Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Potvrzeno, bankovka je pravá. Po 10 letech se našla vzácná státovka z roku 1919

Autor: mah, ČTK - 
17. května 2017
19:17

Olomoučtí policisté mohou začít slavit. Bankovka, kterou zadrželi letos v březnu, je podle odborníků pravá. Podařilo se tak vypátrat vzácnou pětitisícikorunu z roku 1919, takzvanou státovku, která před deseti lety zmizela z Vlastivědného muzea v Olomouci. Její cena nebyla zatím vyčíslena, odborníci dříve mluvili o hodnotě několika milionů korun. Podle krajské policejní mluvčí Ireny Urbánkové ale v případu jejího odcizení nebyl zatím nikdo obviněn. Státovka by se měla zanedlouho vrátit do sbírek muzea.

„Odborné vyjádření z České národní banky k pravosti bankovky, takzvané státovky, potvrdilo pravost bankovky. Prověřování zatím nebylo ukončeno, nadále probíhá a zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba,“ uvedla policejní mluvčí.

Šéf olomoucké policie Jiří Musil v březnu sdělil, že pravděpodobný pachatel pracoval v době krádeže v okruhu Vlastivědného muzea. Stíháno však může být víc lidí. Kriminalisté již dříve oznámili, že na případu se nepodílel jen jeden člověk.

Na posudek potvrzující pravost vzácné bankovky čekali také zástupci Vlastivědného muzea v Olomouci. Podle jeho ředitele Břetislava Holáska by se státovka měla v nejbližších dnech vrátit do muzejních sbírek. „Chtěli bychom ji vystavit v příštím roce při příležitosti výstavy k výročí roku 1918, máme totiž ještě jednu bankovku v této edici nižší nominální hodnoty. Pokud by se to ke koncepci výstavy nehodilo, vystavíme ji samostatně s dalšími alespoň na kratší období,“ řekl dnes Holásek.

Bankovku zadrželi policisté poté, co se objevila na jednom z aukčních internetových portálů. Z Vlastivědného muzea totiž dostali podnět, že by se mohlo jednat o jejich bankovku. Vyvolávací cena bankovky byla podle policistů na portálu na 220 000 korunách, dražba končila na částce kolem 1,8 milionu korun. Když se policisté o aukci na portálu dozvěděli, do samotné aukce nezasahovali. Ten, kdo na portálu bankovku nabízel, ji podle Musila přímo neukradl.

Odborné vyjádření k hodnotě bankovky zatím policisté nemají. „Je zajímavá tím, že byla v oběhu 20 měsíců, od 7. srpna 1919 do 15. dubna 1921. Právě ta krátká doba oběhu stojí za tím, že bankovek, které se musely naráz vyměnit a nebyly dlouho v oběhu, je poměrně málo. Dnes evidujeme ve veřejných a soukromých sbírkách asi 36 pravých kusů této státovky,“ uvedl již dříve Filip Hradil z Vlastivědného muzea v Olomouci. Nominálně nejvyšší bankovky byly podle něj vyráběny v zahraničí, tato pětitisícikoruna byla tištěna ve Vídni a autory výtvarného pojetí byli vídeňští umělci.

Bankovka se podle Holáska ztratila před deseti lety, pachatelé si podle něj zřejmě mysleli, že krádež již bude promlčená, proto ji nabídli v aukci. „Až se k nám bankovka od policie vrátí, chtěli bychom prostřednictvím tiskové konference zveřejnit okolnosti, jak se ztratila. Myslím, že je to ponaučení i pro ostatní,“ dodal ředitel muzea.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi