Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jiřího stála práce zdraví. Dřel v kamenolomu, teď mu bere rentu minimální mzda

Autor: bud - 
11. května 2017
07:24

V Česku roste počet lidí, kteří přicházejí o přiznanou rentu za nemoc či úraz z povolání. Vypočítává se totiž z minimální mzdy, která roste rychleji než v minulosti. Jenže legislativa na tuto skutečnost není připravena. V rozhovoru pro Blesk.cz na problém upozornila ombudsmanka Anna Šabatová, na kterou se lidé kvůli věci obrátili. Úřad Šabatové loni vyřídil celkem přes 8 200 stížností, nejčastěji šlo o stížnosti právě v oblasti sociálního zabezpečení.

Šedesátiletý Jiří dlouhou dobu pracoval v kamenolomu, v druhé polovině 90. let mu však byla přiznána nemoc z povolání. Díky tomu má nárok na náhradu mzdy (rentu), kterou po celou dobu pobírá. Jeho stav se postupně zhoršoval, takže nemohl najít práci a byl po celou dobu veden na úřadu práce. Problém je, že se mu renta neustále snižuje.

Při výpočtu renty se totiž využívá minimální mzda, která je považována na výdělek dané osoby, přestože ho reálně nepobírá. Tento fiktivní výdělek se ovšem podle současné legislativy od renty odečítá, což v praxi znamená, že s rostoucí minimální mzdou klesá výše renty. Sice mu pojišťovna a bývalý zaměstnavatel postupně zvyšují průměrný výdělek, který by si v práci vydělal, jenže minimální mzda roste rychleji.

„Výpočet je zastaralý,“ zuří ombudsmanka

Na problém, který vznikl změnou zákona před 10 lety, upozornila ombudsmanka Anna Šabatová. „Projevil se až nyní s tím, jak minimální mzda roste, začala tyto renty požírat,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.cz Šabatová s tím, že počet takových podnětů v poslední době výrazně narostl. „Zvyšování minimální mzdy je velmi pozitivní, ale má to dopad, že lidé v některých případech o svou rentu úplně přicházejí,“ dodala.

Stejný problém řešila také paní Věra (35), které byla přiznána nemoc z povolání v roce 2014. Pobírá invalidní důchod ve výši 5 800 korun a loni měla rentu 300 korun. Jenže od ledna se minimální mzda zvýšila na 11 tisíc korun a Věra tak po přepočítání o rentu zcela přišla.

Zákonodárcům proto ombudsmanka doporučila vymyslet nový způsob výpočtu této renty. Ten by měl zohledňovat i to, že když si člověk najde pouze částečný úvazek, což je s ohledem na omezené zdraví více pravděpodobné, měla by se odečítat nikoliv celá minimální mzda, ale pouze její část

Minimální mzda v ČR Minimální mzda v ČR | Archiv CNC

Stížnosti na úřady rostou

V loňském roce se na kancelář ombudsmanky obrátilo přes 8 200 lidí se svými podněty. Z toho v 418 případech byly prohřešky uznány jako oprávněné a v 16 dokonce padly sankce. Počet stížností dlouhodobě roste, loni nejvíce přibývaly v oblasti dopravy, zdravotnictví nebo ochrany práv dětí. Ve všech případech šlo o zhruba třetinový nárůst.

„Lidé jsou obecně poučenější a vědí, že si mohou podat stížnost. Proto jejich počet neustále roste,“ myslí si Šabatová. „Když se na to podívám ze své 17leté perspektivy, státní správa se velmi zlepšila a věci se posunuly k lepšímu. To samozřejmě neznamená, že nejsou excesy,“ říká ombudsmanka, která v úřadu dříve pracovala jako zástupkyně.

V poslední době ovšem stále častěji naráží na úřady, kde vznikají neomluvitelné průtahy kvůli chybějícím úředníkům. „Některé úřady mají výrazné průtahy, protože nemohou sehnat dostatek lidí. V mnoha případech se do výběrových řízení nikdo nepřihlásí,“ popisuje ombudsmanka současnost.

