Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Každý pátý Čech má nadváhu. V Evropě jsme za tlouštíky, kde mají kil víc?

Autor: bud - 
28. května 2017
10:50

Jen pět dalších států EU překonává Čechy v obezitě. Nejtlustší jsou lidé na Maltě, naopak nejméně jich je v Rumunsku. V Česku má nadváhu každý pátý obyvatel, přičemž nejvíce jich je ve věku nad 45 let a potom mezi seniory. Ve všech kategoriích přitom Češi výrazně překračují evropský průměr. Ukazuje to výzkum Eurostat.

Nejvíce obézní jsou obyvatelé Malty (26 procent) a Lotyšska (21,3 procent), naopak nejméně tlouštíků je v Rumusku (méně než 10 procent) a Itálii (10,7 procenta). Nejvážnější situace pak panuje mezi Malťankami - nadváhou trpí téměř 30 procent z nich.

Češi na tom nejsou nejlépe a velká obezita (téměř třetina obyvatel) panuje mezi seniory nad 64 let. „Narůstá hlavně obezita u lidí důchodového věku, protože nechodí do práce, nemusí brzy vstávat a nevydávají tolik energie,“ uvedla pro Blesk.cz Petra Šrámková, primářka kliniky, která se zabývá léčbou obezity a souvisejících zdravotních problémů.

U lidí středního věku má nadváhu každý pátý. Nadváha u mužů a žen je prakticky stejná.

Podívejte se na velký přehled. Které národy jsou nejtlustší?

Proč mají Češi tolik kil navíc? Na svědomí to má velmi málo pohybu i dlouhodobě špatné české stravování. „Jíme jídla, která jsou energeticky hodně vydatná. Máme velké porce, často uzobáváme nějaké svačinky. Také máme vysoký příjem alkoholu, což jsou tekuté kalorie. A z hlediska složení nadbytek ovoce. V ovoci je však hodně cukru,“ vysvětlila Šrámková.

Čísla Eurostatu také ukazují, že sklon k obezitě mají nejčastěji méně vzdělaní Češi. Zatímco těch se základním vzděláním je obézních 22 procent, u vysokoškoláků je to jen každý desátý. Absolventi středních škol jsou pak přesně uprostřed. Tento trend přitom platí napříč všemi evropskými státy.

Půltunová Egypťanka zhubla o 250 kilo, podívejte se:

marais ( 29. května 2017 09:19 )

neblbněte, důchodci nakupují ve slevách a někdy jen jednou za týden..tak co jim závidíte? Horší je otylost mladých...

marais ( 29. května 2017 09:17 )

Někdy je tlustá celá rodina, tak co od nich chcete?

zednik ( 28. května 2017 15:06 )

Až budeš tím důchodcem, (nebo se někdy na tom kole zajeď podívat do domova důchodců) zjistíš, že nemoci ať chceš nebo ne prostě přicházejí. Jinak bychom byli nesmrtelní. Většina starších lidí má sníženou funkci štítné žlázy. A pak ti hochu nepomůže žádné fitko. Je vidět že vůbec nevíš jakou funci v těle mají hormony. Jen pindáš, ty blbej asociále

zednik ( 28. května 2017 15:01 )

Hm, za 89? A s původem a víš čím to bylo krmené že? Meleš blbosti, tyhle srágory si kup sám, ty gurmete Samozřejmě že je tloušťka o přejídání se, absenci pohybu, ale také a to hlavně záleží na kvalitě jídla. Za 89 je to sice pakatel, ale smrdí to jak šunka za 12. Nechtěl bych vidět čím ty prasat krmí. Pepen má pravdu. A kam se poděli ty pěkné holky s cca ročním dítětem s postavou jak lusk? Vidím všude za kočárem a na lavičkách se povalující bachyně v elasťákách a tatíci vypadají podobně

Zobrazit celou diskusi