Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový útok na Babiše kvůli Čapímu hnízdu. Audit vybudil k reakci i Agrofert

Autor: pet, ČTK - 
26. května 2017
16:10

Auditorská zpráva ministerstva financí o farmě Čapí hnízdo se objevila na twitterovém účtu skupiny Julia Šumana, která v uplynulých týdnech zveřejnila nahrávky bývalého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Dokument vypracovaný v loňském roce analyzuje skutečnosti kolem projektu, na který byla čerpána dotace 50 milionů korun, a dochází k závěru, že nelze prokázat ani vyloučit propojení Čapího hnízda s holdingem Agrofert v době žádosti o dotace. Pokud by propojení existovalo, farma by neměla šanci dotaci určenou pro malé a střední podniky získat.

Auditoři konstatují, že nedokážou posoudit, zda byla farma Čapí hnízdo nezávislým malým nebo středním podnikem, když o dotaci žádala. „Důvodem je skutečnost, že auditorský tým není schopen posoudit, zda společnost Agrofert Holding, a.s., či nějaká z propojených společností nepůsobily na stejném relevantním trhu či sousedním trhu,“ uvádí zpráva.

„Auditorský tým je přitom přesvědčen, že ostatní znaky propojení (s ohledem na rodinné vazby, obchodní vztahy, hospodářské propojení a přístup k finančním trhům bez typických obtíží malých a středních podniků) byly prokázány,“ napsali auditoři. Auditorská zpráva konstatuje, že konečné posouzení záležitosti podléhá Evropské komisi.

Kauzou Čapí hnízdo se zabývá policie. Okolnosti získání dotace prověřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Pseudokauza a vše v pořádku, zní z Agrofertu

S reakcí přišel na webu i Agrofert, který celou věc označil za „pseudokauzu“. Společnost IMOBA tu zmínila: „Auditoři ve všech zkoumaných oblastech hospodaření neshledali žádné pochybení v poskytnutí a čerpání udělené dotace.“

Auditorský orgán podle firmy pouze konstatuje, že „nemůže vyvrátit ani potvrdit hypotézu, že auditovaná osoba tvořila v rozhodné době jednu hospodářskou entitu se společností Agrofert. Domníváme se, že na vině je skutečnost, že auditorský orgán ve vyšetřování nepokračoval, a nedokončil tak svoji práci.“

„K tomu jsme také auditory ve svém stanovisku vyzvali, protože jsme přesvědčeni, že by se prokázalo, že v projektu Farma Čapí hnízdo proběhlo vše v naprostém pořádku,“ dodala společnost IMOBA.

VIDEO: Babiš si objednal na Čapí hnízdo kapelu Kryštof, aby se rozloučil s ministerskými kolegy

Změna vlastnictví

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Připomeňte si kauzu kolem Čapího hnízda:
Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Čapí hnízdo na Benešovsku nabízí prostory pro pořádání konferencí, firemních nebo společenských akcí. Na minulou sobotu sem Babiš na dříve ohlášenou oslavu pětiletého výročí Nadace Agrofert pozval k rozloučení zaměstnance ministerstva financí, z jehož vedení byl v tomto týdnu odvolán. V červenci má mít Babiš na Čapím hnízdě svatbu s dlouholetou partnerkou Monikou.

Letos na počátku února převedl Babiš svůj majetek, včetně koncernu Agrofert, do svěřeneckých fondů. Reagoval tak na zákon o střetu zájmů, podle kterého se omezuje přístup firem vlastněných členy vlády ke státním dotacím. Před odvoláním z vlády Babiš řekl, že se nechystá své společnosti znovu ze svěřeneckých fondů vyzvednout.

joudajoudovy ( 27. května 2017 18:03 )

dle katastru:Žuráň, stavební bytové družstvo, Zlatá Hora 1233, 68401 Slavkov u Brna asi jim sobotka prispel a zajistil zetepleni i rekonstrukci. dle mapy se jedna o peknou diru a ceska posta bohusovi privezla pytle dopisu i financni nahrady. https://www.google.cz/maps/@49.1542843,16.8864616,3a,60y,267.33h,90.66t/data=!3m6!1e1!3m 4!1sHMTBPH0pvrxc7vtafHsckA!2e0!7i13312!8i6656?hl=cs&authuser=0

stejmar ( 27. května 2017 15:13 )

 Andy musi tolik lidí (politiků) sra ...Ti se ho teda bojí. Fandím. Marie

tomascekova ( 27. května 2017 10:24 )

Lidi, stále nechápete o co tradičním politickým stranám s TOP 09 jde? Bojí se ztráty koryt, úplatků, výhod i moci, a dnes i finanční podpory zahraničních neziskových organizací s podmaněním si veřejnoprávních médií. O žumpě jako je Blesk nebo média Bakaly a dalších skrytých miliardářů, ani nehovořím. Stačí počítat a dedukovat: Maximální výše náhrad poslance za rok činí 1.528.884,-Kč, bez poslaneckého platu, bez příplatků za kluby, předsedy, místopředsedy + bez stranických platů, bez odměn členů dozorčích rad + bez mzdy od zaměstnavatele i bez zisků z podnikání + bez dárečků od lobbistů, bez úplatků + bez trafik ale i bez poskytnutí protekcí při studiu jich samotných či jejich dětí, bez získání pozemků a nemovitostí za pár kaček + bez trestní odpovědnosti atd.: Reprezentace - 99 600 Kč Cestovní náhrady - 248 400 - 373 200 Kč podle kraje, kde má poslanec trvalé bydliště Administrativní a odborné práce - takzvané expertné - 155 184 Kč Pronájem a vybavení kanceláře v regionu - 170 400 - 386 400 podle velikosti města Asistenti - 430 500 Kč Telefony a internet - 84 000 Kč Náhrady za dvě volební období: 3.057.768,-Kč Kalousek v PS od roku 1998 Benda - od roku 1990 ve Federálním shromáždění a dále v PS Filip - 1990-92 ve Federálním shromáždění, v PS od 1996 atd. Pro úplnost stojí za shlédnutí odkaz a budete velmi překvapení jaké funkce a strany jednotliví poslanci zastávali a dnes zastávají. Samý komunista odleva doprava. Havel věděl proč s nimi spolupracoval a nechal je rozlézti do tradičních politických stran a pak i do TOP 09. Např. takový neznámý poslanec za ČSSD František Adámek, který ještě v prosinci 1989 byl zvolen do funkce tajemníka ÚV KSČ. http://www.nasipolitici.cz/cs/lide/seznam-politiku Čemu se lidi divíte, když tu smečku korytářů stále volíte a ještě jí podporujete v likvidaci Babiše? Tyto volby budou o vyčištění zaneseného chléva a konečně se bude makat pro republiku a občany, i když práci budou ztěžovat nařízení z EU a NATO.

deep_ass_flsting ( 27. května 2017 08:04 )

Ten debil zdenekk? Asi mu koza dala kopačky, pořád tady o ní píše.

deep_ass_flsting ( 27. května 2017 08:01 )

Ale ta tvoje, ostatně to už všichni víme i bez důkazů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa