Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčířova vila zažila nájezd nenechavců. Urbexeři prosí: Nespojujte nás s nimi

Autor: zzu, dce - 
11. června 2017
13:30

Černošickou vilu podnikatele Radovana Krejčíře, který si odpykává 35 let za mřížemi v jihoafrickém vězení, navštívila parta puberťáků z TVTwixx. A zřejmě inspirovala podobné výrostky, které už chytila policie. Návštěva opuštěných objektů je přitom jedním z moderních koníčků. Takzvaní urbexeři teď prosí, aby si je veřejnost s omladinou z Krejčířovy vily nespojovala.

Mladíci na záznamu prochází nejprve zahradu a potom i vnitřní části budovy. Kovaní urbexeři přitom nešetří kritikou. „Na jedny takové blbce jsem narazil, mohlo jim být maximálně 20 let. Chtějí si získávat slávu a přitom dělají jenom něco, co se nesmí. Přitom nemají problém něco si odnést, něco zničit a podobně,“ řekl Blesk.cz urbexer Mižu z Urbex teamu Kralupy.

„Takoví lidé jsou víceméně zaprodanci, to neuznávám. Do té velké vily bych se bál, o tu se prý starají kamarádi Radovana Krejčíře, nevím co je na tom pravdy,“ připustil Mižu.

Průšviháři z TVTwixx se vloupali do Krejčířovy vily:

Video Průšviháři z TVTwixx se vloupali do Krejčířovy vily: Skončili v klepetech! - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Podle urbexera je nešťastné, aby si lidé spojovali  je a youtubery z TVTwixx. „Nerad bych, aby někdo říkal – jo vy jste ti, co se vloupávají do těch baráků, nemáte problém něco vypáčit a podobně. To je pro nás jenom špatné. Pak nám před policií nestačí říct, že jsme jenom urbexáci. To by byla spíš přítěž. Tohle se s původní ideologií urbexu neslučuje,“ vysvětlil Mižu.

Nic nezničit, ani si neodnést

Kam ještě vlézt a kam už ne, to je podle urbexera individuální. Každý jde tam, kam se nebojí. Jako příklad uvedl návštěvu starého hřbitova, kde byly otevřené hrobky. Tam už měl Mižu rozporuplné pocity, ve kterých hrála roli úcta k zemřelým. Jakkoli byly hrobky už otevřené a dávno je navštívili zloději. Pokud urbexeři jdou do opuštěného domu, musí vždy musí počítat s tím, že někomu patří. Zásadou je na místě nic nezničit a také si nic neodnést.

„Ale jinak lidi lezou i do funkčních provozů. To už nejsou opuštěné fabriky, ale říká se tomu infiltrátorství. Není to pro běžného člověka tak zajímavé, je to o adrenalinu a pocitu člověka, který se na dané místo dostává,“ řekl Mižu.

„Pokud je nějaký vchod lehce zatarasený, tak je potřeba vchod vrátit do původního stavu, protože potom dovnitř vleze kdekdo. Zloděje samozřejmě neodradí nic. Pokud to kluci dali na video, tak jsou docela hloupí, protože se v podstatě dopustili vloupání,“ dodal Mižu.

Tisícové pokuty i podmínečný trest

„Protiprávní to je v každém případě. Pokud jsou to objekty, které jsou určené k bydlení, tak se může jednat o trestný čin porušení domovní svobody,“ uvedl advokát Jan Černý.

„V každém případě by to policie řešit měla, i kdyby to následně předávala k přestupkovému řízení. Pokud by to bylo vyhodnoceno jako trestný čin, potom se vystavují tito lidé nebezpečí trestního stíhání a případnému trestu. Odhaduji, že by šlo o podmínečný trest,“ dodal Černý.

V případě přestupku hrozí podle Černého pokuty v řádu tisíců. Pokud by dotyční uvnitř ještě navíc způsobili škodu, která by byla přes pět tisíc, šlo by rovnou o trestný čin poškozování cizí věci. „To už je závažnější případ. Tam by záleželo na výši škody. Kdyby to bylo za 8–10 tisíc, tak bych pořád asi mluvil o podmínce. Pokud by škoda byla velká a navíc by vnikli do objektu násilně, mohlo by se jednat o trest nepodmíněný,“ dodal Černý.

Opuštěná vila půjde do dražby

Známá vila stojí v Černošicích u Prahy. Před lety z ní Krejčíř uprchl před policií. V současnosti ji exekutoři chtějí prodat a jejich záměr potvrdil i Nejvyšší soud, jakkoli je v katastru psaná na manželku vězněného podnikatele.

Znalci odhadují cenu vily na 97 milionů s tím, že vyvolávací cena v exekuční dražbě je přibližně 65 milionů korun, tedy dvě třetiny celkové ceny, jak určuje zákon. 

sores ( 11. června 2017 17:19 )

Mělo by se z té jeho nakradené rezidence udělat např. jesle, školku, zdra.středisko a podobně! Je to vrah a zloděj tak by to mělo propadnout státu. Stejně zhebne v base, 35 let žít už nebude ani omylem.

bizon_pepa ( 11. června 2017 15:15 )

Urbexeři nemusí prosit. Průměrně inteligentní člověk je schopen pochopit, že tady nejde o urbex, ale o pubertální zábavu.

Zobrazit celou diskusi