Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Výkaly, alkohol a zničené zdi: Takhle squatteři vyváděli v Hybernské

Autor: ČTK, deb - 
12. června 2017
18:09

Město zlepšilo zabezpečení domu v Hybernské ulici v Praze 1, do kterého o víkendu vnikli squatteři. Zároveň jedná se státem o koupi sousedního domu. ČTK to v pondělí řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. V magistrátní budově má vzniknout Kampus Hybernská, který připravuje Praha společně s Univerzitou Karlovou (UK). Dvě budovy patřící městu a státu na rohu ulic Hybernská a Senovážná obsadila v sobotu odpoledne skupina squatterů, chtěli poukázat na krizi bydlení.

„Squatteři pronikli do vnitrobloku budov přes dům v soukromém vlastnictví, který je před rekonstrukcí, a odtud se dostali do našeho objektu a následně do objektu v majetku státu. V neděli a dnes jsme proto objekt více zabezpečili proti vniknutí z domů ve vnitrobloku,“ uvedl Hofman.

Magistrát v minulosti dům upravil tak, aby se v něm mohly uskutečnit akce UK. Konal se tu například Týden diverzity. „Aktuálně se v tomto domě prakticky každý den něco děje díky dalšímu projektu UK s názvem Hybernská ožívá,“ uvedl mluvčí.

Podívejte se na reportáž, jak to na místě v sobotu v noci vypadalo:

Video  Zásah těžkooděnců v centru Prahy: Squatteři obsadili budovy, odpálili i ohňostroj  - Matěj Smlsal, Lukáš Červený, Aktu.cz
Video se připravuje ...

Během několika měsíců by podle Hofmana měl vzniknout společný projekt pracovně nazvaný Kampus Hybernská. Podle dřívějších vyjádření by měl být otevřen v roce 2018. Filozofická fakulta UK (FF UK) má v Hybernské ulici jednu ze svých budov, nové prostory budou sdružovat aktivity, které umožní provázat různá profesní prostředí a veřejnost.

Postup squatterů v pondělí kritizovalo vedení fakulty. „FF UK považuje násilné vniknutí do objektu v Senovážné ulici za nepřijatelné. Společný projekt FF UK a magistrátu, který se rozbíhá v sousedním objektu, jasně ukazuje, že na straně města je aktivní a jasně deklarovaná ochota problém prázdných objektů v majetku města řešit,“ uvedla v pondělí v prohlášení na webových stránkách fakulty Mirjam Friedová.

Zároveň Praha jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o získání vedlejšího domu. „Jednáme s magistrátem o směně, protože tento majetek je pro stát nepotřebný,“ řekl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Bývalou administrativní budovu úřad převzal do správy před rokem a nabízel ji ostatním státním institucím. „Ty zájem neprojevily, magistrát ano. Není tedy pravda, že by byl záměrně nevyužíván,“ dodal Ležatka.

Squatteři ke svému mnohahodinovému obsazení domů uvedli, že chtějí upozornit na to, že stát přehlíží krizi bydlení. Jakmile do nich pronikli, vyvěsili transparenty a provolávali hesla jako „Bydlení je právo“. Z oken také vystřelili několik rachejtlí. Na místo přijela policie, na výzvy, aby místo opustili, ale aktivisté nereagovali. Kolem půlnoci ze soboty na neděli policisté po několika hodinách zasáhli, 27 squatterů vyvedli a převezli na služebnu. Poslední pak opustili budovu v neděli.

Podívejte se na fotky:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 12. června 2017 21:04 )

Byty, které vybydlí cikáni vypadají podstatně hůř.

gabreta ( 12. června 2017 20:09 )

To je ta "Pravda a láska" v praxi!!!

buban ( 12. června 2017 19:41 )

Tož krize bydlení,smažky říkají.A co tak,zfetovaní mlaďoši,nechat fetu,jít do práce a sami se o bydlení postarat,tak jako každý(vyjma chráněných-ale vy jste také vlastně nepochopitelně chráněni).Pro vás je normou mít @ v obytné místnosti? Asi jo,bo svůj k svému.

Pink ( 12. června 2017 18:28 )

Co jiného čekat od smažek.Příště pokud budou uvnitř vydenzifikovat slzákem a u východu z budovy uklidňovat obuškama.

Zobrazit celou diskusi