Pozor na nízkotučné mléko, varují vědci. Zvyšuje riziko Parkinsona

Autor: Mii - 
11. 6. 2017
05:55

U lidí holdujících nízkotučnému mléku je výrazně vyšší riziko vzniku Parkinsonovy nemoci oproti těm, kteří konzumují mléko tučné. Riziko u nízkotučného mléka stoupá až o 39 procent, zjistili vědci z Harvardovy univerzity. Problematická může být také konzumace mražených jogurtů a sorbetů.

Odborníci zkoumali data pocházející od 130 tisíc lidí po dobu 25 let. Výsledek? Jedinci, kteří pili nízkotučné nebo odtučněné mléko častěji než jednou denně, měli o 39 procent větší šanci, že se u nich rozvine Parkinsonova nemoc. Oproti lidem, kteří tak dělali méně než jednou týdně. U plnotučného mléka se podobná souvislost neobjevila.

Tým také analyzoval, jak často lidé konzumovali jiné formy nízkotučného mléka, jako je nízkotučný sýr, jogurt nebo cottage sýr. I v těchto případech se ukázala souvislost s rizikem onemocnění Parkinsonovou chorobou, bylo vyšší o 34 procent.

Lék na nemoc zatím neexistuje

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, při kterém v určité části mozku ubývají nervové buňky. Lidé zažívají třes končetin, pomalé pohyby a problémy s motorikou. Na onemocnění v současnosti neexistuje lék.

Že mléko riziko Parkinsonovy choroby potenciálně zvyšuje, se experti domnívali už dlouho. Kraví produkt totiž snižuje hladinu určitých chemikálií v těle, které před podobnými problémy brání. Doteď ovšem nebyl vztah dokázán a také se nepočítalo s rozdílem mezi nízkotučným a plnotučným mlékem.

Plnotučné mléko vítězí

Plnotučné mléko ze studie vyšlo opačně než nízkotučné. Saturovaný tuk obsažený v tekutině totiž zabraňuje procesu, kterým jsou ochranné molekuly vylučovány z těla. Autorka studie Katherine Hughes k tomu v odborném časopise Neurology napsala: „Naše studie je největší, která kdy vztah mléčných výrobků a Parkinsonovy nemoci zkoumala. Nízkotučné varianty byly shledány jako rizikový faktor.“

Experti nicméně dodávají, že i když se riziko s konzumací zvedá o 39 procent, jen malému množství lidí mléko skutečně Parkinsonovu nemoc způsobí. Ze 77 864 lidí, kteří jej konzumovali jednou denně, se nemoc vyvinula jen u 483 lidí. Říkají také, že je třeba vztah podrobit dalšímu výzkumu. Určitou roli totiž zřejmě hrají i pesticidy v mléku.

VIDEO: Jak se žije s Parkinsonovou nemocí?

Video Jak se žije s Parkinsonem - Všeobecná fakultní nemonice v Praze
720p 480p 360p 240p

Doporučujeme
ivoadler ( 11. června 2017 15:27 )

Kupuju polotučné (1,5%). Neměl bych přejít na plnotučné? Jedno je ale jisté. Módní úprk před tukem je blbost. Tuk do naší stravy patří. Už před ním neutíkám.

flesch2z ( 11. června 2017 14:34 )

Víte co, od té doby co jsme v EU je všechno škodlivé. Napište co není, ale ne že druhý den napíšete, že to škodí, tak jak to každý den děláte. Vsadím se, že žádnou nezávadnou potravinu v EU nenajdete.

pepen. ( 11. června 2017 09:42 )

Do 89 jste mohli sebrat z mléka smetanu, nechat ho přirozeně zkysnout a dnes to není mléko ale obarvená voda která vydrží otevřená 14 dní na sluníčku a pak je z ní hnědá s r a č k a..

Hela1 ( 11. června 2017 09:04 )

 spotřebitel nemůže vše vědět co výrobce dává do potravin.

fotrpjotr ( 11. června 2017 08:52 )

Potraviny u nás byly zdravé a chutné do roku 1989.

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud