Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Místo květin mají na balkoně v truhlíku sedm malých dravců: Poštolky z 10. patra

Autor: Jana Gogová - 
22. května 2017
23:26

Nebydlí v domku u lesa, ale v paneláku na sídlišti Trávník v Otrokovicích. Přesto z okna letos už počtvrté sledují, jak se jim na balkoně líhnou mláďata poštolek.

Poprvé to bylo v roce 2014. „Manželka chtěla do truhlíku s připravenou hlínou vysadit kytky a tam bylo vejce. Postupně jich přibylo dalších pět, objevila se samička i sameček. Zhruba za měsíc bylo na světě šest mláďat, letos je jich ještě o jedno více,“ vypráví na balkoně v desátém patře Oldřich Adámek (69).

Za den nanosí starostlivý otec pro svou partnerku a děti 30 až 35 myší. Mláďata rostou neuvěřitelným tempem. Za měsíc začnou poskakovat po zábradlí a po jednom své rodiště opouštějí.

„To je krásná podívaná, ale většinou to obrečím, vím, že mladé už neuvidím,“ vypráví dcera »majitele« poštolek Květoslava (49). Ale na druhou stranu věří, že se starostliví rodiče vrátí ještě mnohokrát. Však se jim také starají o pohodlí. Nad truhlíkem bdí velký černý deštník. „Máme balkon k jihu, když žhne slunce, je tu až 50 stupňů. A když zaprší, zase jsou dokonale chráněni,“ dodává pyšný chovatel.

Děsivé záběry symptomů ptačí chřipky: Ptáci se divoce točí dokola!

Video  Děsivé záběry symptomů ptačí chřipky: Ptáci se divoce točí dokola  - MOS ČSO, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi