Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přivazování, zákaz pití a týrání: Řada seniorů v pečovatelských domech trpí

Autor: David Budai - 
13. června 2017
19:13

Přivazování k židli, omezování soukromí, odpírání pití a jídla nebo naopak nucení k jejich konzumaci. I to jsou projevy násilí a týrání seniorů, které se dějí v českých zdravotnických zařízeních nebo seniorských a pečovatelských domech. V rámci konference o životě seniorů na to upozornila organizace Život 90 s tím, že je potřeba o problému mluvit.

Podle odhadů může jít o 5 až 20 procent případů, kdy se senioři setkávají se špatným zacházením, psychickým nebo fyzickým týráním, případně s omezováním svobody. Jde o seniory v LDN zařízeních, v domovech důchodců i dalších pečovatelských domech nebo rezidencích. Přesná a nezkreslená čísla pro Česko ale neexistují.

Záleží také na tom, co už je za týrání považováno, a co nikoliv. Jan Lorman z organizace Život 90 uvádí příklad, kdy pracovníci odmítají dát seniorovi napít, protože se často pomočuje. „Dají mu sklenici s pitím daleko od postele, takže na ni nemá šanci dosáhnout. Je už toto týrání? Podle mého názoru ano. Musíme si sami říct, jestli chceme, aby se to v budoucnu dělo nám nebo našim rodičům,“ uvedl Lorman.

Senioři se nemohou svěřit

Podle něj je důvodem problematického získání konkrétních čísel ohledně týrání i skutečnost, že řada seniorů, třeba v domovech důchodců, nemá možnost soukromého telefonování nebo soukromých návštěv. Takže senioři se nemohou svěřit příbuzným nebo některé ze seniorských linek.

Pracovníci sociálních služeb se k seniorům často špatně chovají. Podívejte se na video:

Obecně přitom počet volání na linky důvěry roste. Jen na tu, kterou provozuje Život 90, zavolalo v roce 2016 více než 33 tisíc lidí. Z toho 585 volání se týkalo domácího násilí a bezmála 1000 se jich týkalo týrání. „Když máme nahlášeno, že se něco děje, tak to sice zaznamenáme, ale nemáme tvrdý důkaz. Musíme to natočit nebo získat svědectví,“ vysvětlil Lorman s tím, že v plánu je právě skryté natáčení, aby se konkrétní případy odhalily. „Snahou není skandalizace, ale otevření diskuse o tom, co se děje a jak to řešit,“ dodal.

Nepříznivou situaci v některých zařízeních potvrzuje také psychiatr Radkin Honzák. Podle něj je potřeba o tomto problému mluvit, přestože je to nepříjemné. „Jinak se to nepochybně zhorší. Je tady neochota tuto záležitost probírat. Dá se čekat, že to jednou vybouchne pořádným skandálem v některém zařízení,“ řekl pro Blesk.cz Honzák.

Nízké platy situaci zhoršují

Jedním ze zásadních problémů jsou nízké platy lidí, kteří o seniory pečují. Podle Honzáka je to špatně, protože se takto na příslušné pozice hlásí především lidé, kteří nenašli jinou práci.

V posledních čtyřech letech sice mzdy postupně rostly, stále jsou však výrazně pod celostátním průměrem. Například hrubý plat pracovníka v sociálních službách se podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí pohybuje na úrovni 18 600 korun, často ovšem zahrnuje příplatky za víkendy nebo noční služby. V případě pečovatelských služeb neziskových nebo církevních organizací jsou tyto mzdy ještě o tisícovku nižší.

„Musíme si uvědomit, že lidé pracující v sociálních službách se starají o ty nejpotřebnější z nás, seniory a zdravotně postižené. Jestliže za fyzicky a hlavně psychicky těžkou práci dostanou peníze, ze kterých stěží uživí sebe a svoje rodiny, nemůžeme se divit, že odchází pracovat třeba do supermarketu,“ říká ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Snaží se proto o další zvyšování mezd. Její poslední návrh, který nedávno schválila vláda, zvýší od července platy těchto pracovníků až o tisíc korun.

Inkontinenci pečovatelé seniorům vyčítají, ti se stydí:

Honzák: Je nutné změnit uvažování

Se zvyšováním platů souhlasí i experti, nicméně jen růst nestačí. Podle Honzáka se musí změnit i přemýšlení společnosti o seniorech. „Zvednout platy je podstatný základ. Ale to samo o sobě nestačí. Chce to úplně jiný přístup společnosti, kdy se nesmíme spoléhat jen na stát. Zatímco na Západě je například dobrovolnictví velmi důležité a uznávané, v Česku je ten, kdo pomáhá zadarmo, spíše směšný,“ myslí si Honzák.

Organizace Život 90 připravila i několik videí, které ukazují nepříjemné situace, do kterých se senioři běžně dostávají. Jde o sehrané scénky, které ale vycházejí z reality a čerpají třeba z telefonátů tísňové linky nebo ze svědectví konkrétních seniorů. Videa mají poukázat na to, co se v pečovatelských zařízeních děje.

Toto video ukazuje přivazování seniora k vozíku:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zednik ( 14. června 2017 09:35 )

Tohle téma je absolutní tabu a je dobře , že se toho konečně někdo ujal. A hlavně , není to jen v platech. Hlavně je to v myšlení a přístupu těch pečovatelů. Pokud je někdo bezcitný a neempatický asociál, nic nepomůže i kdyby měl plat 50 000. Je to hnus, jak s některými staříky zacházejí.Spoléhají na to, ře vedení domovů vše přikryje a označí seniora, který by měl odvahu to říct nahlas za podivína, lháře a nesnášenlivého, problémového člověka. On se prakticky nemá šanci bránit

lesnismes ( 14. června 2017 07:50 )

Teprve az clovek skusi zit par let jinde pozna jake je prokleti se narodit v divne zemi zla kde NIC!!! nefunguje.

janabr ( 13. června 2017 22:27 )

To se Vám to mluví, když nejste v takové situaci.

moiaza ( 13. června 2017 20:44 )

Pravda a láska po Havlovsku.

Zobrazit celou diskusi