Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Teplic mizí Arabové. Na lázně dostávají méně peněz, vadí i protesty místních

Autor: mah - 
22. května 2017
22:50

Dříve do Teplic přijelo i 20 tisíc Arabů ročně. Tak vysoké návštěvy jsou ale minulostí. Za úbytkem stojí nižší státní příspěvky, které hosté z Blízkého východu dostávají od svých států, a také nepřátelská atmosféra části obyvatel lázeňského města. Nedostatek zákazníků tak začíná trápit podnikatele, kteří nabízeli především služby hostům z Blízkého východu. O úbytku arabských pacientů v lázních informoval web idnes.cz.

Vedení Lázní Teplice v Čechách odmítlo odhadovat, kolik hostů z Kuvajtu a Saúdské Arábie letos přijede. Při průchodu čtvrtí Šanov je ale zřejmé, že úbytek je značný. V dnešních dnech už bývala městská část zaplněna kuřáky vodních dýmek a ženami zahalenými v tradičních šátcích. Letos šanovské ulice zejí prázdnotou.

Za úbytek mohou v první řadě horší finanční podmínky pobytu. Příkladem může být kuvajtská vláda, která financovala výjezdy celých rodin s jedním nemocným. Ta tuto podporu loni přerušila.

Z výroční zprávy lázní vyplývá, že Arabům není příjemná ani nevraživá nálada vůči nim a to jak v Teplicích, tak celé České republice. Mnoho hostů kvůli tomu minulý rok odjíždělo už v září. Zisk lázní díky tomu klesl z 59,3 milionu korun o více než třetinu.

Primátor Kubera za úbytkem vidí ropu

Podle teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS) stojí za úbytkem blízkovýchodních hostů ceny ropy. Právě kvůli nim podle něj dostávají Kuvajťané na pobyty mnohem menší finance na své pobyty. Chybou lázní pak je, že se specializovaly na arabské klienty.

S tím souhlasí i Abdul Khaloufa, majitel teplické kliniky Lékařský dům. Ten uvedl, že Kuvajťané dříve dostávali měsíční kapesné 24 tisíc eur (přes 600 tisíc korun), nyní si ale musí vystačit s 10 tisíci eur (zhruba 265 tisíc korun).

Khaloufa zároveň dodává, že návštěvnosti nepomohly ani demostrace proti Arabům. Lidé si podle něj neuvědomují, že Arabští hosté v lázních utratili i 400 tisíc korun měsíčně. Teplicím podle podnikatele hrozí bez peněz z Blízkého východu velký problém.

To, že je úbytek Saúdů a Kuvajťanů znát, potvrzuje pro idnes.cz i developer Jaroslav Třešňák, kterému patří teplický obchodní dům Fontána. V něm je podle podnikatele úbytek arabských hostů už patrný.

Obyčejným tepličanům ale úbytek nemocných z Blízkého východu nevadí, spíše naopak. Místní se nebojí ani úbytku pracovních míst, těch je podle nich dostatek v jiných oborech. Občané lázeňského města si dlouhodobě stěžovali zejména na hluk a nepořádek, který byl s Araby spojený.

Arab Mahadi má jasno, bez Arabů by v Teplicích nemohl žít nikdo:

Video  Arab Mahadi o Teplicích: Bez nás by tu nikdo nemohl žít  - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině