Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Už se hrabou ven.“ Uprchlíci v Belgii obsadili český kamion, řidič spal

Autor: Mii - 
20. června 2017
19:10

Překvapivý moment viděl jeden z řidičů v Belgii. Z kamionu jeho spícího kolegy, řidiče českého dopravce Nera Hořovice, vylézali uprchlíci. „Už se hrabou ven,“ prohlásil, celou událost natočil na mobil a zavolal policii. Řidiči jsou zvyklí, že se migranti snaží do vozů dostat, ale obvykle se tak děje ve francouzském Calais. Necelých 50 kilometrů od Bruselu nikdo nic podobného nečekal.

Je to riziko povolání, kterému západoevropští řidiči kamionů musí poslední roky čelit. Do jejich vozů se na cestách snaží dostat migranti. Kamiony vnímají jako způsob, jak se relativně bezpečně a bez námahy dostat do cílové země. Pro řidiče to je ale nepříjemná komplikace, která zpravidla končí voláním policie.

Zažil to i řidič českého dopravce Nera Hořovice. Během povinné přestávky, kdy svůj kamion odstavil na parkoviště asi 50 kilometrů od Bruselu a spal, do jeho kamionu proniklo několik migrantů. Mířil totiž do Británie, oblíbené destinace uprchlíků. Skupince ale zřejmě bylo po chvíli horko, a tak rozřízli plachtu a z kamionu začali vylézat.

Vše viděl kolega spícího řidiče. Věc natočil, řidiče probudil a zavolal policii. Ta následně v kamionu našla ještě jednoho muže, kterému bylo zle ze slunce.

Český europoslanec volá po tvrdé ruce

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (za KDU-ČSL) není možné, aby belgická a francouzská policie podobné jednání migrantům tolerovala. „Opakovaně jsem pana premiéra Sobotku, pana ministra Ťoka i pana ministra Chovance žádal, aby se s tím pokusili něco udělat. Cesta do Velké Británie se stala v posledních letech skutečnou noční můrou pro řadu českých řidičů i přepravních společností,“ napsal na Facebook.

Problematičnost cest do Británie potvrdil pro Blesk.cz i jednatel společnosti Nera Hořovice Radoslav Nešpor. „Je to nekonečný příběh, tento případ není první ani poslední. Jezdit do Británie je pro dopravce a řidiče skutečně strašné,“ popsal muž. 

VIDEO: Zdechovský o uprchlických táborech a jejich návštěvách:

Video  Europoslanec Zdechovský o návštěvách uprchlických táborů v zahraničí  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Ne všichni čeští dopravci se však s podobnou situací setkali. Například řidiči firmy FLEX Logistik jediného migranta v kamionu nenašli. „Naši řidiči se zatím s ničím podobným naštěstí nesetkali,sdělila Blesk.cz jednatelka firmy Vlasta Valentová. Dodala také, že žádná speciální opatření neplánují, protože řidiči ví, jak se chovat.

Řidiči kamion opouští po dobu přepravy pouze na nezbytně nutnou dobu (hygiena, jídlo atd.). Neparkují na odlehlých a opuštěných místech. V případě jakýchkoliv potíží okamžitě volají dispečera nebo policii,“ vysvětlila Valentová.