Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Černý kašel a spalničky útočí na Česko. Od cizinců hrozí i „tubera“

Autor: bud - 
27. května 2017
05:41

Řada lidí má v Česku pocit, že jsou proti nemocem jako černý kašel očkovaní. Jenže podle lékařů to není tak jednoznačné a očkování z dětství nemusí být celý život účinná. V zemi navíc v poslední době roste výskyt některých infekčních chorob. Například na severu Moravy už se 120 lidí nakazilo spalničkami. S tím, jak do země míří i tisíce cizinců, roste riziko nákazy tuberkulózou i zmíněným černým kašlem.

Už 120 lidí z Moravskoslezského kraje, z toho bezmála 100 z Ostravy, se nakazilo infekčními spalničkami. Nemoc v kraji řádí od března a podle hygieniků to rozhodně nemusí být konečné číslo. Oproti loňsku je už výskyt v Česku víc než desetinásobný. Spalničky jsou vysoce infekční a nakazit se může každý, kdo nemá dostatek ochranných protilátek.

„V letech 1993 až 2007 se podařilo počet spalniček v Evropě snížit o 90 procent. Ale narůstající počet rodičů neočkujících svoje děti nebo zbytečně odkládajících vakcinaci narušil v mnoha oblastech efekt kolektivní imunity a evropská populace se tím stala vůči nákaze vnímavější,“ řekl pro Blesk.cz lékař Rastislav Maďar, který se specializuje na epidemiologii. Podle něj může být situace v budoucnu ještě horší.

Černý kašel napadá i starší lidi

V posledních letech roste také výskyt černého kašle. Loni lékaři zaznamenali celkem 627 případů nákazy, což je o 42 případů více než v roce 2015. Rok 2014 byl ještě dramatičtější, celkem šlo o více než 2500 případů. Zaznamenané bylo také úmrtí, dvouměsíční dítě zemřelo na selhání v důsledku plicní hypertenze, kterou odborníci považují za nejčastější příčinu úmrtí u nejmenších dětí s černým kašlem.

Podle expertů jsou nejohroženější děti a mladí lidé do 20 let. Počet starších nemocných ale roste. „Nemocnost začala narůstat také ve věkových skupinách nad dvacet let, tedy u potencionálních rodičů a prarodičů,“ uvádí ve své nové zprávě Státní zdravotní ústav. „V roce 2016 bylo onemocnění registrováno ve všech věkových skupinách, od nejmladších dětí po seniory,“ stojí dále v analýze.

„Původně dětské onemocnění se stává onemocněním dospělých a ta situace se dramaticky změnila oproti období před 50 lety,“ upozornil Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti s tím, že vakcína proti černému kašli vydrží sedm až deset let. Dospělí by proto měli uvažovat o přeočkování.

Na které nemoci je vhodné se přeočkovat? Podívejte se na rozhovor s expertem na vakcíny:

Video  Dospělí, nechte se přeočkovat, radí lékař.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Cizinci zavlékají tuberkulózu

Dlouhodobě se objevuje také více plicní tuberkulózy. V roce 2016 sice případů mírně ubylo, počet ale od roku 2013 kontinuálně rostl. „Vakcína proti této nemoci není dokonalá a čeká se na výsledky probíhajících klinických studií na nové generaci vakcín,“ uvedl lékař Maďar.

Dramaticky roste hlavně počet nakažených cizinců, nejčastěji pocházejících z východních zemí, jako je Ukrajina. Loni jich mělo tuberkulózu celkem 146, což je téměř dvojnásobek oproti roku 2013. Skutečné počty ale mohou být i výrazně vyšší, protože řada z nich v Česku pobývá nebo pracuje nelegálně. „Jejich záchyt je velmi problematický. Vyhledat lékařskou pomoc je totiž přinutí až velmi pokročilý stav s vážnými potížemi, kdy mohou být již vysoce infekční,“ dodal Maďar. Kvůli tomu jsou pak ohroženi i Češi.

