Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtvrtinu Čechů trápí zdraví, nemohou cestovat a bavit se. Kde jsou na tom hůř?

Autor: bud, ČTK - 
12. května 2017
06:20

Studovat, cestovat, jít si zaběhat nebo si aspoň doma uklidit. Až jeden ze čtyř Čechů tyto činnosti v posledních šesti měsících nemohl dělat, protože mu v tom bránilo zdraví. V Evropě patříme spíše k průměru, mnohem více si stěžují i v řadě vyspělejších států, jako je Dánsko, Nizozemsko nebo Lucembursko.

Jeden z rozsáhlých průzkumů Eurostatu se zaměřil na to, jestli lidem zdraví dlouhodobě brání vykonávat běžné každodenní činnosti. Tedy například uklízení domácnosti, sportování nebo třeba navštěvování škol a jiných vzdělávacích institucí. Podle těchto čísel více než šest měsíců trápí kontinuálně zdraví celkem 24,9 procenta Čechů, z toho o něco málo více žen.

Největší stížnosti přicházejí z Lotyšska, Portugalska a Chorvatska, kde má tyto problémy přes 35 procent lidí. Naproti tomu na Maltě nebo ve Švédsku je to jen asi desetina obyvatel. Průměr v EU je 25 procent, takže Česko nijak nevybočuje.

Rostoucí zdravotní péče v posledních desetiletích výrazně prodlužuje průměrný předpokládaný věk dožití. V některých zemích, například v Jižní Koreji, by už do roku 2030 mohl překročit hranici 90 let. Podle rozsáhlé mezinárodní studie, jejíž závěry vyšly v britském lékařském časopisu Lancet, se musí politická sféra systematicky připravovat na další stárnutí populace.

V Evropě budou mít nejdelší naději na dožití francouzské ženy, které se po narození v roce 2030 dožijí v průměru 88,6 roku. Po Jižní Koreji a Francii mohou ženy čekat nejdelší život ve Španělsku a Japonsku. Muži se budou dožívat nejdéle rovněž v Jižní Koreji, kde to má být 84,1 roku, dále v Austrálii a Švýcarsku.

Těchto šest potravin může pomoci v boji s rakovinou:

Video  Šest potravin, které pomohou v boji s rakovinou.  - iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org
Video se připravuje ...

 

zednik ( 12. května 2017 10:06 )

Rostoucí zdravotní péče v posledních desetiletích výrazně prodlužuje průměrný předpokládaný věk dožití Zdravotní péči si představuji jinak, než jak je dnes poskytována. To , že se umí oddálit smrt, ještě není rostoucí zdravotní péče.

tgbg ( 12. května 2017 08:17 )

Za komoušů nemohl cestovat nikdo, na zadrátovaných hranicích stáli komunističtí kati a stříleli po turistech!!!!

Zobrazit celou diskusi