Jako příklad uvádí některá oddělení ministerstva financí nebo ministerstva pro místní rozvoj, která vyřizují problematiku dotací. „Situace je problematická například ve středních Čechách,“ dodala.

Pan Hruška se zranil na chodníku. Kdo mu zaplatí odškodné?

Video  Smekl se na chodníku po ovoci a zranil se: Kdo mu zaplatí odškodné?  - Eva Fraňková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

lachim58 ( 11. května 2017 17:49 )

PROTOŽE JSOU TYTO KOMERČNÍ POJIŠTOVNY POVINNY SVÝM AKCIONÁŘŮM VYTVÁŘET ZIZK ZAČALI POJIŠTOVNY TĚLESNĚ POSTIŽENÝM INVALIDŮM RENTY ODEBÍRAT....ŘÍKÁTE SI ZDA JE TO MOŽNÉ???ANO.POJIŠTOVNA VÁM POMOCÍ ROČNÍHO PŘEZKOUMÁNÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU POD POHRŮŽKOU ODEBRÁNÍ RENTY PROLUSTRUJE VAŠÍ ZDRAVOTNÍ KARTU A POKUD TAM OBJEVÍ OBECNOU CHOROBU KTERÁ BY VÁM BRÁNILA VYKONÁVAT PŮVODNÍ POVOLÁNÍ RENTU VÁM BEZ SOUDU A TÍM VŠECHNY SOCIÁLNÍ JISTOTY ODEBERE.OPĚT SE MUSÍTE ZDLOUHAVĚ SOUDIT.STÁT VÁM PORADÍ ABY JSTE SI ZAŽÁDALI O SOCIÁLNÍ DÁVKY.ZAČÍNÁTE UVAŽOVAT O SEBEVRAŽDĚ. PRACUJICÍ ZDRAVÝ ČLOVĚK KTERÉMU SE NÉ JEHO VINOU STANE PRACOVNÍ ÚRAZ SE ČASTO ROZVEDE,ROZPADNE SE MU MANŽELSTVÍ ,ZBANKOTUJE A SKONČÍ SE SOCIÁLNÍMI DÁVKAMI NA UBYTOVNĚ JAKO BEZDOMOVEC.NUTNO PODOTKNOUT ŽE TAKOVÉTO ZÁKONY MÁME V EVROPĚ POUZE MY.NEMOŽNÉ????NEUVĚŘITELNÉ?????ALE JE TO TAK.....

lachim58 ( 11. května 2017 17:46 )

