Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Celníci po skandálu obrací: Účtenky nás nezajímají. Martin: Po mně ji chtěli

Autor: zzu - 
7. června 2017
18:15

Příběh Martina, po kterém chtěl celník v pražské tržnici Sapa účtenku, má pokračování. Generální ředitelství cel vydalo prohlášení, ve kterém se brání tvrzení, že by teď účtenky u zákazníků byly v jejich hledáčku. Podle nich je informace ze Sapy nepravdivá. Jenže Martin si za celým příběhem, na který upozornil Blesk.cz, dál stojí. Poprvé svolil k tomu, že ukáže svoji tvář.

Celníci tvrdí, že se vše seběhlo jinak: „Během jedné z mnoha integrovaných kontrolních akcí Celní správy zaměřené kromě kontroly povinnosti vystavování účtenek také na pančovaný alkohol, výskyt drog, pašovaných cigaret či zkaženého jídla, tentokrát v pražské tržnici SAPA, bylo zastaveno několik vyjíždějících vozidel a jejich řidiči požádáni o legitimaci.

„Celní správa důrazně odmítá, že by se zajímala o to, zda si řidiči vyzvedli účtenku, či nikoliv. Přebírání účtenek je plně na uvážení každého spotřebitele, neboť v České republice není zákonem dána povinnost účtenku převzít – na rozdíl například od Rakouska,“ uvedla na Facebooku.

Martin se ale brání, že by si cokoli přibarvil. „Řekl jsem jenom čistá fakta, nevyhodnocoval jsem, jací byli, jsou to fakta,“ uvedl pro Blesk.cz, aby dodal: „Jsem zděšený neprofesionalitou tiskového odboru. Když řeknou, že všechno proběhlo podle pravidel, že na takové věci mají právo, tak to později shodí prohlášením, že to bylo vymyšlené.“ Připomněl tak původní prohlášení Celní správy, které věc nerozporovalo.

Razie v pražské tržnici SAPA: Finančák kontroloval zavedení EET

Generálního ředitelství cel má ale i na tento argument odpověď. Text prý měl mít informativní charakter a lidé ho jenom špatně pochopili. „Chtěli jsme dát najevo, že nejsme horší než policie a že takové oprávnění máme. Opravdu můžeme požadovat průkaz totožnosti, ať je to občanský průkaz, řidičský průkaz, nebo pas. Záleží, co má dotyčný u sebe. Může být kontrola v příhraničí a zkontrolujeme pěšího s velkým batohem, protože i on může přenášet nějaký kontraband,“ uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková. V Sapě podle Kaňkové celníky zajímali pouze provozovatelé podniků.

Prohlášení přitom začíná slovy „Celní správa nikoho nešikanuje“. Martin sám ale o šikaně nic nepsal. Pro Blesk.cz navíc uvedl, že kontrolující celník působil velmi příjemně. Jediný problém měl s úkony, které po něm a jeho přítelkyni vyžadoval. Podle Martina celníci reagovali na komentáře pod statusem, místo aby oslovili přímo jeho, byť má veřejně dostupné kontakty.

„Rozhodně jsem nikde nekomentoval jejich chování jako šikanu, pospal jsem jenom fakta. Byly to čtyři body v příspěvku a za těmi si stoprocentně stojím,“ zmínil Martin. „Velmi nešťastné mi připadá, že to označí za fake news, za to by tam měli někoho pokárat, dělá to blbce ze mě i z novinářů, kteří o tom psali,“ dodal. 

Martinova přítelkyně: Považuji to za útok

Martinova přítelkyně Šárka je rozhořčená nejen ze sobotní události, ale i z textu celníků. Všechno podle ní zametli pod koberec. „Nejvíc mě šokovalo, že nám bylo řečeno, že pokud nemáme účtenku u sebe, tak ať jim to řekneme na kameru. Za zásah do soukromí považuji, že chtěli vědět, ve které restauraci jsme obědvali,“ uvedla.

Podle Šárky měli celníci raději vysvětlit celou situaci i své pravomoci. „Považuji to za útok, celé je to napsané dost populisticky a defenzivně, nic jsem se z toho v podstatě nedozvěděla,“ dodala.

Celníci neopomněli zdůraznit, jak se jim při minulé kontrole tržnice Sapa zadařilo: Vybrali  přes 600 tisíc korun v hotovosti, zadrželi čtyři a půl tisíce padělků a víc než metrák potencionálně nebezpečného masa.

Desterz ( 7. června 2017 21:15 )

Neoháněl bych se hned duševním mrzáčkem. Státní služba má mít na zřeteli efektivitu své práce za peníze voličů toho státu. Za situace, kde nejrůznějšími levárnami mizí v černé ekonomice neskutečné peníze, tak místo usilovného pátrání a stíhání skutečně velkých ryb se zaměřují přesně jak píšete - na doslova prkotiny? Něco špatného je v takovém systému, nepřipadá vám?

khonsun ( 7. června 2017 20:35 )

To je to same s tim novinarskym "zabavili tisice padelku". To jiz padlo rozhodnut, ze to je "padelek"? Kdy, od koho? To novinari nevedi, ze celní orgány jsou oprávněny zasáhnout vůči zboží, které je podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví a umožnit držitelům dotčených práv jejich ochranu... Ostatni se rozhoduje az v dalsim rizeni.

Zobrazit celou diskusi