Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gottwald a Stalin v Českých Budějovicích skončili. Přišli o čestné občanství

Autor: mah, ČTK - 
15. května 2017
15:20

Čestným občanem Českých Budějovic od pondělí není ani Klement Gottwald, ani Josif Stalin. Rozhodnutí potvrdilo 23 zastupitelů města z 39 přítomných. Hlasování o odebrání čestného občanství bývalému československému prezidentovi a sovětskému diktátorovi předcházely desítky minut diskuse.

„Zazněly různé názory, některé byly protichůdné. Každý zastupitel má právo na to se vyjádřit,“ řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Připomněl, že Gottwald i Stalin získali čestné občanství města v roce 1945.

„Nevím, proč jsou kolem toho takové emoce. Oba ta občanství dostali v době, kdy k tomu byly důvody. Až posléze v 50. letech se ukázalo, že se asi nechovali úplně optimálně,“ uvedl Svoboda.

Čestnou občankou i první kosmonautka

Čestné občanství Českých Budějovic dosud získalo 118 lidí. Jako poslední tento titul obdržela v roce 1979 kosmonautka tehdejšího Sovětského svazu Valentina Těreškovová. Od té doby čestné občanství nikdo nezískal.

„Osobně se domnívám, že právě Stalin a Gottwald jsou symbolem 50. let 20. století,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD). V tehdejším Československu se v té době konaly vykonstruované politické procesy, při nichž byly k trestu smrti odsouzeny desítky lidí, mezi nimi například poslankyně Milada Horáková. „Gottwald byl vlastně vykonavatelem pokynů Stalina,“ dodal Podhola.

Gottwald i Stalin v minulosti ztratili čestné občanství v řadě větších českých měst. Tohoto titulu minimálně jednoho z politiků zbavili například v Praze, Plzni, Zlíně nebo Opavě.

salto ( 16. května 2017 08:37 )

Doufám, že ti dva "dobří" muži je nebudou chodit v noci strašit

agfor ( 15. května 2017 16:01 )

To se jim tedy Budějičáci pomstili. Ještě že to stihli 28 let po ukradené revoluci.

Zobrazit celou diskusi