JAK STÁT VYRÁBÍ LIDSKÉ TROSKY, POMOCÍ ZÁKONŮ A VYHLÁŠEK.   STAL SE VÁM PRACOVNÍ ÚRAZ?? TAK VĚŘTE ŽE JE TO NEŠTĚSTÍ PRO CELOU RODINU.JE TO HROZNÉ ALE OPRAVDU SE TO MŮŽE STÁT KAŽDÉMU.MÁTE ZNIČENÉ ZDRAVÍ A VAŠE RODINA JE POPRVÉ VYSTAVENA SOCIÁLNÍ NEJISTOTĚ.JE TŘEBA PLATIT HYPOTÉKY ,NÁJEM,ENERGIE,DĚTEM ŠKOLY ATD. TO NEJHOŠÍ ALE NA VÁS CHYSTÁ STÁT.NEJPRVE SE MUSÍTE SOUDIT O ZTRÁTU NA VÝDĚLKU/RENTU/NENÍ TO JEDNODUCHÉ A TRVÁ TO DLOUHO.UPOZORNUJI ŽE STÁLE BERETE POUZE NEMOCENSKOU NEBO NĚJAKOU VARIANTU DÁVEK MOŽNÁ MÁTE PENÍZE Z POJISTEK.ROZHODNĚ JE TO NÁPOR NA NERVY PRO CELOU RODINU.POKUD SOUD VYHRAJETE ZHLUBOKA SI ODYCHNETE.SICE MÁTE ZNIČENÉ ZDRAVÍ ALE ZASE DOSTÁVÁTE PRŮMĚRNÝ VÝDĚLEK DOSAHOVANÝ PŘED PRACOVÍM ÚRAZEM.VŠE VYPADÁ TROCHU LÉPE. ALE JEN POJUD VÁS LPK UZNÁ PLNĚ INVALIDNÍMI COŽ OBNÁŠÍ 66PROCENTNÍ POSTIŽENÍ./STÁVÁ SE TO ZŘÍDKA/ JINAK DOSTANETE ČÁSTEČNÝ INVALIDNÍ DŮCHOD DRUHÉHO NEBO PRVNÍHO STUPNĚ..JAKO TĚLESNĚ POSTIŽENÍ SKONČÍTE NA UP S NĚJAKÝM PRACOVNÍM OMEZENÍM.NENÍ TŘEBA ZDŮRAZNOVAT JAK JE TĚŽKÉ SI JAKO TĚLESNĚ POSTIŽENÝ NAJÍT PRÁCI.NO A PRÁVĚ ZA TO VÁS STÁT PRVNĚ POTRESTÁ.ZKRÁTÍ VÁM RENTU O AKTUÁLNÍ MINIMÁLNÍ MZDU.NYNÍ CCA O 11000TISÍC.DŮVOD????PLÁTCE TENTY./POJIŠTOVNA O NÍ POZDĚJI/NENÍ ZODPOVĚDNÁ ZA SITUACI NA TRHU PRÁCE.VYSVĚTLENÍ JE JEDNODUCHÉ.MÁTE POUZE ČID A JE TŘEBA VAŠÍ ZBYTKOVOU PRACOVNÍ SCHOPNOST UPLATNIT SE NA TRHU PRÁCE.JEN NĚKDO ZAPOMĚL ŽE TAKOVÉHO INVALIDU NIKDO NECHCE ZAMĚSTNAT.KTERÝ ZAMĚSTNAVATEL BY ZAMĚSTNAL ČLOVEKA U KTERÉHO LZE PŘEDPOKLÁDAT ŽE BUDE ČASTO MARODIT???.NADÁVÁTE ALE CO NAPLAT,TŘEBA JSTE VYDĚLÁVAL HODNĚ A NĚCO VÁM TEDY ZŮSTALO.JE MNOHO TĚLESNĚ POSTIŽENÝCH KTERÝM NEZBUDE NIC JEN ZNIČENÉ ZDRAVÍ. A ZDE VSTUPUJÍ DO TRAGIKOMEDIE KOMERČNÍ POJIŠTOVNY /VELMI DŮLEŽITÉ/ ČESKÁ A KOOPERATIVA.TY ZA STÁT SPRAVUJÍ FOND ÚRAZOVÉHO POJIŠTĚNÍ.DOSTÁVAJÍ ZA TO OD STÁTU 4 POROCENTA Z ČÁSTKY KTEROU JSOU JIM ZAMĚSTNAVATELÉ ZA SVÉ ZAMĚSTNANCE POSÍLAJÍ.Z TOHOTO FONDU JSOU RENTY VYPLÁCENY.PROTOŽE JSOU TYTO KOMERČNÍ POJIŠTOVNY POVINNY SVÝM AKCIONÁŘŮM VYTVÁŘET

sores ( 11. května 2017 15:45 )

Nechápu za co dostávají rentu a chodí dřív do důchodu, vojáci, policajti,celníci! Je to bo.rdel, jak k tomu přijdou lidé fyzicky těžce pracující ve špíně a zimě oproti těm vojákům a policajtům!!!! Jsou zadara oblečený,obutý,nenadřou se atd.

dzery ( 11. května 2017 14:48 )

Já myslel že jsi byl na léčení ale zatím jsi byl na školení.

agfor ( 11. května 2017 13:37 )

To se cikánům stát nemůže, protože jejich přemrštěné dávky za to, že celý život vyráběli jen další povaleče, jim nikdo nesmí vzít. Však je to na většině vidět - vyžrané pupky.

Zobrazit celou diskusi