Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lživé zprávy a strašení Čechů: Proruské weby se šíří, varuje šéf kontrarozvědky

Autor: pet - 
6. června 2017
10:30

Podle šéfa BIS Michala Koudelky sílí dezinformační tlak na Česko ze strany Ruska. Vliv na to mají i proruské weby, které se množí, jak „houby po dešti“. Tuzemská společnost ale není prý hloupá a není tak snadné s ní manipulovat. Do budoucna by však mohlo jít o velký problém. Informoval o tom v úterý na svém webu Hlídacípes.org. 

„Na to nemusíte být špičkový analytik, abyste zaregistroval rostoucí počet nejrůznějších rádoby zpravodajsko-informačních webů, které se naprosto neskrývaně podílejí na šíření dezinformací a podpoře proruské politiky. Ale je na místě si uvědomit, že to je realita na obou stranách pomyslné barikády. Také Západ musí být schopen působit a dělá to,“ popsal situaci pro Hlídacípes.org vedoucí kontrarozvědky.

Cílem proruské propagandy je podle Koudelky ovlivňování nálad celé veřejnosti. „Jde o neustálé vyvolávání pocitů, že je všechno jinak, že je za vším něco nekalého, demokracie je slabá, západní společnost v čele s EU a NATO jsou prolezlé korupcí a byrokracií atd. Cílem je zahlcení veřejného prostoru spoustou informačního balastu, který běžným občanům má sebrat pevnou půdu pod nohama,“ nastínil šéf BIS.

Většinou jde prý o to, že se na pravdivý základ informace přichytí dezinformační bublina. Profesně je tato taktika velmi povedená, až tak účinná ale nikoliv. „Lidé u nás nejsou hloupí, a to je dobře,“ uvedl Koudelka.

VIDEO: Rozhovor s odborníkem. „Putin je autoritářský vůdce“.

Emoce na první místě

Díky internetu, který dává volné pole působnosti prakticky komukoliv, se začalo utvářet mnoho zpravodajských informačních webů s proruskou tematikou. Nejedná se jen o šíření dezinformací, ale i o vyvolání emocí. Ty jsou dobrým tahem na branku.

Lidé mají pochopitelně rozdílný pohled na migraci, ekologii nebo politiku. Protože plno z nich situaci nerozumí, rozhodují se kolikrát na základě příběhů, které v nich vyvolaly silné emoce. A právě tyto příběhy, které se často nezakládají na pravdě, jsou živnou půdou pro šiřitele dezinformací.

Podle Koudelky se dá však situaci předejít, a to zdravým rozumem. „Lidé by měli umět zdravě pochybovat, kriticky uvažovat a snažit se nebýt součástí dezinformačních kampaní,“ uvedl. Zdárným příkladem toho, jak dokáže dezinformace s lidmi manipulovat, je například Facebook. Mnoho falešných zpráv uživatelé sdílejí a horlivě komentují, aniž by si ověřili zdroj, který velmi často bývá pochybný.

Podle ředitele BIS je navíc Česká republika díky poloze předurčena k tomu, aby se zde střetávaly západní a východní hodnoty. Je tak důležité veškerou situaci řádně monitorovat, což se podle Koudelky BIS daří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 6. června 2017 11:54 )

Neboj, šéfíku, Češi jsou na dezinformace a lži zvyklí od debilních politiků a tobě podobných darmožroutů.

santikxauz ( 6. června 2017 11:52 )

Ruské weby by zanikly,pokud by naše media,hlavně ČT přestaly ustavičně lhát.

provokaterka ( 6. června 2017 11:50 )

Nejvíce lžou weby,které nás straší,že z Ruska nám hrozí nebezpečí.

gabreta ( 6. června 2017 11:43 )

„Lidé by měli umět zdravě pochybovat, kriticky uvažovat a snažit se nebýt součástí dezinformačních kampaní,“ Ale lidi přeci zdravě pochybují už dávno. Ale našim a Evropským politikům se to nelíbí. A jen vyhrožují a nařizují nesmysly! Světlé zítřky EU jsou už dávno v nedohlednu. Tak ať pan šéf BIS (dříve STjde pěkně s hloupýma kecama do perdele!!

moiaza ( 6. června 2017 11:34 )

Já věřím své hlavě a tomu co mám v ní. Ostatní ať věří komu chtěji.

Zobrazit celou diskusi