Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úleva pro agenta Minaříka. Kapitán StB bude místo vězení „sedět“ jen doma

Autor: bk - 
16. května 2017
15:30

Pro komunistický režim byl Pavel Minařík (72) „statečným kapitánem“. Nyní ho čeká čtyřměsíční trest za nedovolené ozbrojování. Bývalý agent StB však nebude sedět ve vězeňské cele, ale ve svém bytě, uvedl v úterý web Novinky.cz. 

Minaříkova slavná éra je už dávno minulostí, vyprchala obratem po roce 1989. Od té doby provází bývalého špiona, jenž působil v Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově, jeden problém za druhým. V roce 2009 byl odsouzen na čtyři roky za trestný čin podvodu, kdy se pokusil o získání milionových náhrad za údajně shořelý náklad optických vláken na Ukrajině. Nakonec byl podmínečně propuštěn a v roce 2015 se pokusil o sebevraždu.

Pokus o sebevraždu nelegální zbraní

Zabít se chtěl zbraní, ke které neměl legální oprávnění. Případ nedovoleného ozbrojování řešil Městský soud v Brně. Minařík se vehementně bránil, že ke zbrani přišel zcela náhodou, kdy mu pistoli s 33 náboji ve dvou sáčcích kdosi neznámý doručil do jeho bytu, který si v Brně pronajímá od Červeného kříže.

Soud původně muže odsoudil na čtyři měsíce vězení. Minařík se však proti rozsudku odvolal a případ se dostal ke krajskému soudu, kde muž žádal o jinou alternativu než o pobyt za mřížemi.

„Vím, že jsem pochybil a nalezenou zbraň i náboje jsem měl tehdy odevzdat, ovšem byl jsem tehdy ve velmi špatném psychickém stavu, vypověděl před soudem a dodal, že se tehdy rozváděl s manželkou a vztah s jeho synem se rapidně zhoršil. V současnosti se však jeho rodinná situace zlepšuje a se synem se stýká.

Minaříka trápí zdraví a špatná chůze

Soud odvolání vyslyšel a našel jinou formu trestu, Pavel Minařík, jehož trápí i zdravotní problémy a má potíže s chůzí, bude potrestán čtyřměsíčním domácím vězením ve svém brněnském bytě, který ačkoliv je Červeného kříže, je to plnohodnotný byt, za který Minařík platí nájem. Ze dveří bude moct vyjít jen na nákupy ve všední dny dopoledne. O víkendech nesmí domov opustit vůbec.

„Je nesporné, že obžalovaný formálně naplnil veškeré zákonné znaky skutkové podstaty trestného činu. Nicméně jestliže mu byl uložen trest odnětí svobody, pak by to ve svém důsledku znamenalo, že byl potrestán nejen za to, že se pokusil o sebevraždu, ale i za to, že při pokusu nebyl úspěšný. I přesto, že se trestného činu dopustil, jedná se v současné době o nemocného starého muže a postup soudu je zcela namístě,“ uzavřel Minaříkův případ soudce.

havran2 ( 27. července 2017 10:51 )

Takové hrdiny by měli věšet,jak komunisti v 50-tých letech,kteří nemohli říct ani svůj názor ! ! ! ! !

kupredu-leva ( 17. května 2017 06:38 )

Ty jsi náš kapitán, a ostatní jsou zbyteční! Stojíme za tebou, soudruhu, a podporujeme tě i v pokusu o pojistný podvod s údajně spáleným kamionem kabelů, kradené pistole (jako soudruh Kapek) či pokusu o vyvraždění studia Svobodné Evropy. Náš čas ještě přijde, to nejhorší už minulo, teď už je komunistou prezident i ministr financí. Přijde den, z dolů jde plamen a dým, přijde den, zúčtujem spolu! Čest práci!

joudajoudovy ( 17. května 2017 06:14 )

havloide se boji, aby se ve vezeni, pod natlakem, nerozpovidal o budovani demokracie

Zobrazit celou diskusi