Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pochlubit se testem z přijímaček může být trestné, zahrozil Cermat

Autor: Mii - 
15. května 2017
12:30

Dítěti se povedlo úspěšně složit přijímací zkoušky na střední školu a hrdý rodič se rozhodne o věci povědět svým známým na Facebooku. Jako důkaz přiloží úspěšně vyřešený test nebo příklad úlohy. Zdánlivě neškodná věc může mít ale právní dopad. Pokud by si příspěvek přečetlo hodně lidí, jednalo by se o porušení autorského práva a autor příspěvku by mohl skončit u soudu. Rozhodlo o tom Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), informuje v pondělí deník MF Dnes.

Ještě před rokem podobné zveřejnění nebylo problém, i když testy také vytvářel Cermat a také je používaly stovky středních škol po celé České republice. Letos ale celou věc zkomplikovala iniciativa Maturitní data – odtajněno. Jen den po prvním termínu přijímaček se na jejich webu objevilo kompletní zadání, což bylo podle Cermatu a jejich právní analýzy, kterou si nechali vypracovat, porušení autorského zákona. Zadání tak nikdo nesmí šířit, aniž by k tomu měl povolení.

Cermat slíbil, že všechny testy použité pro přijímačky zveřejní až po 12. květnu, tedy datu náhradního termínu. Děti si totiž mohly podat přihlášku na dvě školy a absolvovat dva různé testy. Do výsledků se počítá ten, který dopadne lépe. Hrozilo tak, že studenti, kteří půjdou k přijímačkám později, budou kvůli zveřejnění zadání zvýhodněni.

Zakladatel iniciativy Maturitní data – odtajněno Oldřich Botlík s tímto postupem nesouhlasí. Podle něj okamžité zveřejnění zadání vyžaduje zákon. „Cermat si nemůže datum zveřejnění určovat sám,“ řekl pro MF Dnes. Podle něj stejně nic takového utajit nejde, takže zadání se k dětem rozšíří tak jako tak. Vznikne ale situace, kdy někdo  si ho bude schopen opatřit a někdo ne, takže ve výsledku bude znevýhodněných žáků hodně.

Cermat pořádně neví, koho postihnout

Cermat Botlíkovi hrozil, že proti němu podnikne odpovídající právní kroky. „O jejich konkrétní podobě rozhodneme po schůzce s paní ministryní,“ řekl tehdy ředitel Cermatu Jiří Zíka. Místo žaloby ale nakonec Cermat spustil vlastní web, kde si rodiče mohou testy i správné odpovědi po zadání příjmení a rodného čísla dítěte stáhnout. Zatím službu využilo 80 tisíc rodin. Nárok na to měli i před tím, ale museli požádat školu.

Tím ale situace ale není vyřešena. Rodiče a děti sice zadání a výsledky mohou získat oficiálně (po určitém datu), ale nemohou je nikde veřejně, například na sociálních sítích, sdílet. Upozorňuje na to i několik let starý dokument na webu Cermatu, který opakuje, že šíření zadání porušuje autorské právo.

Jenže co přesně bude Cermat považovat jako zásah do svých práv, nikdo pořádně neví. Ani Cermat. Na dotaz, co je v pořádku a co ne, Centrum nedokázalo odpovědět. „Je rozdíl mezi zveřejněním a zveřejněním. Tedy mezi tím, když pošlete test několika svým známým, nebo po pověsíte na svůj Facebook, a když ho veřejně vyvěsíte na stránku, kam chodí několik set či tisíc „cizích“ lidí,“ sdělil tiskový mluvčí Cermatu Jan Pohanka. Jelikož ještě reálně takovou situaci neřešili, museli by se o dalším postupu dohodnout s právníky.

Soud by řešil reálný dopad zveřejnění testů

Cermat to zatím nehodlá řešit. Podle jeho ředitele Jiřího Zíky jsou momentálně moc zaměstnáni probíhajícími maturitami. Precedent na podobný případ neexistuje. „Neuvědomuji si, že by se v poslední době někdo podobným problémem zabýval,“ sdělila pro MF Dnes odbornice na autorské právo z pražské Právnické fakulty Irena Holcová.

Dalším možným problémem je, zda by podobné soudní spory o porušení autorského práva nevyvolaly u přijímaček vlnu stížností od rodičů, jejichž děti se na školu nedostaly. Soud by tak řešil, zda by zveřejnění testů mělo reálný dopad. „Opodstatněnost námitek, že byli zvýhodněni uchazeči v náhradním termínu, by záležela na objektivním posouzení, zda ke zvýhodnění zveřejnění mohlo dojít,“ myslí si Lukáš Rothanzl z advokátní kanceláře KVB.

Dalším současným tématem je povinná maturita z matematiky. Senátor za TOP 09 a ředitel gymnázia Jana Keplera Jan Růžička s ní nesouhlasí:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi