Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dárce orgánů nakazilo klíště, příjemci zemřeli. Češi dál podceňují očkování

Autor: ula - 
31. května 2017
05:00

Česko má v Evropě v posledních letech smutné prvenství – nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy. Podle odborníků se navíc počet nemocných opět zvedá, ale nezvedá se počet těch, kteří se nechají očkovat. Klíšťata jsou navíc stále zákeřnější. Podle nových poznatků začínají být infekční i druhy, které tolerují chladnější počasí. Navíc v Evropě došlo k případu, kdy na klíšťovou encefalitidu zemřeli příjemci orgánů od oběti dopravní nehody, která měla virus ve svém těle.

V loňském roce byla diagnostikována klíšťová encefalitida v Česku u 565 osob, po dvou letech poklesu nastal opětovný nárůst počtu nakažených.

Podle lékařů toto číslo zahrnuje hlavně těžší případy infekce, nezřídka s postižením centrálního nervového systému a dlouhodobými následky. Lehčí formy záchytu diagnóze a hlášení většinou uniknou.

Klíšťatům se daří v naší přírodě

I když se více než 500 nakažených zdá jako zanedbatelný počet, Česko má stále nejvyšší výskyt případů klíšťové encefalitidy v celé Evropě.

Klíšťatům přenášejícím klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliózu vyhovuje složení naší přírody, najdou mnoho vhodných lokalit, husté porosty, vlhká místa, listnaté nebo smíšené lesy, potoky, řeky, vodní plochy, stín stromů.

K tomu je naše příroda bohatá na zvířata, na kterých rovněž sají krev a které je přenáší na větší či menší vzdálenosti. 

Jaké to je mít encefalitidu? Josef Mohyla popsal problémy po nákaze:

Češi zároveň rádi vyrážejí do přírody – houbaření, rybaření, sbírání lesních plodů, chalupaření – to vše přispívá ke zvyšování nakažených.

„A také u nás nemáme vysoké štíty a ani moc pohoří bez porostu. Navíc klíšťatům vyhovují i klimatické faktory u nás, ideální jsou pro ně teploty 15–20 °C, aktivní jsou však již od 5–7 °C. Na jihu Evropy je pro ně většinu roku příliš horko, na severu zase naopak příliš chladno,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar.

Nové druhy nakažených klíšťat

Odborníci tento týden přišli s nepříjemným zjištěním: Virus klíšťové encefalitidy byl nalezen nejen u klíštěte obecného, tedy tradičního přenašeče s hnědým zadečkem, ale i u klíšťat rodu Dermacentor, které tolerují chladnější počasí. 

Podle lékaře se tak časem můžeme dočkat případů nákazy i v zimě. Tato klíšťata si navíc kromě volně pohybující se zvěře často vybírají i psy.

Infekce po konzumaci sýru

Nejvyšší výskyt za posledních 25 let zaznamenalo vloni Slovensko, zejména kvůli epidemiím po konzumaci nepasterizovaných ovčích a kozích sýrů.

Infekční klíšťata se dostávají stále severněji, čím dál větší problém s klíšťovou encefalitidou má např. Švédsko. Zároveň se klíšťata dostávají do vyšších nadmořských výšek, už jsou i v některých alpských údolích a na území některých zemí se objevují další nová ohniska nákazy, včetně parků, velkých měst v blízkosti jejich center. Velké ohnisko bylo zaznamenáno v centru Mnichova. 

Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobky:
Video  Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobky.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„V loňském roce se objevily případy klíšťové encefalitidy poprvé v Holandsku, to je nejzápadnější známá hranice rizikových oblastí, a také v Japonsku, což je zase nejvýchodnější místo, kde nákaza hrozí,“ popsal Blesk.cz nejnovější zjištění Maďar.

Zároveň začala zvířata přenášet klíšťata do neočekávaných míst, jako jsou právě městské parky a také vysoko položená místa.

Smrt po transplantaci orgánů

„V Evropě došlo k případu, kdy na klíšťovou encefalitidu zemřeli příjemci orgánů od oběti dopravní nehody, dárce měl v době nehody zřejmě virus ve svém těle. Tyto situace jsou zatím raritní, ale z rozšiřováním oblastí výskytu viru mohou přibývat,“ varuje Maďar.

Češi se neočkují

I když má Česká republika nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy v Evropě, ochrana populace očkováním se zásadně nezvedá, podle lékaře je platným očkováním chráněna cca čtvrtina populace. V přírodě se ale pohybuje mnohem více lidí. „Přitom např. v rizikových oblastech Švédska je očkovaných více než 30 % populace, v Německu a Lotyšsku více než 50 % a v Rakousku přes 80 % obyvatel,“ uzavírá epidemiolog.

agfor ( 31. května 2017 15:46 )

Na něco se chcípnout musí - na nakažený klíště, na lékařskou "péči" nebo na sledování zpráv o debilních politicích.

aeraluna ( 31. května 2017 10:56 )

Kdyby se pořád práškovalo, tak už nejsou klíšťata ani my vy chytrolíni...

zelvik22 ( 31. května 2017 08:23 )

očkovat? Upřímně se bojím i toho... když dostane člověk slabý vir do těla a je zrovna oslabený, může dostat tu encefalitidu i z toho, to mi nikdo nevymluví. Znám ty případy u očkování proti chřipce. No nejlepší je pít pivo, to údajně klíšťatům smrdí.

Zobrazit celou diskusi