Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Banga, Ztohoven i Čáslavská: „Hatery“ nezastaví ani smrt. Kde se bere nenávist?

Autor: zzu - 
15. června 2017
05:02

Takzvaných „haterů“, tedy lidí, kteří píší urážlivé a nenávistné komentáře, je plný internet. Jejich aktivita stoupá s každou větší událostí. Otázkou zůstává, jestli jsou jejich profily opravdové, nebo jestli jen pár „zoufalců“ donekonečna omílá ty samé věty, aby vyvolali agresi, větší nenávist nebo bouřlivou diskusi. 

„Myslím, že u komerčního sektoru jde především o to, že lidé si na sociálních sítích spíše stěžují, než by chválili. Navíc mají pocit, že to uvidí více lidí a podpoří je, zatímco když s firmou třeba jednají po e-mailu nebo telefonu, je to jeden na jednoho,“ řekla odbornice na sociální sítě Jana Leitnerová.

Na internetu se cítí silní

„Pokud se ale bavíme o komunitních stránkách nebo o stránkách osobností, jako je Radek Banga, či skupin, jako jsou Ztohoven, tak to má podle mě dvojí důvod,“ pokračuje Leitnerová.

Vzpomínkové video na Filipa (†42) ze Ztohoven: Takhle si ho zapamatují přátelé
Video  Vzpomínkové video na Filipa (†42) ze Ztohoven: Takhle si ho zapamatují přátelé.  - www.phatbeatz.cz
Video se připravuje ...

Uživatelé se cítí silní díky své anonymitě a mají dojem, že se jim nic nemůže stát, když napíšou nějaký sprostý či urážlivý komentář nebo dokonce vyhrožují. Ale to je velký omyl, pokud na Facebooku vystupují pod falešnou identitou, porušují jeho pravidla a navíc to neznamená, že nemohou být stíhání za to, co píšou. Už dnes víme o rozsudcích, které padají na základě takových komentářů. „Lidé mají v rámci sociálních sítí také pocit, že jsou „silní“, vidí podobné reakce a nebojí se být ostřejší. Občas mám pocit, že tohle dopředu táhnou právě třeba placení hateři, kteří vyhrocují diskuse a cíleně posunují hranici, aby byla diskuse vyhrocená. Ale důkazy pro to nejsou, člověk mimo FB sice může odhadovat, že se jedná o falešný profil, nic s tím, kromě nahlášení na FB, neudělá,“ vysvětlila Leitnerová.

Druhým důvodem podle Leitnerové je, že se stala nenávist, posměch a nadávání společensky tolerovanou normou chování. Podle ní z diskuse vymizely argumenty, věcnost, racionalita. „Jako by šlo pouze o to, koho více urazíte a popřejete mu to špatné. Navíc jako by neexistoval názorový střed. Můžete být na jedné, nebo druhé straně, a jakmile nejste s jednou stranou, hned vás hází na tu druhou,“ dodala. Tím podle ní je prostor pro nějakou umírněnou diskusi v rámci sociálních sítí, zejména v případě sociálních a politických témat, velmi malý a zaplevelený nenávistí i nadávkami.

Ať Banga nebo Crhák, na internetu to odnesli oba. Ať Banga nebo Crhák, na internetu to odnesli oba. | Facebook

Psycholog za tím vidí nenaplněné ambice

Lidé mají nejrůznější důvody, kvůli kterým ubližují lidem, kteří jsou úspěšní, prospěšní a dokonce třeba i mrtví. „Vyjadřovat svoje názory je dneska velmi jednoduché. Je to díky diskusním fórům a sociálním sítím. Vyjadřování negativního názoru je, hlavně v naší zemi, hodně populární. Myslím, že to znají i online magazíny, které kvůli mnohdy vulgárním vyjádřením musely zavést kontroly diskusí, nebo je zrušily,“ řekl psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl.

Podle Kulhánka „hateři“ svoje vzkazy berou jako možnost jak ventilovat vlastní frustraci, naštvou se v práci nebo doma, pohádají se s partnerem a takové chování je potom pro ně snadný způsob, jak si ulevit, ventilovat nespokojenost nebo vztek. „Na internetu, zvlášť pokud je to anonymní, padají zábrany. Může to být z pocitu méněcennosti, vadí jim, že jiní něco dokázali a oni ne. Haterovi se třeba něco nepodařilo, zlobí se na sebe, ale ventiluje to tím, že všechno hodí na někoho jiného. K hejtování mají nejblíž právě lidé se sklony házet svoje neúspěchy na jiné,“ uvedl Kulhánek.

Urážka nebo kyberšikana?

Kulhánek se ve své praxi setkává i s kyberšikanou a podle jeho slov to není výjimečné. V poslední době se prý ale situace zlepšila díky nejrůznějším programům ve školách. Nejčastější obětí kyberšikany jsou dospívající nebo třeba učitelé. Ty žáci na internetu většinou zesměšňují.

Hateři nemají k nikomu a k ničemu úctu, například po smrti Věry Čáslavské se objevovaly statusy, ve kterých ji lidé označovali za alkoholičku, přáli jí bolesti, kterými trpěla, i samotnou smrt. V případě Radka Bangy přišla větší vlna hatů po předávání „slavíků“, Banga odešel ze sálu, protože na pódium přišla skupina Ortel, která na sobě často mívá nacistické symboly. Podruhé obdržel Banga řadu hatů, když za svůj odchod z vyhlášení výsledků populární ankety dostal ocenění Charty 77. Před nedávnem se podobné hlášky objevily i na adresu mrtvého Filipa Crháka z uskupení Ztohoven.

aksam ( 15. června 2017 14:39 )

Navíc neumí zpívat a šišlá. Ale je černej, to je výhoda.

TrojanSlovakia ( 15. června 2017 11:59 )

 Ani som tú hate babku nedočítal.💯hoven nebol umelec, ale hlúpy slniečkár platený neziskovkami a kaviarňou. Tie červené trenky boli Made in China. Zaplatil ich Soros foundation aj ich inštaláciu.

karel ( 15. června 2017 10:28 )

Jaká jsou fakta - umělci ze Ztohoven mimo trenek už předtím znesvětili znak srdce na Hradě ještě za Havla. Crhák nezemřel tragicky, ale díky své vlastní chybě při nekontrolované rychlé jízdě, a naštěstí nezabil jiné nevinné lidi. Banga je z velmi povedené rodiny, jeho bratříček se probojoval na iDnes na funkci diktátorského cenzora, který prakticky rozhoduje, co smí zůstat v diskuzích.

prycsnima ( 15. června 2017 10:24 )

 Nikdo mě nebude nutit mít rád zlodějské politiky,primitivní ciknský vyžírky,trrstycký slimáky,p'či v burce,sluníčkářský svyňe,feťáky,promdaný zlatokopky a pod.A ani debilní lid co volí debily.

fotrpjotr ( 15. června 2017 09:59 )

Kdyby rozřezali Havlovu lavičku a sto kusů,tak by je 90% občanů určitě pochválila.

Zobrazit celou diskusi