Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj proti šmejdům: Mladí dobrovolníci vozí seniory místo předváděček na výlety

Autor: pet - 
12. června 2017
15:12

Spolek „Hurá na výlet“ umožňuje starším lidem zážitky, o kterých by se jim možná ani nesnilo. Pořádá totiž pro seniory nejrůznější výlety za sto korun. Ti se tak podívají třeba do Drážďan, zažijí virtuální realitu nebo se i proletí vrtulníkem. Cílem je čelit šmejdům, kteří seniory zneužívají. Dobrovolný projekt pomáhá starším lidem i se socializací a zaháněním samoty. Informoval o tom na svém blogu Hatefree.cz.

Dobročinný spolek je z Chrudimi, svou činnost započal již v roce 2014 a vznikl v reakci na manipulativní předváděcí akce, které byly organizovány tzv. šmejdy. 

Cena jednoho výletu je 100 korun a je tam všechno. Od výloh pro zdravotníky a průvodce až po oběd a dopravu. „Myslíme si, že je lepší napomáhat mezigeneračnímu sbližování, než své mládí prostřednictvím moderních marketingových metod zneužívat k vyvíjení nátlaku za účelem zisku,“ říká předseda spolku Tomáš Martinek.

Mladí lidé proti šmejdům: Pořádají akce pro důchodce, kteří předtím jezdili na předváděčky

Video  Mladí lidé proti šmejdům: Pořádají akce pro důchodce, kteří předtím jezdili na předváděčky.  - HateFree
Video se připravuje ...

Virtuální realita i vrtulník

Vozíme seniory a hendikepované z Pardubického kraje, z Vysočiny, Prahy, Brna a z Hradce Králové,“ dodává Tomáš.

Účastníky zájezdu zpravidla pomáhají vybírat samotné domy pro seniory nebo hendikepované. Mnohdy se hlásí ale i zájemci sami, kteří se o dobročinném spolku dozvěděli od vnoučat.

Podle Tomáše však výlety neslouží jen jako kulturní vložka: „Pro seniory výlet znamená také vytržení ze samoty.“ Senioři se tak podívají i do míst, kam se ještě nikdy nepodívali. Se spolkem navštívili třeba studio virtuální reality v Hradci Králové, Drážďany a někteří se mohli proletět i vrtulníkem.

Senioři navštívili studio virtuální reality v Hradci Králové. Senioři navštívili studio virtuální reality v Hradci Králové. | Hatefree.cz

Hlavní myšlenkou dobročinného spolku byla pomoc těm, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodnění. Šlo hlavně o hendikepované. „Zjistili jsme ale, že to jsou často právě senioři, kteří strádají mimo jiné hlavně samotou. A proto jsme se začali orientovat také na ně,“ popsal předseda Tomáš.

Spolek se rozrůstá a má v plánu letos vyrazit na 26 výletů. Účastník výletu za zážitek zaplatí rovných 100 korun, i přestože někdy náklady na jednoho výletníka mohou dosáhnout třeba i 500 korun. Spolek je tak závislý na podpoře dobrovolných sbírek nebo majitelů firem.

Všem, co jezdí, se ty výlety moc líbí. Platíme jenom stovku a máme v tom i obědy zadarmo, což je naprosto úžasné,“ dodává jedna z pravidelných výletnic Eva Chládková.

Dobrovolnictví a chuť pomáhat

Spolek je závislý nejen na finanční pomoci, ale také na pomoci dobrovolníků. Tím je i samotný předseda Tomáš, kterého tato práce naplňuje. „Na projektu pracuju od začátku jako dobrovolník a motivuje mě asi nejvíc ta radost ostatních,“ popsal.

Dalším dobrovolníkem je i Tereza Divišová. Ta potvrzuje zájem o výletnictví tohoto druhu. „Tolik výletů, které se plánují letos, v loňském roce nebylo,“ přikyvuje. „Čím víc se o nás ví, tím víc lidí se zapojuje a je i více akcí,“ uvedla.

Většina dobrovolníků nosí dredy nebo je ověšená náramky či propíchána piercingy. Reakce seniorů jsou překvapivé. „Jsou překvapení, že takhle mladí lidé, dredatí, s piercingem a odlišně oblečení nesedí v parku a nedělají nepřístojné věci, jak by očekávali, ale jdou se prostě projít s důchodci,“ dodává další dobrovolnice Jitka Porcalová.

„Dřív jsme jezdili s těma šmejdama, kde nás přesvědčovali, abychom si kupovali různé drahé věci,“ řekla výletnice Eva. O spolku se dozvěděla od známých. Je ráda, že takový spolek je, protože by si podobné výlety bez práce a s nízkým důchodem dovolit nemohla. „Já sama jsem na ty předváděcí akce šmejdů jezdila, také jsem jim tam nechala spoustu peněz,“ dodává Eva. „No a teď máme levné zájezdy a je to prostě úžasné. A máme s sebou vše, co potřebujeme,“ nastínila.

Výletnice Eva Výletnice Eva | Hatefree.cz

Mě na tom strašně baví, že i když jsou ti lidé nemocní nebo staří, mají náhle mnohem víc energie a nápadů než my,“ uznává  Jitka. O úskalích stáří ví i dobrovolnice Tereza. „Všichni budeme jednou staří a možná i já budu jednou chtít, aby se o mě někdo postaral,“ nastínila. Podle ní se lidé starají hlavně o děti a zvířátka a na důchodce se už tolik nemyslí. A to je ten důvod, proč se stala dobrovolnicí. „Myslím, že mají po celoživotní práci nárok, aby si ještě užili něco hezkého,“ dodává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi