Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za 11 dní urazili 1 238 km: Cyklisté nasbírali pro děti s rakovinou 1,5 milionu

Autor: jn - 
14. června 2017
14:49

Více než půldruhého milionu korun ve prospěch dětí nemocných rakovinou nasbírali cyklisté z nadace Na kole dětem při své 11denní jízdě napříč republikou. Při cestě z Ústí nad Labem do Rouchovan na Třebíčsku urazili 1 238 kilometrů a navštívili 67 měst.

„Přesná částka ještě není konečná, peníze od lidí, měst i firem ještě přicházejí na transparentní účet,“ řekl Blesku autor charitativního projektu Josef Zimovčák (61).

Jen do skleněné kasičky, kterou cyklisté vezli s sebou, lidé na náměstích naházeli 80 416 korun. Během jízdy také vydražili za 20 433 korun speciální zvon, který pro děti ulil zvonař Jan Šeda z Deštného v Orlických horách.

Za peníze ze sbírky se teď podívají stovky dětí trpících rakovinou do ozdravoven a na rekondiční pobyty. „Když je léčba rakoviny na konci, potřebuje dítě rekonvalescenci. A na ni právě sbíráme peníze. Děti se za tyto peníze dostanou do táborů a do přírody, aby se zotavily z náročné léčby, kterou mají za sebou,“ vysvětlil lékař Pavel Pafko (77), který ve prospěch nemocných drobečků jezdí se Zimovčákem napříč republikou na kole již osm let.

Celou trasu absolvovalo 35 cyklistů. K pelotonu se přidávali další lidé, místní šlapali třeba jen několik desítek kilometrů. Nejvíce lidí se objevilo na Slovácku, dohromady tam jelo pro děti najednou až 280 lidí. Během cesty postihlo cyklisty pět pádů, všichni však pokračovali dál. V pelotonu jeli i lidé, kteří sami rakovinu překonali.

VIDEA: V pelotonu charitativní tour na pomoc dětem s rakovinou jeli i lékaři, profesoři Jan Pirk a Pavel Pafko.

Profesor Pavel Pafko jel v pelotonu Tour Na kole dětem napříč republikou. Spolu s ostatními cyklisty sbíral peníze pro děti nemocné rakovinou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi