Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Žijete mimo trvalé bydliště? Za výpis z evidenční karty řidiče si připlatíte

Autor: Zuzana Zelenková - 
21. května 2017
07:10

Lidé, kteří si chtějí zažádat o výpis z evidenční karty řidiče, leckdy zažívají krušné chvíle. Takový výpis udělá totiž jen úřad v místě trvalého bydliště. Pokud jste se přestěhovali a nezažádali alespoň o přechodný pobyt, máte smůlu. Zákonodárci chystají změnu až od příštího roku.

Obyčejný výpis vyjde žadatele na osmdesát korun. Pokud se ale zdržujete jinde než v místě trvalého bydliště, cena dramaticky roste. Například pan Jan je původně z Moravy, pak se přestěhoval do hlavního města. Jedna cesta ho stojí 350–400 korun. „V současnosti bydlím v Praze a jet jen tak na otočku domů je docela náročné. Navíc mě jenom cesta vyjde minimálně na 700 korun,“ vysvětluje Jan.

„Výpis z evidenční karty řidiče potřebuju vždy, když měním práci. Jsem řidič z povolání a v práci to jednoduše požadují. Za posledních šest let přecházím potřetí. Takže to při mém momentálním vytížení znamená jet na otočku domů nebo poslat příbuzným plnou moc,“ popisuje Jan.

Na kterémkoli Czechpointu je přitom možné úplně bez problému získat výpis z bodového konta. Evidenční kartu ale ne. Proč to tak je, vysvětluje Tomáš Neřold, tiskový mluvčí ministerstva dopravy.

„Nelze srovnávat výpis bodového stavu a výpis z evidenční karty řidiče. Ten totiž oproti výpisu z bodového hodnocení, v němž jsou uvedeny pouze body a porušení příslušných ustanovení zákonných norem, obsahuje i mnoho dalších údajů o daném řidiči,“ uvedl Neřold.

Neukáznění řidiči jsou postrachem všech silnic. Na cestě Praha–Brno a zpět jsme takových šoférů  potkali desítky:

Video  Neukáznění řidiči jsou postrachem všech silnic. Na cestě Praha–Brno a zpět jsme takových šoférů potkali desítky  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Jde tak prý o ochranu osobních údajů. „Jedná se například o údaje o řidičském průkazu včetně jeho čísla, skupinách řidičského oprávnění a datu jejich udělení, případně o informace o jejich pozbytí, záznamy o jednotlivých přestupcích s uvedením bližších údajů a další skutečnosti spjaté s daným řidičem, jedná se tak o citlivé osobní údaje,“ dodal Neřold.

Situace by se mohla zlomit příští rok. Zákonodárci budou projednávat návrh novely zákona o silničním provozu. „V současné době je ve schvalovacím procesu (v Senátu) návrh novely zákona o silničním provozu, který obsahuje ustanovení, dle kterého bude možné požádat o výpis z registru řidičů (výpis z evidenční karty řidiče), i o výpis z bodového hodnocení, na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností,“ řekl Neřold.

Předpokládaná účinnost je k datu 1. 7. 2018. „O výpis tedy bude možné žádat na jakémkoliv úřadě, bez ohledu na trvalé či přechodné bydliště žadatele,“ vysvětlil Neřold. Žadatelům by se tak mohla rapidně změnit složitá situace. 

Co vám na Czechpointu udělají?

  • Autorizovaná konverze dokumentů
  • Centrální úložiště ověřovacích doložek
  • Datové schránky
  • Podání do registru účastníků provozu modulu autovraků ISOH
  • Přijetí podání podle živnostenského zákona (§ 72)
  • Úschovna systému Czech POINT
  • Vydání ověřeného výstupu ze Seznamu kvalifikovaných dodavatelů
  • Výpis z bodového hodnocení řidiče
  • Výpis z insolvenčního rejstříku
  • Výpis z Katastru nemovitostí
  • Výpis z Obchodního rejstříku
  • Výpis z Rejstříku trestů
  • Výpis z Rejstříku trestů právnické osoby
  • Výpis z Živnostenského rejstříku
  • Základní registry

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pelagie ( 21. května 2017 19:40 )

Tady vidíte, že píšou o něčem, o čem nemají ani páru...samé kecy

hasickajana ( 21. května 2017 10:27 )

 Autorko Zuzanko, jste blboučká jak troky. Pojem přechodné bydliště už léta letoucí neexistuje. Tudíž to, co jste světu chtěla sdělit, naprosto ztratilo smysl. Fakt jak troky...

Zobrazit celou diskusi