Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Maturanti se vzpouzí hodnocení slohových prací. Češtináři s nimi souhlasí

Autor: ČTK, Mii - 
1. června 2017
19:06

Studenti s dobrými školními výsledky, kteří se chtějí odvolat kvůli špatné známce z maturitního slohu, dostanou podporu Společnosti učitelů českého jazyka a literatury (SUČJL). Obě strany se domnívají, že v hodnocení jsou „závažné a nepochopitelné nejasnosti“. Informovala o tom mluvčí SUČJL Veronika Valíková. Slohové práce se letos po třech letech znovu opravovaly centrálně.

„Na mnoha školách jsou velmi dobří studenti se svým hodnocením nespokojení. Množí se případy jedničkářů, kteří mají didaktický test i ústní přes 90 procent a známku z českého jazyka jim zkazila známka tři či čtyři ze slohu,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Maturity organizuje společnost Cermat. Její ředitel Jiří Zika před nedávnem řekl, že hodnocení slohů ještě není úplně ukončeno. Zpracované výsledky ukazují na mírné zhoršení, obavy z velkého poklesu úspěšnosti při centrálním opravování se ale nepotvrdily, uvedl Zika.

Podle společnosti češtinářů se někteří „velmi dobří studenti“ hodlají odvolat. Hodnocení považují na nekorektní a neprofesionální. SUČJL je chce podpořit, v posouzení slohových prací našla „závažné a nepochopitelné nejasnosti“.

Nikdo se své chyby nedozví

Slohy se hodnotily podle šesti kritérií. Společnost se domnívá, že některá nejsou objektivní a závisí na pohledu hodnotitele, navíc se částečně překrývají. „Pravopisně i stylisticky slušně napsaným pracím byly z nepochopitelných důvodů strženy mnohdy i dva až tři body – celkový součet pak práci, kterou by běžně češtinář hodnotil známkou jedna až dva, zařadí do kategorie tři až čtyři,“ uvádí společnost. Týkalo se to třeba úvah, kdy studenti přišli o body třeba za odchýlení od tématu.

Studenti dostávají tabulku s body a komentář. Nedozvědí se prý ale, kde chyby udělali. Společnost češtinářů označila za nekorektní také to, že se maturanti své výsledky dozvídali těsně před ústní zkouškou v den jejího konání.

Tématem je i povinná maturitní zkouška z matematiky. Zásadně s ní nesouhlasí senátor za TOP 09 a ředitel pražského gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička. Proč?

Zobrazit celou diskusi