Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zdravotnický gigant zastavil výrobu v Přerově. 620 lidí nechal doma

Společnost Baxter zastavila výrobu ve své přerovské továrně.
Společnost Baxter zastavila výrobu ve své přerovské továrně.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Mii - 
16. května 2017
11:25

Mezinárodní společnost Baxter zastavila výrobu ve své továrně Gambro v Přerově. Továrna je zaměřena na produkci zdravotnické techniky. Většina z 620 zaměstnanců podniku zůstala doma a pobírají celou mzdu, řekl v úterý mluvčí společnosti Baxter Roman Pavlík. Baxter v pondělí oznámil, že uvažuje u uzavření přerovského závodu Gambro. Rozhodnutí padne v polovině června.

„Výroba byla v pondělí pozastavena a zaměstnanci byli požádáni, ať setrvají doma. Běží jim běžná mzda ve výši 100 procent,“ uvedl Pavlík, podle kterého zaměstnanci přerovské továrny Gambro zatím výpověď nedostali. Společnost Baxter o aktuální situaci informovala úřad práce. „Řeší se s ním případné dopady (uzavření továrny),“ uvedl Pavlík.

V pondělí bude v Přerově uspořádána burza práce, která by měla zaměstnancům společnosti Gambro představit nabídku volných pracovních míst v jiných firmách. „Ozývají se zaměstnavatelé z celého kraje a chtějí přijet,“ uvedl Pavlík.

Konec zdravotnického giganta

Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. V posledních letech mu výrazně klesají tržby. Vedení firmy Baxter úvahu o uzavření přerovské továrny Gambro komentovalo obecnou informací, že pravidelně vyhodnocuje a optimalizuje skladbu svých produktů a výrobních procesů po celém světě.

O případném uzavření přerovského závodu Gambro bude podle Pavlíka rozhodnuto po třicetidenní lhůtě pro jednání se zaměstnanci. Proces byl zahájen v pondělí. „V případě, že skutečně dojde k jeho uzavření, přistoupí společnost k této situaci s největší možnou odpovědností, aby zajistila plnou podporu všem, kteří budou tímto krokem přímo zasaženi,“ uvedl.

Společnost Baxter v případě uzavření přerovského závodu Gambro podle Pavlíka finančně pomůže jeho zaměstnancům. „Nad rámec splnění zákonných povinností týkajících se odstupného se společnost Baxter zavazuje poskytnout všem svým zaměstnancům i další odstupné vyplácené na základě dobrovolného rozhodnutí společnosti,“ uvedl Pavlík.

Dlouhodobé problémy firmy

Výsledky loňského hospodaření společnost Gambro zatím nezveřejnila. V roce 2015 přerovské továrně klesly tržby z 894 milionů korun v roce 2014 na 880 milionů. O rok dříve se její tržby snížily o pětinu. Problémy měla přerovská továrna Gambro už v roce 2012. Kvůli zemětřesení v Itálii musela tehdy na čtyři měsíce zastavit provoz.

Na Přerovsku nezaměstnanost v dubnu klesla z 6,4 procenta na 5,9 procenta, i tak ale byla druhá nejvyšší v Olomouckém kraji. V evidenci úřadu práce bylo na Přerovsku ke konci dubna 5 320 uchazečů o zaměstnání, z toho v Přerově 3323. Zaměstnavatelé nabízeli na Přerovsku 1457 volných pracovních míst.

Problémy továrny Gambro se v těchto dnech staly častým tématem diskuzí obyvatel Přerova, protože firma patří mezi největší zaměstnavatele v tomto okresním městě s 46 tisíci obyvateli. Jméno závodu Gambro je možné zaslechnout v ulicích, obchodech i čekárnách u lékařů.

Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy? Odpovídá Martin Ježek z personální agentury Grafton:

Video  Martin Ježek z personální agentury Grafton o zvyšování mezd  - Arsen Lazarevič/E15
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 16. května 2017 12:11 )

Češi jsou bez práce ale v Číně už se dělá 99% naprosto vše pro celý svět! To je hnus!!!!Lidi přeci musí makat a ne být jako muslimové co nepracují a jen znásilňují a vraždí, jelikož neví čeho by se ta verbeš chytla! Hlavně mladí musí pracovat a nezůstávat doma, běs co je to za hnusnou dobu!!

agfor ( 16. května 2017 11:43 )

To jednoduché - tady dostali fabriku za hubičku, tak ji snadno zavřou. Výrobu přestěhují do Číny. Že hadičky budou plné ftalátů jim nevadí, hlavně, že výroba bude ještě lacinější než v Česku.

Zobrazit celou diskusi