Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Meruňky i brambory kosil mráz. Jak moc letos zdraží ovoce a zelenina?

Autor: bud - 
26. května 2017
05:02

Jarní mrazy z letošního dubna a května zničily českým pěstitelům ovoce až čtvrtinu úrody. Celkové škody mohou dosáhnout až 478 milionů korun a na trhu mohou chybět česká jablka nebo třeba meruňky. Dalšího zdražování ovoce a zeleniny se ale bát nemusíme, uklidňují pěstitelé s tím, že ceny by mohly spíše klesat. Kdy můžeme čekat zlevnění?

Na začátku roku a v průběhu jara čeští spotřebitelé pocítili výrazné zdražování. Některé plodiny podle čísel Českého statistického úřady meziročně poskočily až o několik desítek procent, například brokolice nebo okurky o více než 50 procent.

Na vině bylo hlavně chladné počasí na jihu Evropy, odkud se do českých obchodů dovážela většina ovoce a zeleniny. „V té době už se sem dovážela zelenina z jižních krajů, například Maroka nebo Španělska, a tam se ochladilo stejně jako u nás. Vývoj nešel tak rychle, oni toho využili a řekli si o vyšší ceny,“ vysvětlil Blesk.cz Jaroslav Zeman, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Silně rozkolísané ceny

Podle Zemana bylo výrazné hlavně skokové zdražování a zlevňování, které v podstatě přetrvává. „Trh je letos velmi rozkolísaný, někde koupíte hlávku salátu za šest korun a v jinde za 12. Obchodní řetězce si s tím hrajou,“ vysvětlil.

Škody na zelenině způsobené letošními mrazy jsou podle experta jen minimální. Pomrzly plodiny jen v řádu nízkých procent a třeba zelenina jako květák nebo brokolice jsou beze ztrát. „Zelenina byla postižená velmi málo, byly lehce omrzlé některé plodové zeleniny, papriky nebo třeba rané brambory. Do celkových škod se to nijak výrazně nepromítne, možná u brambor bude pozdější sklizeň,“ řekl Jaroslav Zeman.

Noční můru ovšem zažívají pěstitelé ovoce. Podle odhadů umrzla až čtvrtina úrody, nejvíce pak na jižní Moravě. Dramatické poškození utrpěly hlavně meruňky a broskve, takže letos by jich mohlo být až o 75 procent méně. „Pokud si někdo bude chtít koupit moravskou meruňku, tak nejenže bude dražší, ale možná ani nebude k dispozici,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ztráty kvůli jarním mrazům v Česku Ztráty kvůli jarním mrazům v Česku | Archiv CNC

„Velké škody jsou také u jablek, kde čekáme pokles produkce o 22 procent, takže bude chybět 30 tisíc tun jablek,“ uvedl Ludvík s tím, že v případě jablek dodávají čeští pěstitelé na trh až polovinu tuzemské spotřeby. Pro ovocnáře je to velká komplikace, navíc někteří přišli o značnou část úrody kvůli mrazům už druhý rok po sobě. Ludvík proto nevylučuje, že se pěstitelé obrátí s žádostí o kompenzace na ministerstvo zemědělství.

Ceny budou spíše klesat

Do cen v obchodech by se ale jarní ztráty promítnout neměly. Ceny ovoce a zeleniny by měly spíše klesat, a to už brzy. „Česká úroda nemá vliv na cenu, protože většina ovoce se do Česka dováží. Takže rozhodnou hlavní importérské země, což je například Polsko, Itálie a Francie,“ řekl Ludvík.

Souhlasí také zástupci zelinářů. „Neovlivní to situaci na trhu, protože mrazy postihly jen několik málo hektarů a nic nehrozí. Spíše se obáváme, aby teď nepřišly nějaké kroupy, ty by nám mohly ublížit mnohem více,“ řekl k cenám Zeman s tím, že čeká spíše pokles cen. „Naše zelenina nastartovala v květnu a nyní běží sklizeň naplno. Myslím, že ceny klesnou s tím, jak se začne sklízet v celé republice,“ dodal. Mělo by tak jít o blízké týdny.

Proč někde váží ovoce na pokladně a jinde ne? Zjišťoval to reportér Blesku:

Video  Odhaleno: Proč někde váží ovoce na pokladně a jinde ne? A nejblbější dotazy z infocenter v Praze.  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivanak ( 26. května 2017 09:22 )

No nehorázné ceny brambor a ještě k tomu za ty ceny tak nekvalitní,to se jen tak nevidí.Pamatuji si jak za komunistů moje babička objednávala brambory na uskladnění.Zašla do zeleniny,tam si zapsali kolik jich potřebuje a pak je zdarma dovezli.Brambory na uskladnění stály 0,90 haléřů a babička si je přebrala a které nebyly dobré,třeba nakopnuté,nebo nahnilé,tak došla do té zeleniny a oni ji je vyměnili.Tou kvalitou ve které se prodávají dnes,se krmila prasata,dnes lidi a ještě za ně draze zaplatí.

salto ( 26. května 2017 07:53 )

Dříve se říkalo, že nepřítelem komoušů je jaro, léto, podzim a zima. Teď to vypadá stejně

panda82 ( 26. května 2017 06:51 )

No a´t podraží, vždyť ji nemusím koupit, večer ji "farmáři" vyhodí, vždyť přece jim Jurečka ztráty nahradí, jak kecal nemusí se bát

sandokan500 ( 26. května 2017 06:25 )

Jak může nějakej blb napsat částečné omrzlé papriky.Papriku jak přejde mrazejk třeba maléj tak je ztracená.A brambor je brambor a ne plodová zelenina.

Zobrazit celou diskusi