Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Československo se nemělo rozdělit, myslí si lidé. Kdo se má teď lépe?

Příznivců rozdělení Československa ubývá.
Příznivců rozdělení Československa ubývá.  (Autor: shutterstock)
Autor: mav - 
31. května 2017
14:36

Otázku, zda bylo rozdělení Československa v roce 1993 dobré rozhodnutí, nebo ne, položila lidem společnost Median po téměř 25 letech. Průzkum na vzorku tisíce respondentů ukázal zajímavý výsledek, upozornila TV JOJ.

Zatímco v minulosti se lidé přikláněli více k názoru, že rozdělení federace bylo správné, v současnosti průzkum prokázal, že si to z roku na rok myslí stále méně lidíAktuální rozdělení považuje za správné 44 procent Čechů, naopak za nesprávné 50 procent z nich.

Proč se postoj Čechů mění, v tom se v zásadě shoduje český sociolog i slovenská socioložka. Může za to čas. „Určitě tam funguje takzvaný vzpomínkový optimismus. Společnost si pamatuje jen ty příjemné stránky soužití a ty negativní emoce jsou již zapomenuty,“  říká socioložka Sylvia Porubänová. Myslí si také, že Čechům možná chybí pocit silnějšího partnera. Zajímavé je, že přesto, že většina dotazovaných Čechů považuje rozpad Československa za nesprávný, jedním dechem zároveň dodává, že jsme tím získali více my.

Je sice pravda, že čísla ukazují na Čechy jako na silnější. Porubänová ale dodává, že Slovensko začínalo na horší startovní pozici. „Ta lepší situace ČR je diskutabilní. Je to proto, že začínali z výrazně lepší pozice. Ale je třeba říci, že je doháníme ve všech parametrech.“

Český sociolog Martin Buchtík souhlasí, že přece jen v něčem Slovensko vyniká. „Co by asi mohli Češi Slovákům závidět, je ta cesta, kterou SR prošla. V době rozdělení bylo Slovensko ekonomicky slabší. A dnes, když se podíváme na jednotlivá čísla, tak jsme na srovnatelných hodnotách. Češi by také mohli Slovákům závidět větší zapojení do EU, které se projevuje zejména eurem.“

1kena ( 31. května 2017 15:18 )

Škoda, že nedošlo k rozdělení na Prahu a Československo. Jenže to by se museli Pražáci namísto vekslování, předstíraných prací v nesmyslných úřadech a komisích, taxikaření, a dalších druzích parazitování a vysáváním zbytku republiky naučit poctivě pracovat a za platy mimo Prahu běžné. Jinak by v Praze vypukl hladomor!

Zobrazit celou diskusi