Počet cizinců s tuberkulózou v Česku každý rok roste. Počet cizinců s tuberkulózou v Česku každý rok roste. | Archiv CNC

„Lidé mají větší šanci, že se setkají s nějakou infekcí. Je tady větší pohyb obyvatelstva, objevují se tak epidemie spalniček a příušnic. Vzniká tady ideální příležitost, kdy se mohou lidé nakazit,“ je přesvědčen Roman Chlíbek.

Podle čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je ročně v Česku infekčními nemocemi zasaženo více než 120 tisíc lidí, z toho řádově tisíce jsou případy nemocí, před kterými probíhá očkování. Dlouhodobě jde hlavně o příušnice, skokově to může být i více než 3000 případů.

Jaké nemoci nám hrozí na dovolené a jak se chránit? Odpovídá lékař Rastislav Maďar:

Jak vypadají přenašeči infekcí pod mikroskopem?

kotatko89 ( 30. května 2017 09:26 )

no nevím pohromo ale mi takhle dítě po očkovaní na spalničky skončilo s postvakcinační encefalopatií která mimo jiné má za následek takové "supr" věci jako autismus (těžký, žádný rain men ale mlácení se do hlavy o zdi pokusy se zabít na denním pořádku pomočování rozházené jídlo po celém bytě a pod..) a epilepsii. když se podíváte na web tak to co tu popisuju způsobuje postvakcinační encefalopatie takže ano. moje dítě mělo doživotní následek po očkování. půl roku nežije protože se mi zabila. myslíte si že ty maminy co se bojí očkovat to mají jako módu? nejhoršímu nepříteli nepřeji aby jejich dítě takto skončilo. vám bych ale přála aby jste si to alespoň zažila jaké je se starat o dítě poškozené očkováním a těžce postižené. aby jste nám opatrným matkám neříkala pohroma. očkování není spásné. taky proto dostávají spalničky i lékaři. čk to samé.. a když může dostat spalničky i očkovanec tak opravdu než cpát do dítěte hliník rtuť a formaldehyd.. (mimo jiné víte že očkovací látky toto obsahují?) ale na co to vysvětlovat provax člověku.. nej chci na závěr říci že nepatřim mezi zaryté antivax jen jsem opatrnější.. a pokud mám pocit že moje dítě není ve stavu aby mohlo být naočkováno, pokud hrozí že proběhne nějaká nežádoucí reakce tak raději nenaočkuji protože lékař mi záruku toho že mi dítě zůstane zdravé nepodepíše a pokud nezůstane, tak je to přece moje dítě tak matko starej se. stát mi dá 3000 a matko starej se 24h denně o postižence který se snaží zabít.. tohle už nevidíte.. vidíte jen sebe.. a když pak potkáte matku s autistou tak ještě na ně koukáte skrze prsty že neumí vychovat své dítě ale že je takové kvůli očkování to už nevidíte.. zrovna včera jsem si psala s jednou maminkou která má doma 3 postižené děti a je na ně sama. potřebuje pomoct a dokud jsem se neozvala já, neozval se nikdo.. lidi mají asi pocit že autismus je to samé jako lepra

jiznicechy ( 27. května 2017 16:22 )

A to se jedná o v tomto případě o Ukrajince - jakpak to asi vypadá s Afgánci, Eritrejci, černochy z centrální Afriky a kdoví odkud + samozřejmě vítanými muslimy. To teprve budeme koukat. Tohle je jen slabý předvoj! Jo a Schwarzenberg se za nás bude stydět, že je zde nechceme.

poletucha ( 27. května 2017 14:43 )

..velkou pohromu jsou především "matky".. odpůrkyně očkovaní...

provokaterka ( 27. května 2017 13:59 )

Cizince budou léčit zdarma a vy Češi se postarejte.

asijo ( 27. května 2017 13:56 )

Vláda nám bude opět lhát,že s migrací to nesouvisí.

Zobrazit celou diskusi