Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nové plomby vydrží jen dva roky, varují zubaři. Brusel je chce místo amalgámu

Autor: pet - 
29. května 2017
11:00

Tmavé amalgámové plomby nesmí dětem a těhotným ženám přijít do úst už od poloviny příštího roku. „Zatrhla“ je Evropská unie. Náhradou bude bílá varianta s fluorem, kterou pojišťovny plně uhradí. Jenže je to náhrada křehčí, nevydrží tak dlouho a bude docházet k častější výměně, tvrdí zubaři. Alternativou bude trvanlivější výplň s doplatkem v řádu tisíců korun, uvedl v pondělí deník MF Dnes. 

Od 1. července příštího roku začne platit nařízení Evropské unie, kvůli kterému budou muset stomatologové upustit od amalgámových plomb u dětí do 15 let a těhotných žen.

Bezplatnou náhradou budou tzv. skloionomerní výplně, které jsou bílé. Výplň, která je směsí cementu a skla, se ale nevyrovná plombě fotokompozitní, která je z pryskyřice. Rozdíl je v odolnosti a několika tisících korun. Nová plomba, kterou budou pojišťovny nabízet, je levná a křehká varianta. Je naprosto nevhodná pro větší děti a dospělé zuby, zvláště bude-li použita na stoličky, varují zubaři.

VIDEO: Jak správně dětem čistit zuby?

Video  Jak správně čistit dětem zuby?  - Maminka.cz, Supermamy.cz/Adam Balažovič
Video se připravuje ...

„Tyto plomby mají vůči klasickému amalgámu nesrovnatelně nižší kvalitu i výdrž. Představme si kaz, který se vytvoří na dolní stoličce. Pokud bude použita výplň doprostřed zubu, horní zub na ni bude při skusu narážet hrbolkem. Mohlo by se tedy stát, že se plomba brzy ‚vymele‘,“ řekl pro MF Dnes stomatolog Jiří Prokopec.

U malých dětí zubaři tento materiál používají běžně a nevadí zde tolik. Výhodou této plomby je i fluor, který se v okolí zubu uvolňuje a působí tak i antibakteriálně. Problém ale nastává u dospělých zubů, které jsou namáhány daleko více.

Kvalita za tisíce navíc

Možností, jak vyplnit zkažený zub, je řada. Můžete si nechat udělat tzv. litou výplň, která sice nevypadá nejlépe, ale svůj účel splní. Můžete se také rozhodnout pro korunku anebo pro fotokompozitní výplň z pryskyřice. To však pojišťovny neproplatí a z kapsy budete nuceni vytáhnout o pár tisíc více.

Podle Prokopce by měl zubař své pacienty poučit o možnostech výplní. A také o tom, jak nově hrazená plomba funguje. Lidé se podle něj nemusí bát, že by zubaři nevěděli, jak s novým typem plomb pracovat. Je to obdobná práce jako s amalgámem a ve stomatologii je tento materiál známý už více než 20 let.

Výrazně rozdílná je ale trvanlivost. „Zatímco amalgám vydrží v puse 15 let, ta nová skloionomerická výplň maximálně pět let a v namáhaných stoličkách jen dva roky,“ dodal Prokopec. „Pacienti, kteří mají problémy s ústní hygienou, by si měli nechat zhotovit amalgámové výplně poté, co jim bude více jak 15 let,“ řekl Roman Šmucler, šéf stomatologické komory.

Zuby se můžou rychleji zkazit

Nevýhodou nových plomb je i to, že jejich zhotovení bude trvat výrazně déle než u těch amalgámových. Zubaři sice dostanou od pojišťoven za tuto výplň o 120 korun více, než by dostali za amalgám, k pokrytí nákladů však stačit nebude. „Reálná cena výplně je nejméně 800 korun a u složitějších případů i více. Za výplň však zubař od pojišťovny dostane jen 495 korun. Podle Šmuclera je ale jasné, že se někteří lékaři budou snažit přijít na to, jak to zjednodušit.

„Když se neudělá dobře amalgám, tak to pacient tolik nepocítí, jako když se neudělá dobře skloionomerická výplň. Mohlo by to vést k rychlejšímu zkažení zubu,“ dodal Šmucler. Podle něj tak jde o sociální výplň pro nemajetné. „V našem systému nejde o kvalitu. Bavíme se tu o nejnutnějším pro chudé pacienty,“ dodal Šmucler.

Amalgámové plomby však nejsou škodlivé tak, jak by se na první pohled mohlo zdát, tvrdí zubaři. Unii vadí, že při jejich odvrtávání se může dostat do vody určitý podíl rtuti. Další možností je pak i spalování těl v krematoriích, kdy se rtuť dostane pro změnu do ovzduší. Ani jeden argument ale pro Česko podle odborníků neplatí.

„V Česku platí již více jak deset let vodní zákon, který přikazuje každé stomatologické ordinaci použít speciální odlučovače, které zabraňují proniknutí rtuti do vodních toků. A v případě krematorií, ohledně dětí a těhotných žen, je tento zákaz naprostým nesmyslem,“ dodal bývalý šéf stomatologů Pavel Chrz.

 

zednik ( 29. května 2017 13:36 )

To je cesta správným směrem! Do deseti, dvaceti let, po několikerém převrtánízubů, bude polovina lidí bez zubů, ty šťastnější a movitější budou mít chrup umělý. A pořád bude co dělat a vyrábět Ještě by to chtělo statistiku kolik lidí umřelo, za těch cca 150 let co se amalgán používá, na svoje plomby. A stistiku jak krematoria díky spalovaným plombám šííííleně ničí ovzduší a rozsévají smrt. Počítám, že to bude 100x horší nežli 1000 letadel denně.

wooligan ( 29. května 2017 13:29 )

neckermann a quelle. Ať jdou do ***e. Pravý čechu raj - obchodní dum máj

moiaza ( 29. května 2017 13:16 )

Kdyby nové plomby vydržely 2 roky, byla by to krása. Mám plombovaný zub už potřetí za 2 měsíce. Každá mi vydrži tak týden a začne se drolit. Zlatí komunisté, kdy jejich plomba mi drží dodnes.

zadnice ( 29. května 2017 12:12 )

Pryč z EU!!!

ZedL ( 29. května 2017 11:33 )

Mely byt uplne zakazane uz davno! Amalganove blomby stoji za vetsinou infarktu, alzhaimeru a spousty dalsich zdravotnich problemu a civilizacnich nemoci. Aspon neco udelala evropska unie dobre ze uz to necpe detem. Je to jeden s nejhorsich jedu dnesni doby.

Zobrazit celou diskusi