Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gipsy na Slavících vypískal Ortela. Teď dostal cenu za odpor proti rasismu

Autor: simao, ČTK - 
31. května 2017
20:32

Zpěvák Radek Banga alias Gipsy se dočkal ocenění za to, že na udělování hudebních Slavíků protestoval vehementně proti úspěchu skupiny Ortel. Cenu za odpor proti rasismu mu ve středu udělila Nadace Charty 77.  

Nadace Charty 77 dnes v Praze předala dvě ocenění. Cenu Františka Kriegla dostane zpěvák a hudebník Radek Banga za svůj odpor proti rasismu, Cenu Toma Stopparda spisovatelka a bohemistka Sylvie Richterová.

Ocenění se předávala od 17:00 v sídle pražského primátora. Bangu Nadace Charty 77 ocenila za „odvážný občanský postoj“, když při loňském vyhlašování hudebních cen Český slavík protestoval proti ocenění skupiny Ortel.

Podpora pro Bangu: Od oběda s Kalouskem po převzetí ceny

Sám muzikant přitom vysvětloval svůj protest přímo na Slavících redaktorovi Blesku. „Podle mě inteligentní člověk toto prostě nemůže tolerovat,“ říkal Banga poté, co Ortel získal Stříbrného slavíka, proti čemuž se na protest zvedl.

Vinil totiž kapelu z hlásání nenávisti a xenofobie. „Bohužel takhle to dneska je. Toto v lidech je. Je v lidech nenávist, vztek, napětí, ale myslím si, že toto není řešení. Šíření nenávisti nikdy nebylo řešení. To už známe, to už tady jednou bylo. Byl tady Hitler, byl tady komunismus. Já jsem si vždycky myslel, že Čech se z toho poučil. Nepoučil. Tak doufám, že si to nebude muset zopakovat,“ říkal o tom, proč se zvedl a pískal. Divil se, že se nezvedlo více lidí.

VIDEO: Proč Banga pískal na Ortela? Vyhrál to někdo, kdo hlásá nenávist a xenofobii, vysvětloval
Video  Dnes Ortel, zítra Hitler: Banga protestuje proti rasismu. „Proč se neozval i Koranteng?“  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Texty a projev kapely Ortel využívají nepřijatelnou rasistickou a xenofobní rétoriku, na což Banga při ceremoniálu reagoval odchodem ze sálu, uvádí nadace, která Gipsyho vyznamenala. A podpořila tak slova zpěváka ze Slavíků.

Bangu přitom v minulosti podpořili i Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg (oba TOP 09), kteří hudebníka i s jeho manželkou pozvali na oběd. Poukazovali přitom na vlnu nenávisti, která se proti Gipsymu za jeho protest na Slavících zvedla. „Nenávist, které musí čelit, je nebezpečným jedem, který je s to otrávit celou společnost,“ komentoval to Kalousek.

Čin bez ohledu na osobní prospěch

Cena Františka Kriegla se přitom vyhlašuje každoročně 10. dubna, kdy se František Kriegel, jedna z výrazných postav takzvaného Pražského jara 1968, narodil. Byl jediným z československých politiků, který v srpnu 1968 po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy odmítl v Kremlu podepsat takzvaný moskevský diktát.

Od roku 1990 je cena, kterou dnes Radek Banga převzal, udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika.

Druhá z dnes udělených cen – Cena Toma Stopparda – nese jméno po význačném britském dramatikovi českého původu. Byla založena už v roce 1983, její laureát získává 20 tisíc korun, které Stoppard poskytuje. Cenu udílí Nadace Charty 77 za významné esejistické dílo inspirující svým myšlenkovým přínosem. Sylvie Richterová ji dostane za knihu Eseje o české literatuře, výbor otištěných, přednesených i dosud nezveřejněných textů za posledních 40 let.

VIDEO: Ortel o svém úspěchu na Slavících

Video  Extremista Ortel zase bodoval na Slavíkovi: „Je v tom politika“  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

sensadrak ( 2. června 2017 05:49 )

Ale Banga pracuje, dodržuje zákony, dokonce má solidní vzdělání, zbohatl vlastní pílí, je žádaný ve světě...na rozdíl od nácka Ortela.

krupan10 ( 1. června 2017 09:32 )

občas si elitáři berou Karla Kryla do své tlamy, že to byl jejich člověk. To je výsměch

krupan10 ( 1. června 2017 09:30 )

spíš totální marasmus

krupan10 ( 1. června 2017 09:28 )

asi má dobrý texty, "pěnice" Černocká si je opakuje před spaním "šuky, šuky"

rudyptak48 ( 31. května 2017 21:51 )

Kdyby cikáni pracovali, dodržovali zákony, nekradli a nežili jako příživníci na sociálních dávkách, měl by je každý rád. Nadace Chátry 77 asi nedošlo, že oni za socialismu používali podobných protestů (Co zpívali Plastici? Co dělal Havel?). Kdo je větší vlastenec? Cikán určitě ne.

Zobrazit celou diskusi