Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Půjčujete dětem tablet? Mohou mít problémy s řečí i pomočováním, varují pediatři

Autor: ula - 
3. června 2017
11:50

Děti vyrůstají do prostředí plného všudypřítomných obrazovek – počítačů, tabletů a chytrých telefonů. Jelikož reagují nápodobou, pokud vidí rodiče zírat do chytrého telefonu, mají samozřejmě podobný zájem. Někteří rodiče tablety nebo telefony dětem půjčují, ať už k hraní her, nebo sledování pohádek. Kanadští pediatři ovšem přišli na to, že u dětí do 18 měsíců, které si hrály často s chytrými mobily, se pomaleji vyvíjela schopnost mluvit. Co na to český pediatr?

Skupina lékařů z nemocnice SickKids v kanadském Torontu zkoumala vliv používání chytrých telefonů a tabletů na malé děti. Ze sledování 894 dětí ve věku 6 měsíců až 2 let mezi lety  2011–2015 vyplynulo, že u dětí při pravidelné prohlídce v 18 měsících věku narůstalo opoždění v aktivních řečových schopnostech s každou půl hodinou užívání chytrého telefonu až o 49 %.

Jiné sledované parametry jako sociální interakce, řeč těla a gestikulace nebyly užíváním chytrého telefonu ovlivněny.

Ruský spot varující před nebezpečnou hrou Modrá velryba:

S tabletem jen hodinu

Americká pediatrická společnost (AAP) vydala tedy doporučení pro rodiče, kteří chtějí dítěti půjčit svůj chytrý telefon.

  • Vzhledem k tomu, že není jasné, jak jsou děti do 1,5 roku ovlivněny při delším vystavení tabletům, doporučují pediatři v tomto věku vynechat jejich používání mimo aplikací k povídání s rodiči a příbuznými, jako jsou např. FaceTime nebo Skype.
  • Mezi 1,5 rokem až dvěma roky by měly vždy tablet či chytrý telefon děti používat jen v přítomnosti rodiče. Ti by měli kontrolovat, které aplikace dítě používá, a vysvětlovat jim, co se na obrazovce děje.
  • U předškoláků ve věku od dvou do pěti let by mělo být použití omezeno na  jednu hodinu denně. To ovšem považuje za příliš přísné český pediatr Michal Malina z Nemocnice Hořovice: „Mně to přijde až příliš striktní. Povolil bych maximálně dvě až tři hodiny, ale pouze pokud má dítě i jiné aktivity.“

Noční pomočování

Od šesti let již nejsou striktní doporučení, dítěti by hlavně měla být nastavena pravidla, kde a při kterých činnostech není vhodné zařízení používat, např. při společném jídle.

„V tomto bych i doporučil vzhledem k přítomnosti modrého světla vynechat použití těchto zařízení 2 hodiny před usnutím,“ řekl Blesk.cz Malina a vysvětlil: „Modré světlo může narušit biorytmy usínání, ale také například vylučování některých hormonů, včetně hormonů regulujících produkci moče, a tudíž přispívat i např. k nočnímu pomočování.“

Vymažte z Facebooku přátele, které neznáte. Snadno se ztrapníte, říká expertka:
Video  Vymažte z Facebooku přátele, které neznáte. Snadno se ztrapníte, říká expertka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Obdobná doporučení se vztahují i na sledování televize. U starších dětí by mělo též dojít k poučení o nebezpečích ve virtuálním světě. Např. že ne každý na druhé straně obrazovky je tím, za koho se vydává. Při používání počítače by měli rodiče dohlédnout, aby bylo dítě poučeno např. o tom, že některé věci se nesdělují veřejně a že anonymita na internetu v podstatě neexistuje.

Pediatr: Neměl bych o děti takový strach

„Celkově bych ale neměl o děti velký strach. S každou novou technologií přichází na světlo skupina konzervativních technofobů. S objevem tištěné knihy, rozšíření reprodukované hudby nebo televize se vždy našli alarmisté, hlásající morální úpadek pod vlivem novot,“ říká český pediatr a pokračuje: „Podle mého osobního názoru, když mají děti všeobecně podporující rodinné prostředí s co největší variabilitou činností, zahrnující v dobrém mixu pohyb venku, manuální činnost a interakci s dospělými a vrstevníky,  tak je občasný kontakt s obrazovkou nijak nepoškodí.“

djaba ( 3. června 2017 21:44 )

Tak a po bramborových chipsech způsobujících závislost na drogách , jsou tu tablety ap. a ty způsobují pomočování .Jen čekám , že želatinoví medvídci a krteček budou příčinou rozbíjení báboviček na písku .

Zobrazit celou diskusi