Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koruna je rekordně silná k euru i dolaru. Česku „šlape” ekonomika

Autor: ČTK - 
16. května 2017
10:52

Česká měna dnes dopoledne po zveřejnění údajů o růstu české ekonomiky přechodně zpevnila pod 26,40 Kč/EUR, pak ale nejsilnější úroveň od dubnového konce intervencí České národní banky opustila. Kolem 10:00 byl kurz na 26,43 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna poprvé od loňského září posílila pod 24 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Překvapivě dobrá data o růstu české ekonomiky za první kvartál přinesla ráno koruně nové zisky. Na páru s eurem se česká měna podívala pod 26,40, než své zisky korigovala,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 2,9 procenta, proti předchozímu čtvrtletí HDP stoupl o 1,3 procenta.

Podle Radka Pavlíčka ze společnosti Roklen360 má koruna jasně daný směr v podstatě už od minulého týdne. „Optimismus investorů nastartovala lepší než očekávaná data z průmyslu, zahraničního obchodu a maloobchodu, přičemž vše podtrhl dnešní odhad hrubého domácího produktu,“ doplnil.

Posilování by mohlo pokračovat

Pozvolné posilování české měny by mělo pokračovat, uvedla Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. „Po dnešku je naprosto jasné, že se kurz koruny již naplno otřepal z konce intervenčního režimu,“ dodala. Podle ní a také Vlka zpevňování koruny zřejmě oddálí zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB.

Centrální banka intervenovala s cílem držet kurz české měny poblíž 27 Kč/EUR od listopadu 2013 do počátku letošního dubna. Od ukončení kurzového závazku se koruna poprvé v pondělí dostala pod 26,50 Kč/EUR, obchodování zakončila na 26,49 Kč/EUR.

Posílení koruny k dolaru bylo podpořeno také zpevněním eura vůči americké měně. Proti pondělnímu závěru si česká měna polepšila téměř o dvacetník a kolem 10:00 se obchodovala za 23,96 Kč/USD.

Podívejte se, co guvernér ČNB Jiří Rusnok řekl ke konci intervencí:

Profesor ( 16. května 2017 13:49 )

CZK je neustále podhodnocená, měla by mít tak 10 - 12 Kč za EURO, protože EU s Eurem v těžké inflaci, která s absurdními sociálními výhodami pro nájezdníky (pomalu jako by to byli okupanti), pošle Euro ještě níže. Ale co mě pobavilo, že ČNB intervenoval ve výši 520mld Kč na základě tlaku investorů. Jinými slovy na nátlak někoho ČNB včele s Rusnokem 520 mld Kč a to daňových poplatníků. Neříká se tomu náhodou porušování povinností při správě cizího majetku ?????

rockyshowman ( 16. května 2017 11:29 )

Je silná, až přijde Euro, budeme s přepočtem jak v pohádce . jak dědeček měnil, až doměnil.

Zobrazit celou diskusi