Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Volání a data po Evropě zlevnily na české ceny. Na co si s mobilem dát pozor?

  • Autor: bud - 
    15. 6. 2017
    07:15

    Od čtvrtka 15. června je placený roaming v Evropské unie minulostí a při cestování v Evropě za volání i surfování po internetu ušetříte. Tuzemští operátoři Vodafone a T-Mobile spustili volání za české ceny už v neděli, O2 vyčkal do čtvrka jako do krajního termínu. Co všechno se změní a na co si dát pozor? Podívejte se na přehled.

  • 1.Co znamená roaming bez příplatků?

    Volání, SMS i data můžete v dalších 27 zemích EU využívat za stejné ceny v Česku, tedy bez roamingových poplatků. Totéž platí o volných minutách, SMS nebo datech, která máte k dispozici v rámci tarifu - zadarmo je můžete využít i v EU. Netýká se to ovšem volných minut pouze v rámci sítě opetátora! Podobně vám opetáror nebude účtovat nic za to, že vám někdo zavolá do zahraničí. V zemích Evropské unie tak můžete přijímat hovory bez obav. Určitá omezení platí pro množství dat, podrobné informace vám musí podat přímo operátor.  

     

    Vše začalo platit ve čtvrtek 15. června, operátoři Vodafone a T-Mobile tuto možnost spustili už v neděli.

    Volání v rámci EU nově bez příplatků Volání v rámci EU nově bez příplatků | Profimedia.cz

  • 2.Kde všude nebudeme platit navíc?

    Jde o země (28 zemí) a země, které jsou součástí Evropského hospodářského prostoru:

     

    Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Francouzská Guayana, Gibraltar, Guadeloupe, Guernsey, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, ostrov Man, Martinik, Mayotte, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Reunion, Rumunsko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Vatikán, Velká Británie.

    Volání v rámci EU nově bez příplatků Volání v rámci EU nově bez příplatků | Profimedia.cz

  • 3.Můžu si pořídit levný tarif z Polska a používat ho doma?

    Můžete, ale pravděpodobně si levných služeb nebudete užívat dlouho. Směrnice EU totiž obsahuje omezení, kvůli kterým není možné bezplatně „roamingovat“ dlouhodobě. Pokud byste využívali služeb zahraničního operátora v Česku, může vám tento operátor účtovat přirážky jako doposud. Cílem směrnice je totiž usnadnit cestování po EU, nikoliv to, aby lidé hromadně předcházeli k levným zahraničním operátorům.

    Volání v rámci EU nově bez příplatků Volání v rámci EU nově bez příplatků | Profimedia.cz

  • 4.Jak to bude s cestováním mimo Evropu?

    Nic se nemění pro Čechy, kteří cestují mimo Evropu, například na dovolenou k moři do exotických destinací. Poplatky za roaming tak budou i nadále běžné v některých oblíbených turistických destinacích, jako jsou Egypt, Tunisko nebo Spojené arabské emiráty. Totéž platí třeba o cestě do USA nebo třeba Švýcarsku, které není součástí EU.

    Volání v rámci EU nově bez příplatků Volání v rámci EU nově bez příplatků | Shutterstock

  • 5.Co se změní na volání do zahraničí?

    Je nutné rozlišovat mezi voláním do zahraničí a využívání mobilních služeb v zahraničí. Zahraniční volání nekončí a operátoři si za něj budou účtovat vyšší ceny jako doposud. Pokud tedy budete volat do země EU (například Slovensko nebo Německo), tj. na číslo operátora z jiné země, budete platit běžné ceníkové částky, které jsou vyšší, než běžné volání v Česku.

    Volání v rámci EU nově bez příplatků Volání v rámci EU nově bez příplatků | Profimedia

  • 6.Co když budu projíždět zemí, která není v EU?

    Pokud cestujete přes několik zemí, z nich některé jsou součástí EU a jiné ne, pohlídejte si, abyste neměli aktivovaný datový roaming. Není totiž možné zablokovat roaming pouze pro některé země. Snadno by vás později mohly překvapit poplatky vzniklé při krátkém průjezdu.

     

    Naplánujte si dovolenou podle počasí:

    Video  Naplánuje termín si dovolené podle počasí: Poradíme, kdy na vodu nebo na kola  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Volání v rámci EU nově bez příplatků Volání v rámci EU nově bez příplatků | Shutterstock.com

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 9. srpna 2017 05:21 )

Problémem jsou naši zlobbovaní ministři,a nejen u roamingu.

Zobrazit celou diskusi