Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Film o Babišovi zatrhlo i gymnázium v Sokolově. Na promítání kývl ale kostel

Autor: ČTK, bk - 
30. května 2017
15:00

Už druhého odmítnutí se dočkalo promítání dokumentárního filmu o šéfovi ANO Andreji Babišovi Selský rozum. Nejprve smlouvu o pronájmu divadla zrušil kvůli údajné revizi promítárny městský dům kultury. Následně nevyšel ani náhradní prostor v aule sokolovského gymnázia, a to přesto, že páteční promítání se mělo odehrát mimo školní dobu. Film a kniha Žlutý baron tak nakonec najdou azyl v evangelickém kostele.

Sokolovské gymnázium je školou, kterou zřizuje Karlovarský kraj. Tam nyní vládne koalice v čele s hnutím ANO Andreje Babiše. Podle vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Moniky Havlové ale zákon neumožňuje politickou prezentaci či konání akcí s politickým podtextem na půdě krajem zřizovaných škol nejen v době školního vyučování, ale ani po skončení výuky.

Na gymnáziu se filmu postavil ředitel

„Ředitel školy po zjištění, o jakou akci se jedná, chtěl svým rozhodnutím dostát ustanovení školského zákona a zabránit spojení školy s jakoukoliv formou politické propagace,“ uvedla Havlová.

Kniha Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky a film Zuzany Piussi a Víta Janečka se věnují tomu, proč předseda hnutí ANO a podnikatel Andrej Babiš vstoupil do politiky a jak funguje jeho podnikání.

Kniha Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky Žlutý baron Kniha Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky Žlutý baron | Facebook/Žlutý baron

Podle Moniky Šatavové ze spolku Svoboda slova, který film a knihu na turné propaguje, nejde o politickou akci, ale občanskou, proto odvolávání se za školský zákon považuje za nesmyslné. „Oficiálně nám ještě z gymnázia nikdo nedal vědět, ale řekli nám to lidé, kteří se kolem toho angažují,“ řekla Šatavová.

Podívejte se na poslední rozhovor Babiše před „vyhazovem“ z vlády:

V diskuzi na sociálních sítích někteří přirovnávají snahy znemožnit promítání filmu s dobou před rokem 1989. „To, že se bude promítat v kostele, je trochu symbolické. V roce 1989, když se lidé sešli na náměstí, také Státní bezpečnost odstřihla mikrofony a lidi pak pozval do kostela evangelický farář František Pavlis,“ naznačil paralelu mezi dobou před revolucí v roce 1989 a dneškem aktivista Tomáš Kábrt.

osinek ( 3. června 2017 15:55 )

promítání filmu selský rozum a debata o knize Žlutý baron (nebo též řepkový baron) proběhla na evangelické faře za velkého zájmu občanů Sokolova. Hejtmanka za Hnutí ANO Wildumetzovám a její "soukmenovci z Hnutí ANO na radnici, kteří dělali vše pro znemožnění této akce, dosáhli pravého opaku. Lidi jim jasně sdělili, že že nehodlají tolerovat praktiky Hnutí ANO připomínající nejtemnější doby autoritářského komunismu. Někteří účastníci této akce, kteři v minulosti volili Babišovo Hnutí ANO se všem omluvili za toto velké pochybení. Již nikdy nehodlají volit lháře a "vymývače mozků"

tosto ( 30. května 2017 17:10 )

Poděkování za restituce , film se bude promítat v kostele

Zobrazit celou diskusi