborník, ne vlčák zase dobrá věta !!!!

Zobrazit celou diskusi