Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Herec a hospodský Hanák útočí na protikuřácký zákon: Jsme snad nesvéprávní?

10. května 2017
06:25

Herec a venkovský hospodský Tomáš Hanák se tvrdě opřel do protikuřáckého zákona, který začne účinkovat s koncem května. V debatě se střetl s Evou Králíkovou, která je předsedkyní Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Podle ní není norma namířená proti kuřákům, naopak jim má pomoci.

„Hanák je kuřák a léčil se z lásky k alkoholu, která přetrvává doteď. V dnešní době lidé požadují od státu víc a víc ochrany. Jsme nesvéprávní, abychom si nedokázali rozmyslet, co budeme dělat?zlobil se Hanák, který vede nádražní restauraci Zastávka Nižbor, na debatě v Paralelním polis v Praze. 

Tohle považuje lidi za nesvéprávné, navíc to vyvolá reakci. Víme, jaká je tady závist, jaké jsou u nás podmínky. Někdo třeba ukáže na provozovatele a řekne – tenhle to nedodržuje,pokračoval herec a naznačil možnou vlnu udavačství. Ta se objevila už u startu elektronické evidence tržeb (EET).

Tomáš Hanák a moderátorka Tomáš Hanák a moderátorka | Petra Poliaková/Paralelní polis

Podle Hanáka není míra regulace přijatelná. Uznává, že hospoda je veřejný prostor, ale patří podle něj hostinskému a ten by si měl o svém podniku rozhodnout sám. „To je, jako když nám v Apolinářské léčebně říkali – jsi závislý, nejsi svobodný, jsi závislý. Takže když vytvoříme zákon a já nepřičichnu k alkoholu ani ke kouření, tak budu svobodný? To se na mě nezlobte, já díky tomu, že mi něco přikazuje zákon, svobodný nebudu, zmínil Hanák.

Svobody podle herce plíživě ubývá. „U nás ty zákony už pravděpodobně zůstanou, i když se po pár letech přijde na to, že jsou zbytečné. Já bych si přál, aby stát považoval svoje občany za soudné a samostatné, samozřejmě i v dalších věcech, uvedl dále.

Vlevo Urza, vpravo Eva Králíková Vlevo Urza, vpravo Eva Králíková | Petra Poliaková/Paralelní polis

Králíková: Kouření je velká nesvoboda

Proti názoru Hanáka se postavila Eva Králíková, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. „Zákon není proti kuřákům, naopak já sama vidím, jak jsou kuřáci nesvobodní, jsou to totiž moji pacienti. V kouření vidím velkou nesvobodu, například finanční,“ uvedla, aby připojila: „Navíc jsou v zákoně věci, se kterými vůbec nesouhlasím. Návykovou látkou je v něm označen tabák. To není pravda, je to nikotin, ne tabák. Pozitivní je, že alespoň někde máme právo dýchat čerstvý vzduch. To je svoboda, a ne kouřit. Kuřáci si neuvědomují, jak omezují svoje okolí.

Podle Králíkové není lobby ze strany politiků, kteří by říkali: Nekuřte. Ale ze strany tabákových společností, které mají na lobbování peníze. Kladný vliv zákona je podle Králíkové očekávaný úbytek infarktů. Hlavní přínosy vidí tři: Určitá část lidí kouřit přestane, většina ho omezí a méně mladých vůbec kouřit začne. Podle expertky je méně nebezpečný žvýkací tabák. Toxický je totiž především kouř.

„Zákon má nastavit působení vlivu prostředí. Zákazy typu: co se kdy a kde může propagovat a užívat. Dotýká se i protidrogové politiky a léčebných a poradenských služeb pro uživatele návykových látek. To je oblast, kde si myslíme, že by mohl být lepší a propracovanější,“ uvedl Viktor Mravčík, vedoucí monitorovacího střediska pro drogy a závislosti – další z diskutujících. Podle něj nejvíc škod způsobuje alkohol.

„Je v pořádku, že stát, který má plnit funkce ve společnosti, aplikuje opatření, která chrání veřejné zdraví. Veřejné zdraví a zdraví jednotlivců jsou podobné věci, ale nestejné kategorie,“ zmínil Mravčík, aby dodal: Přemrštěná regulace by byla, kdybychom penalizovali za užívání cigaret.

Eva Králíková byla i hostem Studia Blesk, kde byla v duelu se senátorem a propagátorem kouření Jaroslavem Kuberou (ODS):

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Myslím, že stát by žádné návykové látky neměl regulovat. Žádný z argumentů mi nepřipadá tak silný, aby někdo někoho směl omezovat při podnikání ve vlastní hospodě. Každý by si měl rozhodnout, co ve svém bytě a na svém pozemku bude mít a co tam bude provozovat,“ řekl pak čtvrtý z účastníků debaty, bloger Urza.

zednik ( 10. května 2017 12:39 )

Protože těch 80 miliard, proudící z prodeje tabáku do státní kasičky není zanedbatelný peníz. Jen se o tom prostě nemluví.

zednik ( 10. května 2017 12:36 )

To je letitý fakt. Vždy se vybere skupina lidí a na tu se zaútočí. A je snad na světě něco příjemnějšího pro ty chudáky, kteří v šikaně druhých, a to jakéhokoliv podobě , vidí svoji vlastní hodnotu a nadřazenost??

anna1234 ( 10. května 2017 12:27 )

.. taky mi přijde, že se pořád záměrně rozdmýchávají vztahy mezi lidmi.

zednik ( 10. května 2017 12:22 )

Jinými slovy, v tom nekuřáckém pubu si na cirhozu jater a demenci zakládají hosté více, rádi, bez omezení a radostněji

zednik ( 10. května 2017 12:18 )

Jestli paní Králíková vidí v kouření velkou finanční nesvobodu a tím argumentuje, pak jsme finančně nesvobodní všichni a ve všem. Vymysleli těžko obhajitelnou blbost, jen brnkají na notu zapřísáhlým nekuřákům. Jen další téma jak rozdmýchávat mezi lidma hádky a vztahy

Zobrazit celou diskusi