Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Motorkáři umírají na silnicích: Od začátku roku jich přišlo o život už 13

Autor: ČTK, bk - 
23. května 2017
10:24

Od ledna do konce dubna zemřelo na českých silnicích 13 motocyklistů, což je meziročně o šest více. Za celý loňský rok si přitom nehody vyžádaly nejméně obětí z řad motorkářů od vzniku samostatné České republiky, a to 60. Sdělil to Roman Budský z Týmu dopravní bezpečnosti. Na druhou stranu se za letošní první čtyři měsíce snížil počet těžce zraněných motorkářů o sedm na 56. Loni bylo za celý rok těžce zraněno 463 motocyklistů.

Nejvíce tragických nehod se letos do konce dubna stalo na Ústecku, kde přišli o život tři motorkáři, v Praze pak dva a ve Středočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském, Libereckém a Karlovarském shodně po jednom.

Podíl motocyklistů na celkovém počtu obětí dopravních nehod činil loni 11 procent, přičemž průměr za roky 1993 až 2015 je 8,8 procenta. Přesto byl rok 2016 pro motocyklisty zatím nejpříznivější. Tradičně se považují nehody zaviněné jezdci v jedné stopě za ty nejzávažnější. Loni ale podle Budského byly daleko nebezpečnější střety zaviněné jiným účastníkem silničního provozu. „Zatímco na 1000 dopravních nehod vyšetřovaných Policií ČR připadlo v průměru 5,5 oběti, u havárií z viny jezdců v jedné stopě to bylo 18 obětí, u nehod z cizího zavinění však 26,25 oběti,“ podotkl Budský. Loni zemřelo při nehodách zaviněných motocyklisty 29 jezdců, letos do dubna šest. Nejčastější příčinou těchto tragických nehod bývá nepřiměřená rychlost jízdy.

VIDEO: Pohřeb instruktora bezpečné jízdy. Takhle se s Lukášem rozloučili kamarádi

Vinou ostatních účastníků silničního provozu se loni stalo 43 procent nehod s účastí motocyklistů. „Nejčastěji ublíží svému jednostopému kolegovi tím, že mu při vjetí do křižovatky z vedlejší silnice nedají přednost v jízdě, nedají mu přednost v jízdě při odbočování vlevo, přehlédnou jej při vjetí do protisměru či se nedostatečně věnují řízení,“ uvedl Budský.

Loni umírali motocyklisté nejčastěji v květnu a srpnu (shodně po 13 obětech), v červenci to bylo 12 mrtvých. Naopak žádný motorkář loni nezemřel v lednu, únoru, listopadu a prosinci. Nejčastěji loni umírali motocyklisté ve věku 35 až 44 let, bylo jich 20.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

haza ( 23. května 2017 16:31 )

Hele Blesku cítíš se zcela zdráv, když dáváš do fotogalerie noční vlky ???? ))

Zobrazit celou diskusi