Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paterčata sfoukla čtyři svíčky! Táta Antonín svoje děti nerozezná

Autor: kon, jad - 
2. června 2017
17:15

Byla to dlouhá bitva. Ale nakonec se prvním českým paterčatům povedlo sfouknout svíčky na narozeninovém dortu. Rodinka z Milovic na Nymbursku slavila čtvrté narozeniny.

Alex, Martin, Terezka, Deniel a Míša. Hlavní oslavenci se sešli v obřím dětském zábavním parku v Milovicích. Majitel areálu společně s rodiči připravil malou oslavičku, ale pro děti to byla veliká sláva! „On mi to sfouknul. Já chci znova,“ pofňukával jeden z oslavenců, když mu starší bratr Tony pomáhal u dortu s těžko sfouknutelnými svíčkami.

I táta váhá…

Který to byl, to pozná bezpečně snad jen jejich maminka Alexandra Kiňová. „Tohle je… to je Alex,“ váhal chvíli tatínek Antonín Kroščen. „Toho se tak ptejte. Ten je tak pozná,“ rýpla si s úsměvem maminka, která svým těhotenstvím v roce 2013 udivila celé Česko.

Pro děti bylo připraveno pět dortů – dva zelené, dva modré a jeden růžový pro jedinou holčičku. „Rozkrájíme nejdřív ten modrý,“ rozhodoval starší bratr dětí. Ten si společně s nimi pošmákl na dobrotě, a pak si spolu s caparty utíkal hrát. „Dneska to bylo strašně divoký. Vždyť jen, než jsme se sem dostali. Jen vypravování je na hodinu. Člověk musí zkontrolovat, jestli mají všichni všechno, a pak se může jít,“ líčila maminka paterčat.

Vzhůru do školky

S přítelem a kamarády připravili pro děti dárečky. Většinou šlo prý o výbavu do školky, kam nastoupí letos v září. „Už se moc těší a pořád se ptají, kdy už tam půjdou,“ směje se maminka.

Slavit by se mělo v rodině paterčat i v pátek. Narozeniny má totiž jejich otec. „On mi vždycky říká, že mu děti ukradli jeho slavnostní den. Slaví se jen druhého června. No a třetího, kdy má narozeniny on, se už nic neslaví,“ prozradila Kiňová s tím, že však na přítele nezapomněla.

Děti rostou jako z vody

2013
»Venku« byla za pět minut
Nejslavnější česká paterčata přišla na svět 2. června 2013 v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. Nemocnice zdvojila všechny služby, včetně lékařských na operačním sále, v pohotovosti byly laboratoře i služby pro případnou transfuzi. Lékaři děti porodili císařským řezem během pěti minut.

Lékaři se připravují na císařský řez. Lékaři se připravují na císařský řez. | Vojtěch Resler

2014
Dort až za ušima
Při oslavě 1. narozenin se paterčátka cpala dortem. Měla ho až za ušima.

Paterčata byla upatlaná od hlavy k patě. Paterčata byla upatlaná od hlavy k patě. | Foto pro Blesk Alexandra Kiňová

2015
Mezi balonky
Oslavu 2. narozenin si děti opravdu užily. I se svými rodiči řádily mezi barevnými balonky.

Paterčata oslavila druhé narozeniny. Paterčata oslavila druhé narozeniny. | Foto Blesk - Mária Rušínová

2016
Květiny i plyšáci
Třetí narozeniny oslavila paterčátka v milovickém Mirakulu. Mezi dárky nechyběly krabice s hračkami ani plyšoví medvídci.

Paterčata budou slavit 3. narozeniny. Paterčata budou slavit 3. narozeniny. | Zbyněk Pecák

Rodina přišla o sociální dávky

V momentě, kdy rodina paterčat dostala od pražského magistrátu 616 tisíc korun ze sbírky, kterou pro děti vypsal Klub vícerčat, přišla o všechny sociální dávky. Do této situace se rodina dostala poté, co se máma paterčat nepohodla s tehdejší šéfkou Klubu dvojčat a vícerčat Klárou Vítkovou Rulíkovou. Ta pak původní sbírku ukončila a peníze převedla svému zřizovateli, magistrátu. Od té chvíle mohla rodina dostat peníze jen jako dar a automaticky přišla o sociální dávky. Bez problémů probíhá v pořadí druhá sbírka, kterou vede Rodinné centrum Milovice. Na jejím transparentním účtu je přes 300 tisíc.

Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...