Jedním z pilířů naší stravy by měly být i mléčné výrobky, jejichž základní surovinou je samozřejmě mléko. Podle údajů z roku 2015 je spotřeba mléka 60,5 litrů na osobu. Podle čeho byste si měli mléko vybírat? Jaké pro něj platí hygienické standardy? A co je pravdy na tom, že mléko v obchodě je plné konzervačních látek, hormonů a antibiotik?
Mléko v sobě má hormony, přiznali odborníci. Zahleňování je ale mýtus
1.Co obsahuje mléko?
Mléko je především významným zdrojem velmi dobře stravitelných bílkovin (cca 3,2 %). Dále obsahuje vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B (B1 a B12). Z minerálních látek se v mléce nachází mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód. Samozřejmostí je obsah tuků a cukrů. Mléčný cukr se nazývá laktóza. Tuky v mléce jsou ze dvou třetin tvořeny nasycenými mastnými kyselinami.
2.Jaká je spotřeba mléka v Česku?
- Spotřeba mléka a mléčných výrobků v ČR – 242,3 kg na osobu (údaj z roku 2015)
- Spotřeba mléka v ČR – 60,5 litrů na osobu (údaj z roku 2015)
- Největší zájem mají lidé o mléko polotučné – cca 80 %
Které potraviny lidé nadbytečně nakupují a nechávají zkazit?
3.Doporučená denní dávka
Optimální množství mléka a mléčných výrobků, které byste měli denně sníst, jsou 2-3 porce, kdy jedna porce obsahuje např. 250 ml mléka či 150 g jogurtu nebo 50 g sýra.
4.Podle čeho si vybrat mléko?
Tady zní odpověď jednoduše – podle toho, co vám chutná. Mléka se mezi sebou liší především v obsahu tuku a ve způsobu ošetření.
Z hlediska tučnosti je nejlepší volbou mléko polotučné. Nejste-li v dietním režimu a nemáte-li zdravotní komplikace, můžete si občas dopřát i mléko tučné. Pokud máte nařízenou dietu nebo trpíte nějakým onemocněním srdce či cév, preferujte mléko polotučné nebo nízkotučné. V obsahu tuku se zásadně neodlišují, ale polotučné je chutnější, protože nositelem chuti je tuk.
Když bychom se zaměřili na způsob zpracování, nabízí se myslet si, že je čerstvé mléko výživnější než trvanlivé. Nicméně rozdíl v obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální, protože tepelné ošetření u trvanlivého mléka způsobí ztrátu zmiňovaných látek max. o 10 %.
5.Hygienické standardy
Mléko, které se prodává v obchodech, striktně podléhá hygienickým standardům a musí projít několika stupni zpracování. Dojnice musí být naprosto zdravé, z mléka jsou ihned po nadojení odebrány filtrací veškeré zjevné nečistoty (pocházející z krmiva, kůže nebo vzduchu). Mléko se následně zchladí v tancích přibližně na teplotu 8 °C a je připraveno k odvozu do mlékáren k dalšímu technologickému zpracování.
Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídla. Podívejte se na video:
Video Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídlaVideo se připravuje ...6.Obalové materiály a jejich vliv na mléko
„Obaly na mléko mají specifická složení, aby zabránily přístupu světla a vzduchu. Díky tomu je zaručena jeho trvanlivost. Vše je striktně podle potravinářských a hygienických standardů,“ říkají odborníci z portálu Akademie kvality.
7.Mýtus 1: Do trvanlivého mléka se přidávají konzervační látky
Jeden z nejčastějších omylů, co si lidé myslí o trvanlivém mléce. Jeho trvanlivosti je dosaženo pouze díky vysokému teplotnímu záhřevu, neboli UHT – Ultra Hight Tempersature (135 °C po dobu 1 - 2 sekundy) - a následnému aseptickému balení.
Svou roli v trvanlivosti hraje i specifické složení obalu, jenž brání přístupu světla a vzduchu. Totéž platí u mléka pasterizovaného (ošetřeného pasterací - zahřátí alespoň na teplotu 85 °C po dobu několika sekund), u něhož je kratší doba trvanlivosti způsobena ošetřením při nižší teplotě.
8.Mýtus 2: Trvanlivé mléko je méně výživné než čerstvé
Rozdíl v obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální, protože tepelné ošetření trvanlivého mléka způsobí ztrátu zmiňovaných látek max. o 10 %.
9.Mýtus 3: Mléko zahleňuje
Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
10.Mýtus 4: Hodně lidí mléko špatně tráví
Za tímto tvrzením může být čínská medicína. V Asii je sice vysoký podíl populace, která nesnáší mléčný cukr (laktózu), protože historicky nechovali dobytek. Jenže Češi jsou z minulosti zvyklí mléko pít. „Laktózová intolerance" se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8-10 % osob.
11.Mýtus 5: Mléko obsahuje antibiotika
Bylo dokázáno, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Přítomnost hormonů v kravském mléce odborníci nepopírají, ale jedná se o tak nepatrné množství, že na nás nemá žádný vliv.
12.Mýtus 6. Mléko z obchodu je ředěné vodou
Toto mléko je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy: obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %).