Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Udávání, hluk a kouř v bytech: Česko se sžívá s protikuřáckým zákonem

Autor: zzu, tp - 
1. června 2017
21:53

Druhý den platí zákaz kouření v hospodách a policie začala pomalu ale jistě řešit nejrůznější přestupky. Ať je to cigareta v provozovně, na zastávce, nebo hlouček lidí, který postává před domem, kouří a hlučí.

„Pár minut po půlnoci, kdy začal být nový protikuřácký zákon účinný, jsme okamžitě zaznamenali několik oznámení na linku tísňového volání 156 s tím, že se v hospodách nachází kuřáci. Všechna oznámení strážníci prověřili, některá byla negativní, ostatní případy vyřešili domluvou,“ uvedla tisková mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Podobná situace panovala v Praze i v pátek. Obvykle policie v noci zaznamená 25 až 30 oznámení. Teď jich bylo 63. „Všechna oznámení rozhodně nelze spojit s novým protikuřáckým zákonem. Vzhledem k tomu, že byla teplá noc, vycházeli ven před restaurace a bary i nekuřáci,“ vysvětlila Seifertová.

Radim Mana k mobilním popelníčkům a protikuřáckému zákonu.

Podle Seifertové je také zapotřebí si uvědomit, že v létě, kdy spousta lidí spí s otevřenými okny, je ve ztichlé ulici rušivý i běžný rozhovor dvou lidí. „Lidé si ale také stěžovali na zápach kouře, který jim jde z ulic do bytů,“ dodala pro Blesk.cz Seifertová.

V Ostravě se také nějaká ta porušení zákona našla. Opět souvisela spíš s kouřením před hospodami a v tomto případě i na zastřešených zastávkách. „Za poslední dva dny, kdy platí protikuřácký zákon, jsme nezaznamenali nějaké větší problémy. Pouze jeden člověk si stěžoval na kouření v restauračním zařízení. Poté co hlídka městské policie přijela na místo, tak už nedocházelo k žádnému protiprávnímu jednání,“ uvedla Michaela Michnová, tisková mluvčí Městské policie Ostrava, a pokračovala.

Kouření v zastávce i pod okny

„Řešili jsme i několik zajímavých přestupků, které souvisely se zákazem kouření. Týkaly se elektronických cigaret a jejich kouření v zastřešených zastávkách. V dalších čtrnácti případech lidé kouřili v zastřešených zastávkách cigarety. A čtyři lidé si stěžovali na návštěvníky restaurací, kteří jim kouřili pod okny,“ dodala Michnová.

V Brně plošné kontroly zatím nebudou

Oproti tomu v Brně proběhl přechod z kuřáckých hospod na nekuřácké bez problému. Brněnská policie čeká, že se situace mírně zhorší, ale nemyslí si, že by šlo o rapidní nárůst. „Tento vývoj jsme očekávali. Nepředpokládali jsme, že by v Brně docházelo k nějakým zásadnějším problémům. Provozovatelé si velmi dobře hlídají své povinnosti, “ uvedl tiskový mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

„V každém případě v současné chvíli, vzhledem k situaci, ani neplánujeme nějaké plošné, nebo rozsáhlé kontroly. Spíš budeme reagovat na konkrétní oznámení. V případě, že by se oznámení objevovala častěji, a situace byla těžko únosná, tak bychom se zaměřili na větší kontroly,“ dodal Ghanem a připustil, že by první měsíc platnosti zákona měl být spíš v duchu prevence.

V případě, kdy si policista všimne kuřáka, který kouří, kde nemá, domluví mu. V případě, že stejného hříšníka potká znovu, bude to už řešit. „Kdyby ten prohřešek byl opakovaný, nebo závažnější v tom smyslu, že by se ho třeba dopouštěl schválně, nebo na místě, kde by to bylo obzvlášť nevhodné, například v prostoru určeném dětem, je potom možnost pokuty, nebo v krajním případě postoupení správnímu řízení, popsal Ghanem. V Brně také předpokládají, že narostou stížnosti na rušení nočního klidu v souvislosti s kuřáky před hospodami.

e.44 ( 2. června 2017 14:31 )

Ha, ha, ha, tady někdo dělá jako by u nás nebylo dávno už dost nekuřáckých restaurací. Prostě jouda, co musí reptat jak je to v restauraci A hnusný, že se tam kouří, ale do restaurace B, která je vedle a je nekuřácká, stejně nejde. A tak hloupě a sobecky přikyvuje zákonu, který porušuje svobodu podnikání a vyhání kuřáky z uzavřených prostor, do kterých nikdo nekuřáky nenutil chodit, pod okna bytů rodin s malými dětmi. Joun, jseš hlupák a sobec. Na anglosaský svět pokrytců se vůbec neodvolávej. Doma si to hraje na slušňáky a každou chvíli to vyráží do světa kde se chovají jako prasata křížená s dobytkem, aby vyventilovali svoje skutečné potřeby a doma se zas dokázali chovat dle bontonu.

zednik ( 2. června 2017 10:29 )

Včera o tři stoly dál usedla rodinka s dvěma dětmi. Do té doby klidná předzahrádka ( i s kuřáky) se změnila v nějaké šou této rodiny. Než si vybrali z jídelního lístku věděli všichni jaký názor na jídla mají všichni členové rodiny. Hlavně ty dětičky. Křik, přesvědčování, probírání variant, neustálé opakovaní dotazů a to vše na plné kolo... Od té chvíle by si mohli bývali kuřáci stěžovat, že je ruší nevychovaní spratci. Nestěžoval si nikdo.

zednik ( 2. června 2017 10:21 )

Hysterie pokračuje. Hraní na nejslabší strunu Čechů - vzjemné udávání se - nabírá na obrátkách. Copak se asi chystá tak zásadního pro všechny , že je potřeba odvádět pozornost lidí tímto směrem ?

joudajoudovy ( 2. června 2017 10:10 )

pouze zmanipulovane ceske ovce opozici, mohou hlasite bejkat. proc nam media nepredtavila dalsi burice proti kurackemu zakonu v jednotlivych statech i svetadilech? zase jsme raritou a exoty z babanove republiky https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kaz_kou%C5%99en%C3%AD_podle_zem%C3%AD

noacojezase ( 2. června 2017 10:07 )

Hordy anglánů, dánů, holanďanů a němců dělaly nájezdy do ČR aby si při pařbě zakouřily.

Zobrazit celou diskusi