Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pračka, kanec a odpadky: V řekách plavou tuny nepořádku. Povodí čeká na počasí

Autor: zzu - 
14. května 2017
07:02

Pračky, ledničky, kočárky, to všechno nachází dobrovolníci v českých řekách. Zaneřáděný jez v Klášterci nad Ohří hned vedle kempu nedělá městu dobrou vizitku. Ve špinavé vodě si poklidně plavou kachny vedle kelímků, igelitek nebo třeba pneumatik. Čištění jezu už mělo proběhnout, ale zbrzdila ho technická porucha.

„My o nepořádku na jezu v Klášterci víme. Pravidelně to tam čistíme několikrát ročně. Jarní čištění bývá největší,“ řekl Jan Svejkovský, tiskový mluvčí Povodí Ohře. Zrovna na jaře se tady usazují jednak přírodní nečistoty a potom odpadky, které do vody naházeli lidé.

Podle místostarosty Klášterce nad Ohří Josefa Suchého je komunikace s Povodím Ohře dobrá. Povodí jez čistí průběžně během roku. Někdy ale musí zasáhnout i místní hasiči. 

„Teď jsme odtud tahali mrtvou nafouknutou ovci. Před nedávnem to byl divočák. Nemůžeme si dovolit, aby to tam leželo třeba půl roku. Jinak jarní nepořádek v jezu ještě leží, ale tento týden má být odstraněný,“ uvedl místostarosta Klášterce nad Ohří Josef Suchý.

Podle Suchého je také nevýhoda, že jez leží na cestě k zámku. Odpadky ve vodě tedy nepůsobí nejlépe a jsou hodně na očích. Za hlavní viníky označuje především lidi, kteří neváhají do řeky vyhodit opravdu kdeco.

„Trochu delší dobu nechodily větší průtoky, proto je tam tolik nepořádku. Za celé zimní období se nám snese nepořádek ať přírodního, nebo umělého původu, množství je tedy víc,“ uvedl Svejkovský.

Proč to tam ještě plave? Povodí musí vytáhnout loďky

Proč už odpadky nejsou pryč? Na vině je technický problém. „Hydraulická ruka, kterou to likvidujeme, se nám porouchala právě ve chvíli, kdy se přesouvala na jez. Za měsíc se nám to nepodařilo opravit, protože řešíme záruční věci ve vztahu k zařízení,“ prozradil Svejkovský.

Podle Svejkovského k čištění jezu dojde tento týden. Zaměstnanci povodí ho budou čistit ručně z loděk, ale i k tomu je potřeba mít dobré podmínky. Například nesmí dlouhodobě pršet, aby se nezvedl průtok řeky a nikdo se u likvidace nezranil. „Zvýšené průtoky zvyšují i riziko zranění, pádů osob do vody a podobně. Nepořádek se musí likvidovat z pramic, je to ruční práce. Lidi můžou dělat jenom něco, například nedosáhnou na všechno. Navíc občas nacházejí třeba injekční stříkačky a podobné věci,“ dodal Svejkovský.

„Záchytný jez“

Na jezu je navíc nepořádek zachytávaný úmyslně, aby se nedostával do dalšího úseku Ohře, případně do Kadaně nebo do Nechranic. V Kadani není podle Svejkovského tak příznivá situace, aby se odpad dal dobře zlikvidovat. Úsek mezi Kláštercem a Kadaní by potom byl posetý odpadky, což Povodí Ohře připadá nerozumné.

Odpadky na jezu v Klášterci nad Ohří Odpadky na jezu v Klášterci nad Ohří | David Vaníček

Co všechno se dá v řece najít

„Tak docela běžně taháme pneumatiky, potom jsou to kočárky, lednice, pračky. Teď by v Klášterci měla plavat jedna pračka,“ řekl Svejkovský.

Každoroční jarní čištění řek znamená i několik desítek tun odpadu. Například povodí řeky Moravy už zná letošní bilanci. Na 216 kilometrech řeky odstranilo povodí ve spolupráci s dobrovolníky 35 tun odpadků. Na akci se podílely skoro dva tisíce dobrovolníků. Na ostatních povodích ještě přesná čísla nemají. Čištění totiž zatím neskončila.

prycsnima ( 14. května 2017 09:30 )

 Až budou záplavy tak to lidem zase přistane zpět na zahradě.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud