Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Egypt, Kanáry, Španělsko: Žraloci útočí i v dovolenkových rájích Čechů

Autor: jer, ČTK - 
13. května 2017
21:05

Setkání s mořskými predátory je něco, co chce každý z nás na dovolené u moře zažít ze všeho nejméně. Přesto k podobným setkáním občas dochází. Web trackingsharks.com zveřejnil mapu dosavadních žraločích útoků za rok 2017. Kterým destinacím byste se měli radši vyhnout?

Chystáte se do Egypta? Tak to raději sledujte pozorně hladinu. Žralok tam už letos zaútočil a to hned dvakrát. Jeden z plavců, se kterým se setkal, útok nepřežil.

Jinak ale Češi většinou cestují na pláže, které žralokům příliš nevoní. Na pobřeží Itálie, Chorvatska, Řecka, či Francie v roce 2016 nebyl hlášen jediný útok žraloka. Hůře je na tom Španělsko, v jehož okolí došlo k jednomu konfliktu. Na Kanárských ostrovech v minulém roce žralok také jednou okusil lidskou krev. Nedaleko pobřeží Portugalska došlo k dvěma pokousáním.

Jak to bylo se žraloky v minulých letech?

V roce 2015 stálo potápění a následné setkání se žralokem život také 53letého německého turistu. Žralok mu v Egyptě nedaleko letoviska Kusír ukousnul nohu, potápěč nepřežil převoz do nemocnice. Další turistku z Německa zabil žralok nedaleko resortu Šarm aš-Šajch. Ne vždy ale za úmrtí turistů mohou mořští dravci. V roce 2012 v Egyptě u letoviska Hurghada přišli o život 3 němečtí turisté při nehodě ponorky. Dalších 13 turistů různých národností se podařilo zachránit.

Mapa žraločích útoků za rok 2016:

Žralok napadl surfaře při soutěži. Diváci tak útok sledovali „online“:

Počet napadení v poslední době stoupá

V roce 2016 na celém světě žralok pokousal člověka celkem ve 107 případech. Jedná se o rekordní počet. Osm napadených útok nepřežilo, což je naopak méně než v roce 2015 (9 mrtvých). Jen ve Spojených státech bylo ohlášeno 44 pokousání, z toho 34 na Floridě. Ke 13 kousnutím došlo na pláži New Smyrna, která je známá jako „hlavní město žraločích kousnutí.“ Tato oblast je velmi populární mezi surfaři a pod vodou se žije dobře i predátorům.

K sedmi kousnutím žralokem a jednomu nepotvrzenému incidentu došlo na souostroví Hawaii, z toho pět na ostrově Maui.

K velkému počtu útoků dochází na pobřeží Austrálie, zejména na východě. V roce 2016 pokousali žraloci minimálně 24 lidí, útok nepřežili 3. Zdejší vody jsou vhodné pro potápění i surfování. Kromě rekreantů ale příjemné prostředí láká hned několik druhů žraloků. K několika útokům došlo i na Tasmánii, v okolí Nové Kaledonie i na Novém Zélandu.

Proč roste počet útoků?

Podle webu Trackingsharks je vysvětlení vyššího množství útoků v roce 2016 jednoduché. Rekordní teploty oceán zpříjemnily dravcům a nižší ceny ropy dostaly k moři více turistů. Zlepšuje se také komunikace. V minulosti mohla zůstat řada útoků nenahlášena.

I když mapa pokousání může vypadat děsivě, je statisticky velmi nepravděpodobné, že ke střetu se žralokem kdekoliv na světě dojde. Většina žraločích útoků skončí prvním pokusem a způsobí maximálně lehká zranění. Mnohem více lidí na plážích umírá na utopení, ročně se celosvětově jedná o desítky případů.

Mapa dosavadních žraločích útoků za rok 2017:

Film Čelisti žralokům dobrou reklamu neudělal

Než z utopení mají ale lidé stále větší strach právě ze žraloků. Značnou zásluhu na tom má mimo jiné i film podle knižní předlohy Čelisti z roku 1975. Ten byl dlouhá léta mnohými označován za nejděsivější filmový trhák a v mnohém utvářel pohled většiny lidí na žraloky. V USA řada rybářů začala po rozšíření filmu dravce vyhledávat a zabíjet. „Kdybych věděl, co vím teď, nikdy bych tu knihu dnes nenapsal,“ uvedl mnoho let po uvedení filmu do kin autor knihy Čelisti Peter Benchley.

Podle George Burgesse z výzkumného programu pro žraloky na Floridě poklesl v letech po premiéře Čelistí počet velkých bílých žraloků u východního pobřeží Severní Ameriky o 50 procent. Výzkum bioložky Julie Baumové v letech 1986 až 2000 pak dospěl k závěru, že v severozápadním Atlantiku klesl o 89 procent počet žraloků kladivounů, o 79 procent počet velkých bílých žraloků a o 65 procent počet žraloků tygřích.

Tyto změny ale nenastaly jen kvůli sportovnímu rybolovu, mnohem větší počet žraloků bývá zabit omylem při obchodním rybolovu anebo rovněž cíleně kvůli polévce ze žraločích ploutví, která je populární v Asii.

Od 90. let minulého století začali být velcí bílí žraloci v mnoha částech světa chráněni, například v Kalifornii, Austrálii, na Novém Zélandu a v Jižní Africe. To přispělo ke zvýšení počtu těchto zvířat, stále to ale ani vzdáleně nedosahuje úrovně před rokem 1975.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

budybad ( 13. května 2017 23:30 )

Jen je nechte na pokoji žraloky, jsou v moři doma a kromě toho jsou dravci.To člověk když leze do cizího teritoria, by si měl dát pozor. Jak by vám bylo, kdyby žralok jel na dálnici ve fáru a dělal tam bordel.Moře je jejich království.

Zobrazit celou diskusi