Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trest za záměnu embryí: Brněnská klinika dostala pokutu 800 tisíc

Autor: bud, dv - 
6. června 2017
18:00

Záměna embryí u dvou žen, které se dopustila brněnská klinika Reprofit, bude mít dohru v podobě pokuty. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) klinice v těchto dnech udělil sankci ve výši 800 tisíc korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné, klinika ale sankci akceptuje. Na případ záměny jako první upozornil Blesk.cz.

Klinika Reprofit bude zřejmě finančně potrestána za chybu, při které v rámci umělého oplodnění zaměnila embrya dvěma ženám ze zahraničí.

Pokutu potvrdila Blesk.cz mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová, první na ni upozornily Seznam zprávy. Rozhodnutí podle mluvčí ale zatím nenabylo právní moci. „V tuto chvíli mohu pouze potvrdit, že sankci dostali. Nyní mají osm dnů na to, aby podali odpor. Pokud ho nepodají, tak rozhodnutí nabývá právní moci,“ uvedla Přinesdomová. V případě podání odporu zahájí SÚKL správní řízení, v rámci něhož se může klinika odvolávat až k ministerstvu zdravotnictví.

Připomeňte si, jak Blesk.cz na pochybení upozornil:

Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvěma ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Klinika: Pokutu zaplatíme

Klinika nebude sankci rozporovat. „Rozhodnutí akceptujeme a finanční sankci přijímáme. Na záměnu embryí jsme sami aktivně upozornili a od počátku vše transparentně řešíme. Je tedy logické, že i k rozhodnutí SÚKL se stavíme čelem,“ řekl pro Blesk.cz Tomáš Staněk, mediální zástupce kliniky, s tím, že za jedenáctiletou historii firmy došlo k selhání poprvé.

„Jsme rádi, že důkladné šetření expertů ze SÚKL potvrdilo, že naše kontrolní systémy jsou nastaveny velmi dobře a že šlo v tomto ojedinělém případu o politováníhodné selhání jednotlivce,“ dodal.

Klinika zároveň uvedla, že posílila kontrolní mechanismy a urychlila zavedení speciálního systému, který zajišťuje průběžnou kontrolu všech vzorků pomocí nezávislého počítačového systému. Po skandálu došlo také ke změně vedení kliniky, ředitelem je nově Jonáš Vokřál. 

Selhání jednotlivce

Záměna proběhla loni a letos v lednu na ni jako první upozornil Blesk.cz. „Zdravotnické zařízení SÚKL nahlásilo záměnu v polovině prosince loňského roku, neprodleně poté SÚKL v zařízení provedl inspekci,“ řekla dříve mluvčí Přinesdomová. Podle výsledků šetření šlo o selhání jednotlivce, který embrya zaměnil. Nešlo tedy o systémovou chybu v procesech kliniky.

Klinika Reprofit spadá do zdravotnického holdingu, který v minulosti vlastnicky kontroloval bývalý ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Jak vypadá umělé oplodnění? Podívejte se:

Video  Každý detail rozhoduje: Jak probíhá umělé oplodnění.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi