Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec sídlišť kvůli horku? Mezi paneláky se časem „upečeme“, varuje studie

Autor: Mii - 
30. května 2017
21:52

Globální oteplování páchá problémy nejen v přírodě, ale i ve městech. Klimatické změny způsobí, že v urbanistických oblastech poroste průměrná teplota až o 7 stupňů Celsia, což způsobí 11 % ztrátu HDP měst. Nejhorší situace bude ve výrazně betonových zástavbách, jako jsou sídliště. Informují o tom vědci z Británie, Mexika a Nizozemí.

Vědci k tomuto číslu došli po studování 1,692 měst po celém světě. Výrazným oteplením je z nich ohroženo 25 %. Odborníci proto vysvětlují, že budoucí města budou muset být navrhována jinak, aby se „odvětrala“ – například střechy domů budou muset být natírány reflexní barvou, která odráží svit slunce.

Teplo ve městech udržují zejména betonové, kamenné a cihlové stavby. Je to proto, že tyto stavební materiály mají tendenci vstřebávat velké množství tepla ze slunce a udržovat ho v sobě. Efekt se běžně využívá v zahradnictví, kdy u zdí mohou žít i výrazně teplomilné rostliny.

Podívejte se, jak vypadá nejstarší meteorologická stanice v Evropě:

„Mezi roky 1950 a 2015 se 27 % měst a 65 % urbanistické populace oteplilo o 0,6 % více než zbytek světa. Ve výsledku tedy skoro o polovinu,“ napsali v časopise Nature Climate Change výzkumníci z Británie, Mexika a Nizozemí. „V tom nejkatastrofálnějším scénáři by města mohla do roku 2100 kvůli teplu přijít až o 10,9 % HDP,“ pokračovali jejich kolegové.

Celosvětová průměrná ztráta HDP kvůli globálnímu oteplování je odhadována na 5,6 %. Ekonom Richard Tol ze Sussexské univerzity dodává: „Všechna globální vítězství, která jsme proti globálnímu oteplování vybojovali, můžou být smazána teplem z měst.“ 

Praha má strategii ochlazení

I když se města nachází jen na 1 % povrchu Země, produkují 80 % celkového HDP a spotřebovávají 78 % veškeré energie. Ubytovávají také více než polovinu celosvětové populace. Většina měst ovšem na dopady tepla není dostatečně připravena.

Vědci proto doporučují, aby například parky a plochy s trávou byly navrhovány jinak. Otázkou, na kterou nikdo z odborníků nemá odpověď, však je, zda zástavby jako sídliště – oblíbené bydlení Čechů – můžou nová pravidla přežít. Potíže způsobují hlavně právě tyto velké betonové budovy.

S problémem bojuje i Praha. Od roku 1960 se v ní oteplilo o více než 10 stupňů Celsia a teplota stále roste. Hlavní město proto letos v dubnu vypracovalo projekt „Strategie adaptace hlavního města Prahy na klimatickou změnu“, jenž počítá například s výsadbou více stromů a používáním světlejšího asfaltu.

hafblaf ( 30. května 2017 22:49 )

Podle nejchytřejšího z chytrých, pana Klause jsou to jen bláboly a byznys.

oshona ( 30. května 2017 22:36 )

Zobrazit celou diskusi