Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

OSA porušuje zákon, tvrdí senátoři. Svaz: Snad volič nebude hloupý

Autor: Zuzana Zelenková - 
31. května 2017
21:00

Podle Sdružení místních samospráv a některých senátorů porušuje Ochranný svaz autorský (OSA) novelu zákona, kterou zákonodárci schválili teprve letos v dubnu. Podle senátorů OSA zdražila poplatky až o 50 procent na začátku letošního roku. Společnost tvrdí, že je navýšila už loni v březnu.

„Problém je v tom, že OSA nasadila na začátku roku nový sazebník, který až o 50 procent navýšil ceny,“ řekl Jan Sedláček, místopředseda Sdružení místních samospráv a starosta obce Křižánky. Obce, které poplatky zaplatily už na začátku roku, podle něj žádaly o navrácení peněz, což OSA odmítla, a tím měla porušit zákon. 

Kromě obcí mají mít problém i hoteliéři a další živnostníci. „OSA, která má dohlížet na dodržování zákona, ho sama nedodržuje. Vyhlásil bych neposlušnost této organizaci a chtěl bych vyzvat živnostníky, aby psali OSA a žádali zpátky peníze z navýšení. Poplatky mohly být navýšeny pouze o 4,2 procenta,“ uvedl  senátor Ivo Valenta (Soukromníci). Valenta odhaduje, že OSA takto vybrala až 400 milionů korun.

Video  Jan Sedláček mluví o porušování autorského zákona. Zleva: Jan Sedláček, Ivo Valenta, Jan Horník  - Zuzana Zelenková
Video se připravuje ...

„Mnozí podnikatelé byli dotlačeni k tomu, aby podepsali tříleté smlouvy. Tyto vypočítané ceny se naprosto vymykají tomu, jak je nyní schválený zákon,“ uvedl senátor a starosta Božího Daru Jan Horník (Stan).

Podle Horníka se takzvaní kolektivní správci připravovali na variantu, že by pro ně zákon dopadl nepříznivě. „Podnikatele dotlačili k tomu, aby podepsali tříleté smlouvy. Ceny se naprosto vymykají tomu, jak je určuje zákon, to je nekorektní jednání,“ dodal Horník.

Sdružení samospráv se podle Sedláčka snažilo s „osou“ jednat, jednání ale podle jeho slov nikam nevedla. „Mají vlastní představu o tom, kde by se sazby měly pohybovat. Nevidím šanci na nějaký kompromis,“ uvedl Sedláček.

OSA to odmítá

OSA se proti nařčení z porušování zákona ohradila. Podle společnosti je ustanovení, na které oba senátoři i předseda Sdružení místních samospráv poukazují, legislativní paskvil.

OSA také uvedla, že v rámci projednávání novely autorského zákona v Senátu na tuto skutečnost opakovaně upozorňovali právní odborníci s tím, že přechodné ustanovení je zcela nevykonatelné s ohledem na právní řád.

„Je s podivem, že si tuto skutečnost neuvědomují ti, kteří ono ustanovení navzdory upozornění na jeho nevykonatelnost schválili. Vnímáme to tak, že dochází k oficiálnímu zahájení předvolební kampaně uskupení STAN, z jehož pera návrh přechodného ustanovení pochází,“ komentuje situaci Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

OSA tvrdí, že sazby navýšila už loni v březnu, a nesouvisí tedy s novelou autorského zákona. „Rovněž se netýkalo sazeb za konání koncertů a jiných hudebních zábav. Důvodem bylo, že cena za práva autorů hudby v tomto segmentu v ČR dlouhodobě patří k nejnižším v Evropě. A i po navýšení tato sazba nadále zůstává jednou z nejnižších,“ dodal Strejček.

Svůj názor zaujal už i Úřad na ochranu hospodářské soutěže. „ÚOHS považuje přechodné ustanovení novely autorského zákona za legislativně, technicky i věcně špatné. Jde o nesystémové opatření, které nemá být součástí právního řádu České republiky,“ řekl první místopředseda ÚHOS Hynek Brom.

Intergram problém nemá

A jak je na tom konkurenční Integram? Ten zveřejnil sazebníky pro rok 2017 na počátku roku. „Z důvodů zvýšení uživatelského komfortu došlo k významné změně jejich struktury, zjednodušení. Některé vyšší sazby byly zrušeny, aniž by nás k tomu vedla znalost podoby novely autorského zákona. Byly změněny metodiky výpočtu odměn ze stanovených sazeb, takže v některých případech dochází i  k faktickému snížení odměn nositelům práv. Uvedl ředitel Integramu Jan Simon a pokračoval:

„V těch segmentech, kde sazby odměn nositelům práv jsou dotčeny z pohledu jednoho z možných výkladů přechodného ustanovení novely autorského zákona, realizujeme kroky, které jsou v souladu s takovým výkladem zákonného opatření,“ dodal.

Podle Simona je problém ustanovení v jeho retroaktivitě, to však má zůstat předmětem právních analýz.

„Samotná novela autorského zákona přináší mnoho nových povinností kolektivním správcům vůči zastupovaným i uživatelům. Rozhodně však v některých svých ustanoveních není explicitním vyjádřením respektu společnosti vůči fenoménu duševního vlastnictví. V zásadě ale s naplněním litery zákona nemá Intergram jako správce majetkových práv souvisejících s právem autorským problém,“ dodal Simon.

Rozhovor s předsedou představenstva OSA Romanem Strejčkem

Redaktor: Jak se OSA staví k dnešní tiskové konferenci a k její náplni?

Roman Strejček: Považujeme to za oficiální zahájení předvolební kampaně STAN. Protože málokdo se v autorskoprávní problematice orientuje, vypadá to, že je zde prostor pro cílenou a účelovou manipulaci veřejnosti. Věřím, že volič nebude tak hloupý.

Je pravda, že kolektivní správci zavázali podnikatele například tříletými smlouvami s navýšeným sazebníkem před tím, než byla schválena novela zákona?

OSA uzavírá jednoleté smlouvy, resp. smlouvy na 12 následujících měsíců. Pokud je nám známo, tak Intergram skutečně uzavíral smlouvy tříleté.

Proč OSA nechce vracet část poplatků? Nebo je to jinak?

Páni senátoři hovoří o porušování zákona ze strany OSA. Toto kategoricky odmítáme. Sazby OSA byly stanoveny zcela v intencích zákona, takže vůbec nevidíme důvod pro takové nařčení.

Pořád platí, že má OSA jedny z nejnižších poplatků v Evropě?

Ano, i po navýšení platí, že sazby za práva autorů hudby v segmentu restaurací apod. patří v Evropě k nejnižším. Toto nelze konstatovat o sazbách za jiná práva.

Kam jdou peníze, které vybere „navíc“? Navyšuje honoráře autorům, nebo je bude muset vrátit?

Peníze jsou rozúčtovány autorům. OSA musí postupovat nejen podle lokálních zákonů, ale i mezinárodních profesních pravidel, ke kterým jsme se v rámci autorské hudební komunity zavázali.

asijo ( 1. června 2017 00:35 )

OSA je zlodějský spolek,který je třeba zakázat.

Zobrazit celou diskusi