Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza úniků z policejních spisů: Tajné informace „pouštěla“ i zapisovatelka

Autor: bk - 
23. května 2017
10:08

Případ úniků z policejních spisů odtajňuje další a další podrobnosti. Policie obvinila celkem osmnáct lidí, mezi nimiž jsou i elitní policisté. Informace však měla rovněž vynášet i řadová zapisovatelka z Krajského státního zastupitelství v Brně, uvádí MF Dnes. 

Hlavním aktérem celé kauzy je podle policie Michal Ratajskýbývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a šéf bezpečnostní agentury. Jeho přítelkyní je zapisovatelka Tereza Č. A právě tato žena je podle detektivů důležitou osobou celého případu. Prostřednictvím své přítelkyně a agentury CS Solutions totiž Ratajský už od roku 2009 nabízel neveřejné informace z policejních evidencí a z probíhajících trestních řízení. Přesně tak věděl a mohl předat dál, proti komu je vedeno trestní řízení, jaká policie to řeší a kdo další v daném případu figuruje. 

Policie uvádí i konkrétní případy. Zapisovatelka například posílala informace formou SMS zprávy své známé, jejíž přítel policista čelil obvinění z týrání zadrženého. Tereza Č. vyhověla i žádosti muže a na jeho přání zjistila, jestli na jednu z regionálních novinářek v Brně není podáno trestní oznámení.

Obvinění policisté navíc nabízeli i takzvanou blokaci. Když z chráněných lidí na oko dělali své informátory. Díky policejnímu systému v takovém případě věděli, jakmile se o ně jiní policisté začali zajímat, píše MF Dnes.

Detektivům se podařilo i zjistit, že v některých případech se za poskytnuté informace předávaly peníze. Jeden obvinění policista například obdržel za lustraci konkrétního člověka 1000 korun. 

Celkem sedm obviněných lidí už skončilo ve vazbě. Konkrétně má jít o Michala Ratajského, bývalé policisty Jakuba Sloupa, Alexandra Jedličku, Jakuba Patloka, advokátního koncipienta Václava Kvíčala a podnikatele Radka Morica a Samana El-Talabáního. 

Alena Schillerová ve Studiu Blesk: S Babišem se prý dřív neznala

Mezi stíhanými je podle České televize také Radim Jüttner, šéf skupiny Kajot (nyní Net and Games) či někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán. Stíhání majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka vyvolalo reakce i na politické scéně. Rusňák byl totiž členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO). V sobotu Rusňák oznámil, že členství v hnutí ukončil.


moiaza ( 23. května 2017 11:30 )

Může ještě něco a někoho v této banánové republice něco překvapit? Jedině kdyby něco "pustil" kníže Khárl. Ale ne do etéru, ale do kalhot.

1pravda1 ( 23. května 2017 10:18 )

KDY ODSTOUPÍ ZA TAKOVÝ BOR-DEL V POLICII SPADAJÍCÍ POD MINISTERSTVO VNITRA - MINISTR CHOVANEC A POLICEJNÍ ŘEDITEL TUHÝ!!!!

Zobrazit celou diskusi