Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čech uvázl v horách: Za bouřky nocoval ve 2600 metrech, musel pro něj vrtulník

Autor: bru/ČTK - 
24. května 2017
15:06

Český horolezec musel nedobrovolně přenocovat na vrcholku v Ramsau ve středním Rakousku, protože podcenil náročnost terénu a zrádnost počasí. Podchlazeného sedmatřicetiletého muže dnes záchranáři převezli do nemocnice, informoval web rozhlasové stanice ORF.

Čecha, jehož jméno média neuvádějí, překvapila bouřka a obtížnost zlézání hor v Ramsau u Dachsteinského ledovce ve Štýrsku, kde je známé lyžařské středisko.

Muž poslední stoupání překonal oproti očekávání až v úterý večer, mezitím ale v oblasti začalo silně pršet a setmělo se. Čech, který v Ramsau pracoval, tehdy poprvé zavolal svému zaměstnavateli. Policii však zalarmoval teprve před půlnocí. Vzhledem k počasí a tmě jej už ale nešlo okamžitě zachránit, takže musel strávit noc ve výšce přibližně 2600 metrů. Čelil přitom rychlosti větru až 50 kilometrů za hodinu a teplotám pohybujícím se kolem nuly.

Video  Horolezec Austin Howell nepotřebuje lano ani oblečení.  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Dnes kolem sedmé hodiny ranní objevila muže hlídka horské služby a alpské policie. Čech dostal čaj a teplé oblečení a dolů jej dopravil vrtulník. Kvůli podchlazení jej převezli do nemocnice ve Schladmingu, asi 60 kilometrů jihovýchodně od Salcburku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi